07 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.04.2024 11:48 | Son Güncelleme: 26.04.2024 12:53

NYT ücretli girişin ilk gününü yazdı: Venedik satılık değil

Venedik'te aşırı turizme önlem olarak alınan ücretli giriş uygulaması dün başladı. Günübirlik ziyaret 5 euro ödeyen turistlerden bazıları uygulamayı haklı buldu bazıları şaşırdı. Venedik sakinlerinin bir kısmı ise uygulamayı mantıklı bulmuyor
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times
Fotoğraf: Laetitia Vancon/The New York Times

Elisabetta Povoledo / The New York Times

Perşembe sabahı Venedik'teki Santa Lucia tren istasyonuna gelen yolculara bir anonsla şehrin tarihi merkezine girmek için beş euro ücret ödemeleri gerekebileceği söylendi. Anonsta, ödemenin yapılmaması halinde 50 ila 300 euro arasında para cezasına çarptırılabilecekleri belirtildi. İstasyonun dışında, çevik kuvvet teçhizatlı polis memurları oyalanırken, renkli güvenlik yelekleri giymiş bir grup asistan, gelen yolcuları durdurarak şehrin web sitesinde ziyaret için kayıt yaptırdıklarını gösteren bir QR koduna sahip olduklarından emin oldu.

"Şaka yaptığını sanmıştım"

Kayıt yaptırmayanlar ise kayıt yaptırabilecekleri bir standa yönlendirildi. Kayıt yaptırdıktan sonra, gece kalacak ziyaretçiler ödeme yapmak zorunda olmadan yollarına devam etti, ancak sadece günübirlik kalmayı planlayanlardan ücret alındı. Bu, dünyada günübirlik ziyaretçilerden cüzi bir giriş ücreti alan ilk şehir olan Venedik için yeni bir karşılamaydı ve şehir yetkilileri bu önlemin aşırı turizme karşı yardımcı olacağını umuyor. İngiltere'nin Wirral kentinden bir hastane yöneticisi olan Lorraine Colcher, eşinin sabah ona mesaj attığını ve bu sayede durumdan haberdar olduğunu anlattı. Colcher, "Şaka yaptığını sanmıştım" dedi. Colcher ayrıca insanların “herkesin ziyaret etmek istediği güzel bir şehri” görme ayrıcalığı için para ödememesi gerektiğini düşündüğünü söyledi.

İstasyondan çok uzak olmayan bir yerde, yüzlerce protestocu çok fazla gürültü yapıyordu. Onlara göre giriş ücreti almak, Venedik'i bir tema parkına durumuna sokabilecek endişe verici bir adım. Düdükler çalarak, üzerinde “Veniceland'e Hoş Geldiniz” yazan sahte biletler dağıttılar. Bazıları “Venedik satılık değil” yazılı pankartlar taşıdı ve “Şehrimizi geri almak istiyoruz” şeklinde slogan attı. Protestocular arasında yer alan Venedik'ten emekli öğretmen Renata Marzari, “Bilet aşırı turizmi çözmez” dedi.

Marzari'de şehirde yaşayan birçok kişi gibi geçen yıl yaklaşık 20 milyona ulaşan turist akınının zorlayıcı olabileceğini kabul ediyor. Örneğin telefonlarına bakarak yürüyen, fotoğraf çekinen insanlar nedeniyle çok fazla çarpışma olduğundan bahsetti. Marzaria, sadece sabah 8:30 ile öğleden sonra 4 arasında gelen günübirlik ziyaretçiler için geçerli olan cezanın saçma olduğunu söyledi. “Yere atılan her sigara izmaritinden daha fazla para kazanabilirler” diye ekledi.

Başka şehirler de yapmayı planlıyor

Venedik, aralarında Amsterdam, Atina, Yunanistan ve Barselona da bulunduğu turist bolluğuyla boğuşan düzinelerce şehirden sadece biri. perşembe sabahı tren istasyonunun önünde konuşan kentin belediye başkanı Luigi Brugnaro, girişimle ilgilenen başka yerlerin de kendisiyle temasa geçtiğini ancak gizlilik nedeniyle hangileri olduğunu söylemeyeceğini belirtti.

Kanallarla çevrili bir su üzerinde yüzen, tarihi tartışmalı olsa da geleneklere göre 421 yılında kurulduğu söylenen Venedik, son derece kırılgan bir yapıya sahip. Geçen yıl Birleşmiş Milletler'in kültür ajansı UNESCO uzmanları, kitle turizmini ana endişe kaynağı olarak göstererek Venedik'in tehlike altındaki Dünya Mirası Alanları listesine alınmasını tavsiye etti. Erişim ücretinin onaylanmasının ardından Venedik listeden çıktı ancak UNESCO yetkilileri yaptıkları açıklamada “daha fazla ilerleme kaydedilmesi gerektiğini” söyledi.

Nüfusu 49 binin altına düştü

Ücreti eleştirenler, bunun şehrin birçok kişiyi terk etmeye iten gerçek sorunlarıyla mücadele etmek için çok az şey işe yarayacağını söylüyor. Belediye istatistiklerine göre 1951 yılında yaklaşık 175 bin olan şehir merkezindeki yerleşik nüfus 49 binin altına düşmüş durumda. Kısa dönemli kiralamalar nedeniyle uygun fiyatlı konut eksikliği; okul ve ulaşım gibi hizmetlerin azalması; ve turizm endüstrisinin neredeyse yaşamın her alanına girmesi. Venedik'te uygun fiyatlı konutları savunan yerel bir derneğin üyesi olan Federica Toninelli, bileti propaganda olarak değerlendirdi ve kentin “sakinlerin ihtiyaçlarını politikaların merkezine” koyması gerektiğini söyledi. Şehir yetkililerinin “şehri daha yönetilebilir bir turizm seviyesine geri getirecek güçlü adımlar atması gerektiğini” söyledi.

Venedik Ca' Foscari Üniversitesi'nde ekonomi profesörü ve turizm uzmanı olan Nicola Camatti, aksi takdirde “bir şehir böyle ölür” dedi. Bir zamanlar belediyenin okul sonrası programını yürüten ve mevcut belediye başkanı döneminde finansmanının çoğunu kaybettiğini söyleyen Franca Caltarossa, “turizmin kenti çarpıttığını” belirterek, “Venedik yaşayan bir şehirdir, bir tema parkı değil” diye ekledi.

Ziyaretçi sayısını sınırlamıyor

Venedik'in ana üniversitesi Ca' Foscari'nin turizm uzmanları tarafından 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre Venedik'e günde gelebilecek optimum ziyaretçi sayısı, yaklaşık dörtte biri günübirlikçi olmak üzere 52 bin kişi civarındaydı. Ancak Venedik ziyaretçi sayısını sınırlamıyor. Tren istasyonunda, turistler giriş ücretlerinin ödendiği gişede sabırla sıraya girerek geçiş kartlarını aldılar. Her ikisi de İngiltere'den gelen şarap tüccarı Charlotte Dean ve emekli öğretmen Caroline Meatyard, neşeyle ücreti ödediler. Dean “yeterince adil. Venedik çok güzel bir yer. Kıymeti bilinmeli" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company