17 Eylül 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.08.2024 09:29 | Son Güncelleme: 09.08.2024 12:33

NYT Trump'ın helikopter hikayesini yazdı: Kamala'ya karşı 'çaresizlik eylemi'

Eski başkan Donald Trump bir basın toplantısında, eski San Francisco belediye başkanı Willie Brown ile birlikte ölümle burun buruna geldiği anı anlattı. Ancak NYT'ye göre hikayenin bazı noktaları çelişkili
Donald Trump, Vali Jerry Brown ve Paradise Belediye Başkanı Jody Jones ile birlikte 17 Kasım 2018'de California'da orman yangını hasarını inceliyor. (Tom Brenner/The New York Times)
Donald Trump, Vali Jerry Brown ve Paradise Belediye Başkanı Jody Jones ile birlikte 17 Kasım 2018'de California'da orman yangını hasarını inceliyor. (Tom Brenner/The New York Times)

Heather Knight, Shawn Hubler / New York Times

Eski Başkan Donald Trump, rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in eski erkek arkadaşı California'lı siyasetçi Willie Brown ile yaptığı helikopter yolculuğunda neredeyse ölmek üzere olduğuna dair ilginç bir hikâye anlattı. Ancak hikayeyle ilgili birkaç pürüz vardı. Helikopterdeki kişi ünlü eski San Francisco belediye başkanı değildi. Willie Brown'a çok az benzeyen California eski valisi Jerry Brown'dı. Kendisi de uçuşta bulunan Vali Gavin Newsom'a göre acil iniş yapılmadı ve helikopterdeki yolcular hiçbir zaman tehlike altında değildi. Ocak 2019'da görevinden ayrılan Jerry Brown ise bir sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Acil iniş yapılmadı ve Kamala Harris'le ilgili herhangi bir tartışma olmadı" dedi. Newsom yüksek sesle gülerek "Ben tamamen saçmalık diyorum" dedi.

Trump'ın Florida'daki Mar-a-Lago kulübünde düzenlediği basın toplantısında yaptığı hatalı açıklama, Harris'in Willie Brown ile geçmişteki ilişkisi ve Trump'ın bunun Harris'in kariyer gidişatıyla bir ilgisi olabileceğini düşünüp düşünmediği hakkında yönlendirici bir soru soran bir muhabire yanıt olarak geldi.

Siyasi avantaj kazanmaya çalıştı

Harris ve Brown 1994 ve 1995 yıllarında, Harris Oakland'ı da içine alan Alameda County'de savcıyken ve Brown California Eyalet Meclisi Başkanıyken çıkmışlar ve Brown Harris'i iki eyalet kuruluna atamıştı. Blanche Brown ile evliydi ve halen de evli, ancak uzun süredir ayrı hayatlar yaşıyorlar. Trump, "Willie Brown'ı çok iyi tanırım. Aslında onunla birlikte bir helikoptere binmiştim" dedi. Ardından ölümle burun buruna gelişinin ve ölümün kapısında siyasi açıdan avantajlı bir dedikodunun sinematik öyküsünü anlatmaya devam etti. Trump şunları söyledi:

"Bunun sonumuz olabileceğini düşündük. Bir helikopterdeydik, birlikte belirli bir yere gidiyorduk ve acil bir iniş oldu. Bu hoş bir iniş değildi. Willie biraz endişeliydi. Onu tanıyorum ama oldukça iyi tanıyorum. Yani, onu yıllardır görmedim. Ama bana onun (Kamala) hakkında korkunç şeyler anlattı. Ama sanırım senin bana anlattığın da bu. Ama Kamala'ya olanlarda onun büyük payı var. Ama bilmiyorum, belki de fikrini değiştirmiştir. Ama o noktada Kamala'nın pek de hayranı değildi" dedi.

Brown hikayeyi yalanladı

Trump'ın basın toplantısından hemen sonra San Francisco şehir merkezindeki Sam's Grill'de her zamanki öğle yemeği kendisine ulaşılan 90 yaşındaki Willie Brown, tüm hikayenin yanlış olduğunu söyledi. Trump'la birlikte hiç helikoptere binmediğini söyledi. Hiçbir helikopter yolculuğunda ölümle burun buruna gelmemişti. Ve Harris'in hevesli bir destekçisi olmaya devam etti. Dinleyen herkesi hikayelerle eğlendirmeyi seven ve 2021'e kadar San Francisco Chronicle'da haftalık bir köşe yazısı kaleme alan Brown gülerek ekledi: "Beni biriyle helikoptere binecek olsaydım bunu duyacağınızı bilecek kadar iyi tanıyorsunuz!"

Harris ilişkilerini yaklaşık otuz yıl önce bitirdi, ancak Brown her zaman onun büyük bir hayranı ve destekçisi olduğunu söyleyerk "Kırgınlık yok" dedi. Trump'ın 2018'de Vali Jerry Brown ve o sırada California'nın seçilmiş valisi olan Newsom ile birlikte yaptığı helikopter yolculuğu, Sacramento'nun kuzeyindeki Sierra Nevada eteklerinde yer alan Paradise kasabasındaki ölümcül yangının yol açtığı hasarı incelemek içindi.

'Helikopter düşmedi'

Newsom'ın bu olayla ilgili anıları çok canlı. Newsom bir röportajında "Jerry Brown ve Trump'la birlikte bir helikopterdeydim ve helikopter düşmedi" dedi. Ancak Trump'ın helikopterin düşme olasılığını defalarca gündeme getirdiğini söyledi. Newsom, dostane bir rekabet içinde olduğu Harris konusunun uçak yolculuğunda gündeme gelmediğini de söyleyerek "Diğer herkes hakkında konuştuk ama Kamala hakkında konuşmadık" dedi.

'Çaresizlik eylemi'

Newsom, Trump'ın basın toplantısını Harris'in ivme kazandırdığı bir "çaresizlik eylemi" olarak nitelendirdi. Trump'ın Brown ve Newsom'la birlikte yanan ormana yaptığı ziyaret manşetlere taşındı ama bunun nedeni helikopterle yaptıkları yolculukta yaşananlar değildi. Daha ziyade, Trump'ın olay yerine indikten sonra düzenlediği basın toplantısında orman yangınını çok fazla ölü ağaç dalına bağlaması ve California'nın orman yangını krizini çözmenin yolunun orman zeminini tırmıklamak olduğunu söylemesiydi. Newsom, "Ormanı tırmıklamayı yeniden harika hale getirdiğimiz zamanlardı" dedi.

 ©️ 2024 The New York Times Company