15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.02.2024 10:04 | Son Güncelleme: 09.02.2024 17:52

NYT Ukrayna’nın yeni generalini yazdı: ‘Kasap’ yeni bir kara savaşının işareti olabilir

Rusya – Ukrayna savaşı ikinci yılını geriden bırakırken Kiev’den yeni bir hamle geldi. Savaşın başından beri orduyu yöneten General Valery Zaluzhny'nin yerine Oleksandr Syrsky getirildi. NYT, ordudaki lakabı ‘Kasap’ olan Syrsky’nin stratejisinin büyük oranda Batı’ya bağlı olacağını yazdı
General Oleksandr Syrsky (Fotoğraf: Getty Images)
General Oleksandr Syrsky (Fotoğraf: Getty Images)

Andrew E. Kramer, Maria Varenikova / New York Times

Ukrayna ordusunun başına yeni atanan General Oleksandr Syrsky, Rusya’ya karşı gerçekleştirilen çekişmeli ve maliyetli savaş çıkmaza girmeden önce iki başarılı saldırıya liderlik etti. Geçen yıl Bakhmut şehrinde şiddetli çatışmalar yaşandı. Ukrayna savaşta bölgeyi açıkça kaybediyorken bile Syrsky, Rusya'nın Ukrayna'dan daha fazla asker kaybetmesi nedeniyle şehri savunma kararının yerinde olduğunu savundu.

Ordudaki lakabı “Kasap”

Ukrayna, Bakhmut sokak çatışmalarında askeri tabirle olumlu bir yıpratma oranı tutturdu ancak genelin stratejisine destek veren rütbeli asker sayısı azdı. Nihayetinde Bakhmut düştü ve Ukrayna bu zorlu mücadelede binlerce askerini kaybetti. Ukrayna ordusu Syrsky için “Kasap” lakabını kullanıyor.

Başkent Kiev'in savunmasında ve kuzeydeki Kharkiv bölgesinde gerçekleştirilen iki başarılı çatışmada Syrsky'nin askerleri daha büyük ve daha iyi silahlanmış Rus kuvvetlerini yenmek için küçük birlik taktiklerine ve hızlı manevralara başvurmuştu. Ancak her ne kadar kayıp oranı Ukrayna'nın lehine olsa da Bakhmut'a karşı yıpratma çatışması isteği ABD'nin eleştirilerine neden oldu ve generalin Ukrayna ordusundaki itibarını zedeledi.

Generalin stratejisi Batı’ya bağlı olacak

Syrsky ordunun komutasını çok kritik bir dönemde devralıyor: Cephe hattı sertleştikten sonra Ukrayna birliklerinin hızlı ilerlemesi uzak bir ihtimal olarak görülüyor, ülkenin en önemli müttefiki ABD’den yardımın gelip gelmeyeceği belirsiz, Ukrayna’nın askeri seferberlik planı durdu ve askeri planlamayı zorlaştırdı. Generalin Rusya'nın işgaline karşı iki yıldır sürdürdüğü savaşı nasıl devam ettireceği, büyük ölçüde kendi kontrolü dışında, Batı'nın elindeki silahlara ve yeni askerlere bağlı olacak.

Görevden alınan General Valery Zaluzhny (sağda)

Kara savaşının işareti olabilir

Yine de Kiev'deki bir askeri araştırma kuruluşu olan Ukrayna Ordusu Dönüşüm ve Silahsızlanma Merkezi Direktörü Mykhailo Samus, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin General Valery Zaluzhny'nin yerine atanmasının kara savaşına odaklanılacağının işareti olduğunu söyledi. Samus'a göre Ukrayna ilerlemeyi, can ve teçhizat kaybını göze almalı ya da ateşkes müzakerelerine veya uygun olmayan koşullarda anlaşmaya zorlanmalı.

Ukrayna’ya destek devam edecek

Pentagon'un Ukrayna'nın yeni askeri lideriyle temas kurup kurmadığı sorulduğunda Pentagon Basın Sözcüsü Tuğgeneral Pat Ryder, Savunma Bakanı Lloyd Austin'in Syrsky ile konuşmadığını söyledi. Ryder, "Değişmeyecek olan tek şey, Rus saldırganlığına karşı kendilerini savunma çabalarında Ukrayna'ya verdiğimiz desteğin devam edeceğidir" diye ekledi.

