20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.09.2024 07:55 | Son Güncelleme: 04.09.2024 08:09

NYT Ukrayna'da kaçmak için zaman olmadığını yazdı: Rus füzeleri sirenler çalar çalmaz şehri vurdu

Ukrayna ordusunun Rus topraklarına girmesinin ardından Rusya'da saldırılarının boyunu artırdı. Ukrayna lideri Zelenskiy'nin açıklamasına göre dün Rusya balistik füzelerle bir askeri akademiyi vurdu. New York Times 50'den fazla insanın hayatını kaybettiği saldırıyı yazdı
Ukraynalı yetkililerin 1 Eylül 2024 Pazar günü Kharkiv, Ukrayna'da Rus füze saldırısı olduğunu söylediği olayın ardından bir gaz borusunda meydana gelen patlamadan alevler yükseldi (David Guttenfelder/The New York Times)
Ukraynalı yetkililerin 1 Eylül 2024 Pazar günü Kharkiv, Ukrayna'da Rus füze saldırısı olduğunu söylediği olayın ardından bir gaz borusunda meydana gelen patlamadan alevler yükseldi (David Guttenfelder/The New York Times)

David Guttenfelder, Yurii Shyvala, Maria Varenikova ve Marc Santora / The New York Times

Rus füzelerinin salı günü Ukrayna'nın doğusundaki bir askeri akademiyi hava saldırısı alarmlarının çalmasından sadece birkaç dakika sonra vurması sonucu 50'den fazla kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı ve savaşın en ölümcül saldırılarından birinde Moskova'nın üstün ateş gücünün altı çizildi. Ukrayna Devlet Başkanı bir hastanenin de vurulduğunu söyledi. 

Doğudaki Poltava kentindeki kurtarma görevlileri, Ukraynalı haber kaynaklarının Poltava Askeri İletişim Enstitüsü olarak tanımladığı okulun enkazından çıkarılan parçalanmış ceset görüntülerini anlattı. Tüm alan paramparça olmuş camlarla doluydu ve yakındaki yüksek binaların pencere ve kapıları yoktu. Bazı kaynaklara göre 200'den fazla kişi yaralandı.

"Yıkım çok ediciydi"

Gönüllü bir acil müdahale ekibi olan Free and Unbreakable'ın 26 yaşındaki yöneticisi Denys Kliap, ilk patlama onu yatağından fırlattığında uyuyordu. Kliap, “Olay olur olmaz doğruca bölgeye gittik. Oraya vardığımızda gördüğüm tek şey, enstitünün dört bir yanına dağılmış ceset yığınlarıydı" dedi.

Birçok korkunç sahne görmüş olmasına rağmen, salı günkü saldırılardan sonra yaşanan yıkımın şok edici olduğunu söyledi. Enkaz altından “bacaksız, kolsuz, hatta bazılarının kafaları bile olmayan” cesetlerin çıkarıldığını aktardı. Saldırı, Donbas bölgesindeki savaşın ana cephesinde Rusya'nın amansız ilerleyişi karşısında birlikleri geri çekilmekte olan Ukrayna için moral bozucu bir darbe oldu.

Rusya saldırı dalgasını genişletti

Ukrayna'nın First Lady'si Olena Zelenska füze saldırısıyla ilgili olarak “Rusya en değerli varlığımızı, hayatlarımızı elimizden alıyor” dedi. Salı günkü saldırı, bir hafta önce başlayan ve Rusya'nın Şubat 2022'deki işgalinden bu yana Ukrayna'nın dört bir yanındaki şehirlere yönelik en büyük Rus saldırıları dalgasını genişletti.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırının süpersonik hızda hareket edebilen ve Ukrayna'nın herhangi bir yerindeki bir hedefe birkaç dakika içinde ulaşabilen balistik füzelerle gerçekleştirildiğini söyledi. Rusya'nın Şubat 2022'deki geniş çaplı işgalinin başlangıcından bu yana gökyüzünü Rus füzelerinden korumak için daha fazla araç talep eden Ukrayna lideri, salı günü sosyal medya üzerinden yeni bir yardım talebinde bulundu. Zelenskiy, “Ukrayna'nın hava savunma sistemlerine ve füzelere şimdi ihtiyacı var, depoda beklemeye değil” diye yazdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin salı günü Ukrayna savaşının ön cephelerinden yaklaşık 5 bin kilometre uzakta, Moğolistan'daydı. Kremlin'in deşifre ettiği açıklamalarına göre Putin, kamuoyu önünde Ukrayna hakkında hiçbir şey söylemedi.

© 2024 The New York Times Company