18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.07.2024 11:06 | Son Güncelleme: 11.07.2024 11:14

NYT otobüsleri takip etti: Olimpiyat öncesinde evsiz göçmenler Paris’ten gönderiliyor

Fransa’da gerçekleşecek olan Olimpiyatlar öncesinde sokaklarda yaşayan göçmenlerin otobüslerle Paris dışına gönderildiği ortaya çıktı. Hükümet evsizlere gittikleri yerde başka bir bölgede konut sözü verdi. Evsizlerin bindirildiği otobüsleri takip eden NYT ekibi umutsuz bir manzarayla karşılaştı
(Dmitry Kostyukov/The New York Times)
(Dmitry Kostyukov/The New York Times)

Sarah Hurtes, Ségolène Le Stradic / New York Times

Fransız hükümeti binlerce evsiz göçmeni otobüslere bindirerek Olimpiyatlar öncesinde Paris’in dışına gönderdi. Göçmenler kendilerine başka bir yerde barınma sözü verildiğini, ancak evlerinden uzakta bilmedikleri sokaklarda yaşamaya başladıklarını ya da sınır dışı edilmek üzere alındıklarını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olimpiyatların ülkenin ihtişamını sergileyeceği sözünü verdi. Ancak Olimpiyat Köyü, binlerce insanın sokaktaki çadırlarda, barınaklarda ya da terk edilmiş binalarda yaşadığı Paris'in en yoksul banliyölerinden birinde inşa edildi.

Paris'te üst düzey bir federal yetkili olan Christophe Noël du Payrat'a göre, geçtiğimiz yıl boyunca polis ve mahkemeler çoğu bekar erkeklerden oluşan yaklaşık 5,000 kişiyi şehirden tahliye etti. Yetkililer bu kişileri Lyon ya da Marsilya gibi şehirlere giden otobüslere binmeleri için teşvik ediyor.

‘Rastgele bilet veriyorlar’

Olimpiyat Köyü yakınlarındaki terk edilmiş bir çimento fabrikasından çıkarılan Çadlı Mohamed İbrahim, "Olimpiyat Oyunları yüzünden gönderildik" dedi. İbrahim, Paris'in güneyinde, nisan ayında tahliye edilmiş bir binaya taşındı. Bir otobüs onları iki saatlik yolculukla güneybatıya, Orléans'ın dışındaki bir kasabaya götürdü. Otobüste bulunan Orta Afrika Cumhuriyeti'nden Oumar Alamine, "Size rastgele bir bilet veriyorlar. Eğer Orléans'a giden bir biletse, Orléans'a gidersiniz” dedi.

Macron hükümetinden yetkililer yorum yapmayı reddetti. Ancak bunun Paris'in konut sıkıntısını hafifletmeyi amaçlayan gönüllü bir program olduğunu söylediler. Programın nasıl işlediğini görmek için Paris'ten yola çıktık.

Macron neden insanları otobüsle gönderiyor?

Paris ve çevresinde yaşayan 100,000 evsiz (Fransa’daki toplam evsiz nüfusunun yarısı) için yeterli barınak alanı yok. Bu nedenle hükümet geçen yıl ülke genelinde 10 geçici barınak kurdu. Hükümet otobüslü tahliyenin olimpiyatlarla bağlantılı olduğunu reddediyor. Ancak ilk olarak L'Équipe gazetesi tarafından haberleştirilen ve bir hükümet konut yetkilisinin amacın Olimpiyat alanlarına yakın yerlerde sokakta yaşayan insanları tespit etmek ve tahliye etmek olduğu yazan bir e-postaya ulaşıldı. Olimpiyatların kalbi olan Seine-Saint-Denis, her 3 kişiden 1’inin sokakta yaşadığı en yüksek evsiz oranına sahip. Hükümet bölgeyi yeniden geliştirmek için milyarlarca dolar harcadı.

Program nasıl işliyor?