Rusya’da eğitim gördü

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşen en büyük savaşta Ukrayna kuvvetlerinin komutasını üstlenecek olan Syrsky, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce Moskova'daki seçkin bir askeri akademide eğitim gördü ve kariyerinin büyük bölümünü Ruslarla savaşarak geçirdi. Ülkesinin düşmanının taktiklerini yakından tanıyor.

Syrsky kariyerine 1986'da Sovyet ordusunda başladı. 1991'de yeni bağımsızlığını kazanan Ukrayna ordusuna katıldıktan sonra kademeli olarak yükseldi. 2007-2014 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı'nda çeşitli üst düzey görevlerde bulundu ve Rusya'nın on yıl önce Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusunda savaşı körüklemesinin ardından Terörle Mücadele Operasyonu komutan yardımcılığına atanarak Rus güçleriyle doğrudan çatışmaya girdi. 2019 yılında Ukrayna'nın kara kuvvetlerinin başına geçti ve ordunun başına gelene dek burada görevini sürdürdü.

Sovyet tarzı taktikler izliyor

Ukrayna'nın askeri liderliğinde siyasallaşmış bir sarsıntı olarak algılanan bu olayda, ordu ve toplumun geneli tarafından saygı gören bir generalin yerine Syrsky’nin getirilmiş olması durumu karmaşıklaştırıyor. Ukrayna ordusundaki bazı askerler ve kıdemsiz komutanlar Syrsky'yi eski nesilden kalma biri olarak görüyor ve Bakhmut'ta göğüs göğüse çarpışmayı benimsemesinin, aynı şeyi yapan bir düşmana karşı kanlı Sovyet tarzı askeri taktikler izlediğini gösterdiğini söylüyor.

Yeni taktik ve teknolojiye uyumda istekli değil

2014'ten beri aralıklarla doğuda savaşan ve Rusya'nın Şubat 2022'de geniş çaplı işgalini başlatmasından beri Syrsky'nin emrinde olan ismi açıklanmayan bir Ukraynalı müfreze komutanı, generalin savaş alanında yeni taktikler ve yeni teknolojiler ortaya çıktıkça uyum sağlama konusunda çok az isteklilik gösterdiğini söyledi. Ancak generalin destekçileri var.

“Engin bir muharabe deneyimine sahip”

Bazılarına göre Bakhmut savaşı Syrsky'nin duygularını bir kenara bırakan güçlü bir komutan olarak ününü pekiştirdi. Eski bir Ukrayna savunma bakan yardımcısı olan Hanna Maliar, Syrsky'nin bu savaşta engin bir muharebe deneyimine sahip olduğunu söyledi. Syrsky, mevcut geniş çaplı savaşta, ekipman ve kuvvet eksikliğine rağmen savaşabileceğini gösterdi. Kiev'de, çoğunlukla Ukrayna'nın Sovyet mirası topçu sistemleri tarafından desteklenen, şehrin dış mahallelerinde savaşan hafif silahlı birlikleri komuta etti.

“Zelenskiy’nin başka seçeneği yok”

Syrsky en üst düzey askeri pozisyonu, bu iş için en büyük rakibi olarak görülen, düşman hatlarının gerisinde ve Rusya içinde sabotaj ve İHA saldırıları kampanyasını yöneten askeri istihbarat teşkilatı komutanı General Kyrylo Budanov'a karşı galip geldi. Operasyonlar asimetrik ve Moskova'nın üstün insan ve silah miktarından daha ağır basan İHA’lar gibi yenilikçi taktikler ve teknolojiler kullanarak Rusya'ya zarar vermeyi amaçlıyor. Askeri analist Samus, "Zelenskiy'nin Ukrayna'nın kazanmasını sağlayacak her türlü adımı atmaktan başka seçeneği yok. Askeri kararlarınızı halkın sevgisine dayandırmak bir hatadır” dedi.

© 2024 The New York Times Company