18 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2024 09:05 | Son Güncelleme: 24.08.2024 09:17

NYT yazdı: Rusya'nın Putin hakkındaki tutumu değişiyor

Rusların davranışlarını takip eden bir firmaya göre, Ukrayna birliklerinin saldırıya geçmesinden bu yana Putin hakkındaki olumsuz yorumlar sosyal medyada artış gösterdi. NYT, Rusların Kursk'taki başarısızlıktan Putin'i sorumlu tuttuğunu yazdı
(Nanna Heitmann/The New York Times)
(Nanna Heitmann/The New York Times)

Julian E. Barnes / New York Times

Sosyal medya ve diğer internet paylaşımlarını analiz ederek ülkedeki davranışları izleyen bir firmaya göre, Ukrayna birliklerinin iki hafta önce Rus topraklarına girmesinden bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki olumsuz duygular Rusya genelinde artmış görünüyor. Rusya'daki haber kuruluşları, Rus hükümetinin insani yardım müdahalesine odaklanarak savaştaki gelişmeleri daha olumlu bir şekilde yansıtmaya çalışırken, bazı Rus sosyal medya kullanıcıları hoşnutsuzluklarını dile getirdi.

Putin'in başarısızlığı olarak yorumlanıyor

FilterLabs AI tarafından yapılan analize göre internetteki paylaşımların çoğu, Ukrayna'nın ilerlemesinin Rus hükümetinin ve daha spesifik olarak Putin'in başarısızlığı olduğunu söylüyor. Rusya'da ya da başka herhangi bir otoriter ülkede kamuoyunu doğru bir şekilde ölçmek zor çünkü anketlere katılan insanlar genellikle hükümetin istediğini düşündükleri cevapları verirler. Bu eksikliği gidermek için FilterLabs, sıradan Ruslar tarafından ifade edilen duyguları analiz etmek için bir bilgisayar modeli kullanarak sosyal medya sitelerindeki yorumları, internet gönderilerini ve haber medyası sitelerini takip ediyor.

Wagner isyanıyla darbe aldı

Putin'e yönelik olumlu tutumlar geçen yıl bir Rus paramiliter gücünün başı olan Yevgeny Prigozhin liderliğindeki kısa ömürlü bir silahlı isyanın ardından darbe aldı. Ancak Ukrayna birliklerinin Rusya'nın batısındaki Kursk bölgesine girmeye başlamasından bu yana geçen günlerde bu tutumdaki değişim daha da keskinleşti. FilterLabs CEO'su Jonathan Teubner, “Putin'in saldırıya verdiği yanıt en iyi ihtimalle yetersiz, en kötü ihtimalle de aşağılayıcı olarak görüldü” dedi.

Hayal kırıklığı giderek artıyor

Rusya'nın haber medyası ve kamusal tartışmalar üzerinde daha sıkı bir kontrolünün olduğu Moskova'da Putin'e yönelik tutumlar daha olumlu. Ancak Putin'e yönelik görüşler, ülkenin diğer yerlerindeki kadar hızlı olmasa da, burada da azaldı. Analize göre Rusya'nın dış bölgelerinde Kremlin'e yönelik hayal kırıklığı giderek artıyor. ABD'li yetkililer Putin'in itibarına verilen zararın kalıcı olup olmayacağını bilmek için henüz çok erken olduğu konusunda uyarıda bulundu. Yetkililer, Prigozhin'in isyanına son vermesinin ardından Putin'in Rusya'daki itibarının hızla toparlandığını ve Rusya Devlet Başkanı'nın kamuoyunun kendisine bakışını manipüle etme becerisini sürekli olarak gösterdiğini söyledi. Yine de kalıcı bir popülarite kaybı Kremlin'in Ukrayna'da savaş yürütme kabiliyetini zorlaştırabilir. Teubner, “Şu anda Ukrayna'nın karşı saldırısının etkisini belirlemek zor. Ancak bunun Putin için şok edici ve utanç verici olduğu açık. Kremlin propagandası, spin ve dikkat dağıtma, Rusya genelinde yaygın olarak tartışılan kötü haberler karşısında ancak bu kadarını yapabilir" dedi.

Rusya'nın Kremlin'in asker toplama çabalarına odaklandığı bölgelerinde Putin'e yönelik memnuniyet keskin bir şekilde düştü. Kremlin'in asker toplama stratejisi savaşa ilişkin algıyı yönetme becerisine bağlı. FilterLabs analizine göre, Putin'in prestiji ve popülaritesi bu kilit bölgelerde düşerse (özellikle de Ruslar savaşın kötü gittiğini düşünürse), Kremlin askeri saflarını doldurmakta daha fazla zorlanabilir. Analize göre Kremlin, Rusya'nın ulusal haber kuruluşlarının savaşı nasıl ele aldığı üzerinde etkili olmaya devam ediyor ve bunlardan çok azı öne çıkan hikayeler yayınlıyor. Ancak Teubner, bölgesel haber kuruluşlarının haberleri yumuşatma ihtimalinin daha düşük olduğunu söyledi.

Psikolojik operasyonlar Rusları hedef alıyor

FilterLabs Rus dezenformasyonunu da takip ediyor. Teubner, firmanın Ukrayna karşı saldırısı başladıktan sonra Kremlin'in sınır bölgelerindeki Rusları bir propaganda kampanyasıyla hedef almaya başladığını tespit ettiğini söyledi. Sovyet propagandasını andıran kampanya, Ukrayna'nın “psikolojik operasyonlarının” Rusları hedef aldığı uyarısında bulunuyordu. Ancak yerel haber siteleri propagandayı yayarken bile, bunu Moskova'da bulunması daha zor olan Ukrayna saldırısı haberleriyle de karıştırdılar. Teubner, Sovyetler Birliği'nde kötü haberleri propagandaya sarma tekniğinin “çürük ringa balığı” olarak bilindiğini söyledi. Örneğin bir makalede, Ukraynalı birliklerin Kursk'ta giriştikleri topçu düellosunu anlatırken bile Rus askeri gücünün resimleri yer alıyordu.

© 2024 The New York Times Company