03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2024 09:30 | Son Güncelleme: 20.04.2024 10:15

NYT uydu görüntülerini yayınladı: İsrail, İran'ın önemli savunma sistemini vurdu

İsrail'in İran'a misilleme olarak yaptığı mini dron saldırısı sonrası İran hiçbir zayiat olmadığını savunsa da NYT'ın ele geçirdiği uydu görüntüleri, saldırının ülkenin önemli hava savunma sistemine zarar verdiğini gösteriyor
Ekim 2021'de İsfahan'daki hava üssünde bir hava savunma sistemi. Radar sistemi ortada ve solda dört füze rampası var (Maxar Technologies, Google Earth)
Ekim 2021'de İsfahan'daki hava üssünde bir hava savunma sistemi. Radar sistemi ortada ve solda dört füze rampası var (Maxar Technologies, Google Earth)

Christoph Koettl, Christiaan Triebert / New York Times

New York Times'ın uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analiz, İsrail'in İsfahan'daki İran hava üssüne düzenlediği saldırının ülkenin hava savunma sisteminin önemli bir parçasını vurduğunu ortaya koydu. Görüntüler, 8. Şekari Hava Üssü'ne yapılan hassas saldırının, S-300 hava savunma sistemlerinde gelen hedefleri takip etmek için kullanılan "flap-lid" radarına zarar verdiğini ya da tamamen yok ettiğini gösterdi.

Times analizinde çok sayıda uydu görüntüsü kullandı; hasarlı bölgenin yeri ilk olarak Aurora Intel tarafından sosyal medya platformu X'te yayınlandı. Bulgular eski bir ABD hükümeti görüntü analisti olan Chris Biggers tarafından da doğrulandı.

"Çok kesin bir hedef"

Radarın etrafı tipik olarak aralarında füze taşıyan dört kamyonun da bulunduğu çok sayıda araçla çevrili. Saldırıdan önce füzeler radarın yanına yerleştirilmiş olarak görülüyordu. Saldırıdan sonra ise yerlerinden oynatılmışlardı ve gözle görülür bir zarar görmemişlerdi. Füzelerin neden yerlerinin değiştirildiği net değil. Ancak Biggers'a göre füzelerin hasar görmemiş gibi görünmesi saldırının çok kesin bir hedefi olduğunu gösteriyor.

İsrail özel ve dar bir hedef seçti

Hava üssünün ve bitişiğindeki havaalanının diğer bölgelerinin de zarar görmediği görüldü. İran'ın derinliklerinde ve yakınında birçok hassas bölge bulunan saldırının inceliği, İsrail'in hava savunma sistemi gibi özel ve dar bir hedef seçtiğini düşündürdü.

Washington'daki düşünce kuruluşu Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Füze Savunma Projesi'ne göre İran, İsrail ve diğer hava saldırılarını caydırmak için Rus yapımı S-300 hava savunma sistemleri satın aldı.

©️ 2024 The New York Times Company