04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2024 08:45 | Son Güncelleme: 25.04.2024 08:50

NYT Trump Media hisselerini değerlendirdi: Trump beklenmedik bir kazançla karşı karşıya

ABD eski başkanı Donald Trump'ın Trump Media hisselerinin değeri beklenmedik bir kazançla karşı karşıya. NYT, Truth Social'ın ana şirketindeki ek hisselerle Trump'ın kazancının 1 milyar dolardan fazla artacağını yazdı
NYT Trump Media hisselerini değerlendirdi: Trump beklenmedik bir kazançla karşı karşıya

Jason Karaian, Joe Rennison / New York Times

ABD eski başkanı Donald Trump'ın sosyal medya şirketindeki halihazırda büyük olan hissesi, Truth Social'ın ana şirketinde ek hisselerle ödüllendirildiği için 1 milyar dolardan fazla artacak. Tüm bunlar hisse senedi fiyatlarının son haftalarda yüksek seyretmesinin bir sonucu. Güzel haber, kendisine karşı açılan çok sayıda dava nedeniyle yüz milyonlarca dolarlık yasal faturayla karşı karşıya olan Trump için çok önemli bir zamanda geldi. Trump aynı zamanda siyasi kampanyasını da hızlandırıyor ve net servetindeki artış, seçmenlere yönelik sunumunun önemli bir parçası olan zengin bir iş insanı imajını güçlendiriyor.

Trump halihazırda 79 milyon hisse ile Trump Media & Technology Group'un en büyük hissedarı ve bu hisselerin değeri yaklaşık 3 milyar dolar. Artık "earnout" olarak bilinen ek hisse senedi kapsamında 36 milyon hisse daha alacak ve bu da hisselerinin değerini yaklaşık 4 milyar dolara çıkaracak.

Trump'ın şirketteki pay %65'e çıkacak

Şirket birleşmelerinin bir özelliği olan earnout hisseleri, bir anlaşmanın tamamlanmasının ardından belirli bir süre boyunca bir şirketin hisselerinin iyi performans göstermesi halinde hissedarları ödüllendirmek için tasarlanmıştır. Trump Media geçen ay halka açık bir paravan şirketle birleşti ve 26 Mart'ta Nasdaq'a giriş yaptı. Yeni hisseler Trump'ın şirketteki payını yaklaşık %65'e çıkaracak.

En başta şirketin değeri yaklaşık 8 milyar dolara çıktı ancak hisse fiyatı o zamandan beri fazla dalgalandı ve zirvedeyken yaklaşık yarı yarıya düştü. Trump Media, bir şirketin hisse fiyatının düşüşü üzerine bahis oynayarak para kazanan açıktan satış yapanlkar için popüler bir hedef oldu.

Tetikleyici seviyelerin üzerinde kaldı

İniş ve çıkışlara rağmen Trump Media'nın hisse fiyatı, Trump ve diğer hissedarlara ekstra pay verilmesi için tetikleyici olarak belirlenen seviyelerin üzerinde kaldı. Hisseler, hisse senedinin halka açık bir şirket olarak ilk iki yılında herhangi bir 30 günün 20'sinde 12.50 $, 15 $ ve 17.50 $'ın üzerinde işlem görüp görmediğine bağlı olarak gruplar halinde verilir.

İşlem görmeye başladığı 20. gün olan salı günü hisse başına 35.50 dolardan açılan hisse senedi, mart ayındaki ilk işleminden bu yana bu üç eşiğin de oldukça üzerinde seyrediyor ve kazanç koşullarını karşılama yolunda ilerliyor.

Yatırımcıları ürküten hamle

Sahip olduğu diğer hisselerde olduğu gibi, Trump'ın henüz bunları takas etmesine veya hisselerini teminat olarak kullanmasına izin verilmiyor. Hisseler şu anki fiyatıyla, Trump'ın hisselerinden herhangi birini satabilmesi için 150 gün ya da ağustos sonuna kadar beklemesi gerekiyor, ancak Trump Media yönetim kurulunun kısıtlamalardan feragat etmesi halinde hisseler daha erken alınıp satılabilir. Şirket geçen hafta milyonlarca potansiyel yeni hisseyi kaydettirmek için başvuruda bulundu ve bu rutin prosedür yatırımcıları yine de ürküttü.

Genelde bu tür yeni hisselerin kaydı piyasada fazla tepki yaratmaz ancak Trump Media'nın perakende tüccarları ve Trump'a sadık kişilerinin alışılmadık sahipliği, hisse senedi fiyatında keskin dalgalanmalara yol açtı. Eğer piyasaya yeni hisseler sürülürse, hisse senedi fiyatı yeniden sarsılabilir.

©️ 2024 The New York Times Company