Polis geçen yıl evsiz kamplarına ve terk edilmiş binalara yönelik baskınları artırdı. Şehir yetkilileriyle birlikte çalışarak insanları tahliye ettiler ve yeniden yerleştirilmelerine yardımcı olacaklarını söylediler. Charles de Gaulle Havaalanı'nda uçak temizliğinde çalışan Sudanlı Yussuf Ahmed, "Bize konut ve sosyal yardım sözü verdiler" dedi. Birçoğu, kendilerini potansiyel sığınma için aranacak ve sınır dışı edilecek bir hükümet programına girdiklerinden habersizdi. Program yıllardır uygulanıyor ancak tahliyeler, birçoğu iltica için uygun olmayan binlerce yeni insanı getirdi. Örneğin Ahmed'in mülteci statüsü var ve programdan yararlanamıyor. Ancak birkaç kişi bize otobüse binmekten başka çareleri olmadığını söyledi. Alamine, "Polis memurları geldi. Etrafımızı sardılar” dedi.

İnsanlar nereye gidiyor?

Evsizler yeni şehirlerine vardıktan sonra üç haftaya kadar barınma evinde yaşıyor ve iltica uygunlukları için taramadan geçiriliyorlar. Uygun bulunanlar, sığınma başvurusunda bulunurken uzun süreli barınma alabiliyor. Ancak geçici barınma evlerindeki insanların yaklaşık %60'ı uzun süreli barınma imkanı bulamıyor. Bazılarına sınır dışı edilme emri verilmiş durumda, bu nedenle bazı avukatlar insanları otobüslere binmemeye ve şanslarını sokaklarda denemeye çağırıyor. Paris yakınlarında çalışan bir avukat olan Emmanuel Pereira, "Burası sınır dışı edilmeye giden bir yol" diyor.

Orléans kentindeki bir tren istasyonunda ücretsiz yemek kuyruğu (Dmitry Kostyukov/The New York Times)

Kalan göçmenler genellikle bir kez daha tahliye ediliyor. Acil durum barınma tesisleri yetersiz olduğundan, çoğu insan kısa süre sonra yeni bir şehirde tekrar evsiz kalıyor. Paris dışındaki şehir yetkilileri program hakkında kendilerine danışılmadığını söylediler. Marsilya Belediye Başkan Yardımcısı Audrey Garino, "Marsilya'da evsizlere yer bulmak için para yok ama Paris'ten evsizleri getirmek için para var, öyle mi?" dedi.

Bundan sonra ne olacak?

Bunu öğrenmek için Paris'in birkaç saat güneybatısına gittik. Orléans sığınma evi şehrin dışında üç katlı gri bir otelde bulunuyor. Otele vardığımızda ne bir personel ne de sosyal hizmet görevlisi bulabildik. Odalar küçük, yan yana iki tek kişilik yatak var. Tanıştığımız erkekler Paris'teki işlerini bırakmış ve uzun vadeli barınma ve sosyal hizmetler umuduyla bir otobüse binmişlerdi. Ahmed, "Vardığımızda hiçbir şey yoktu. Bizi otobüse bindirmek için yalan söylediler” dedi. Hiçbir yerel barınma tesisi onlara yer bulamadığı için birkaç hafta sonra gitmelerini söylendi. Havaalanındaki işini kaybetmemek için çaresiz kalan Ahmed Paris'e geri döndü. Bir zamanlar yaşadığı binaya girmesi artık yasaktı ve güvenlik görevlileri tarafından korunuyordu. Şimdilik terk edilmiş başka bir bina buldu.

Alamine ve İbrahim kalmaya karar verdiler. Çoğu gün, iş aramak için Orléans'a bir saatlik yürüyüş yapıyorlar. Barınaktaki odalarının anahtarları artık çalışmıyor, bu yüzden pencereleri kırarak içeri girdiler. Bir kez daha evsiz oldular.

© 2024 The New York Times Company