08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.07.2024 10:00 | Son Güncelleme: 26.07.2024 13:51

NYT, Trump'a saldırı soruşturmasını yazdı: FBI'dan tepki çeken açıklama

Eski başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından FBI, Pensilvanya'daki miting alanında bulunan mermi parçalarını inceliyor. NYT'ye göre büro, eski başkanın bir suikast girişimi sırasında yaralanmasına neyin sebep olduğunu değerlendirirken bu soru politik bir hâl aldı
Eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından sahne önü. 13 Temmuz 2024. (Eric Lee/The New York Times)
Eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından sahne önü. 13 Temmuz 2024. (Eric Lee/The New York Times)

Adam Goldman, Glenn Thrush / New York Times

FBI, Pennsylvania'daki mitingde eski başkan Donald Trump'ın kulağını sıyıran nesneyi bulmak için sahnenin yakınında bulunan çok sayıda metal parçayı inceliyor. Devam eden soruşturmayla ilgili olarak isminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, büronun daha geniş çaplı soruşturmasının bir parçası olarak Trump'la görüşme talebinde bulunduğunu, böylece vurulma olayıyla ilgili bilgi edinmeyi ve muhtemelen yaralanmasıyla ilgili daha eksiksiz bir kayıt elde etmeyi umduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi başkan adayına isabet eden cisimle ilgili cevapsız sorular 13 Temmuz'daki silahlı saldırıdan bu yana devam ederken Trump kendisine bir mermi isabet ettiğini iddia etti ve hayatta kalmasını ilahi bir müdahale olarak yorumladı. FBI yetkilileri daha ihtiyatlı davranarak Trump'a neyin isabet ettiğini (kurşun, şarapnel ya da başka bir şey) belirlemeden önce kanıtların analiz edilmesi gerektiğini belirttiler.

FBI açıklamasında, büronun vurulma olayını yeniden yapılandırma ekibinin “şarapnel parçaları da dahil olmak üzere olay yerinden elde edilen kanıtları incelemeye devam ettiğini ve soruşturmanın sürdüğünü” söyledi. Pennsylvania'lı 20 yaşındaki Thomas Crooks adlı silahlı saldırgan Trump'ı yaralamasının yanı sıra üç miting katılımcısını da vurdu. Trump'ın sözcüsü Steven Cheung, büronun olaydan sonra eski başkanın tıbbi kayıtlarını incelemek isteyip istemediğine yanıt vermedi, ancak Trump bunları kamuoyuna açıklamadı.

Elleri boş kaldı

FBI yetkilileri merminin kimliğinin belirlenmesinin önemli olduğunu ancak silahlı saldırganın eylemlerine ilişkin geniş kapsamlı bir ceza soruşturmasının ana odağı olmadığını düşünüyor. Crooks'un gerekçesi ya da bir suç ortağı ya da başka bir yardımcısı olabileceğine dair herhangi bir işaretle yakından ilgileniyorlar. Şimdiye kadar ne bir neden ne de bir komplocu bulabildiler.

Siyasi açıdan önemli

Büronun Virginia'daki ateşli silahlar eğitim biriminin başında bulunan eski bir FBI özel ajanı olan Michael Harrigan, “Büronun önceliği tetikçiye yardım eden birileri olup olmadığını bulmak ve devam eden herhangi bir tehdidi ortadan kaldırmaktır. Soruşturma açısından, başkanın kulağında ne olduğunu bilmek gerçekten önemli değil” diye ekledi. Ancak siyasi açıdan büyük önem taşıyor.

Kurşun mu, şarapnel mi?

FBI Direktörü Christopher Wray, Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi Başkanı Temsilci Jim Jordan'a “Eski Başkan Trump'la ilgili olarak, kulağına isabet edenin bir kurşun mu yoksa şarapnel mi olduğu konusunda bazı sorular var” dedi. Bu açıklama şiddetli bir tepkiye ve Cumhuriyetçilerin Wray'e yönelik saldırılarının devam etmesine yol açtı. Cheung, “Christopher Wray'in gerçeklerin ne olduğunu bilmemesi şok edici, ancak bu muhtemelen iş performansı (ya da eksikliği) hakkında her şeyden daha fazlasını söylüyor” dedi.
Sözcü Mike Johnson NBC'ye verdiği demeçte "Hepimiz videoyu gördük, analizi gördük, farklı açılardan birçok kaynaktan bir kurşunun kulağından girdiğini duyduk. Bu kurumların liderliği konusunda çok fazla hayal kırıklığı ve endişe var" diye ekledi. Perşembe gecesi sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda Trump, Wray'e ateş püskürdü ve şunları söyledi: “Bir zamanların şanlı FBI'ının Amerika'nın güvenini kaybetmesine şaşmamalı!" Trump olayda cam ya da şarapnel parçası olmadığını söyleyerek “Hayır, ne yazık ki kulağıma isabet eden bir mermiydi ve çok sertti" dedi.

Parça bir yere çarpmış olabilir

Crooks'un AR-15 tarzı yarı otomatik tüfeğinden ateşlediği mermi türünün, küçük bir katı nesneye bile çarptıktan sonra parçalanması alışılmadık bir durum değil. Silah uzmanları bir parçanın (örneğin metal bir direğe) çarpmış olabileceğini söylüyor. Yine de bir kurşun Trump'ın kulağını sıyırmış olabilir ve FBI bunu göz ardı etmedi. Müfettişler tetikçinin bulunduğu çatıda sekiz tüfek kovanı buldu.


Müfettişlerin diğer potansiyel enkaz kaynaklarını eleyip elemedikleri belli değil. Ancak büro analistleri, sahnedeki teleprompterlerden gelen cam parçalarının aksine metal parçalara odaklanmış görünüyor. Trump'ın yanındaki teleprompterların fotoğrafları, kurşunların ateşlenmesinden sonra sağlam olduklarını gösteriyor. FBI analistleri ayrıca hareketsiz görüntüleri ve diğer elektronik kanıtları da ipucu bulmak için inceliyor.

Parçalar üzerinde Trump'ın DNA'sını arıyorlar

Silah uzmanları, FBI'ın ne olduğunu anlamak için yörünge analizine, bağlantılı herhangi bir merminin fiziksel incelemesine ve başkanın yarasına güvenebileceğini söyledi. Büronun şansı yaver gidebilir ve bir mermi parçası üzerinde eski başkanın DNA'sını bulabilir. Ancak bu bile muhtemelen bir parçanın mı yoksa gerçek kurşunun mu kulağına isabet ettiğini ortaya koymayacaktır. Müfettişlerin araştıracağı bir diğer senaryo da ölümcül ama ufalanabilir olan merminin Trump'ın kulağını sıyırdıktan sonra parçalanmış olabileceği. Harrigan, “Saniyede 3,200 feet hızla hareket eden bir mermiyle yaşadığınız sorun, hedeften önce bir yüzeye çarptığında çok kolay parçalanmasıdır. Parçalanma nedeniyle ne olduğunu kesin olarak söylemek zor olacak" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company