Caroline Hopkins / The New York Times
Mısır sağlık açısından kötü bir şöhrete sahip. Sonuçta birçok ürüne yüksek fruktozlu mısır şurubu ekleniyor. Ancak Michigan Üniversitesi'nde beslenme bilimleri doçenti olan Dr. Ana Baylin, sarı süt mısırın işlenmiş mısır yan ürünleriyle çok az ortak noktası olduğunu söylüyor. İster yazın taze olarak koçanından koparılsın, ister yılın geri kalanında konserve ya da dondurulmuş olsun, oldukça sağlıklı bir sebze. İşte beslenme uzmanlarının mısır hakkında verdiği bilgiler:
Sindirimi destekler
Bir fincan tatlı mısır yaklaşık 3 gram lif içeriyor. Cornell Üniversitesi'nde gıda bilimi profesörü olan Dr. Rui Hai Liu, tanelerinin alt kısmı ve dış kabuğunun özellikle çözünmeyen lif bakımından yüksek olduğunu söyledi. Mideniz ve ince bağırsağınız çözünmeyen lifi parçalayamadığından, sindirim sisteminizde hareket ederken bozulmadan kalır.
Ohio Eyalet Üniversitesi Kapsamlı Kanser Merkezi'nde klinik diyetisyen olan Candice Schreiber, "Çözünmeyen lif dışkıyı hacimlendirmeye ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir" dedi. Eğer birkaç tanesini çiğnemeden yutarsanız, dışkıda sindirilmemiş taneler görmenin normal olduğunu da söyledi. Vücudumuz çözünmeyen lifi parçalamasa da kolondaki iyi bakteriler, sindirilmemiş materyalden beslenmeye devam eder.
Schreiber, yeterince lif almanın kolon kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini de belirtti. Ayrıca diyabet ve koroner kalp hastalığı riskini azalttığı da biliniyor. Öneriler yaşa ve cinsiyete göre değişse de, çoğu insan günde en az 21 ila 38 gram lif tüketmeye çalışmalı.
İyi bir enerji kaynağı
Erken hasat edildiğinde, taneleri hala yumuşak ve sulu iken, mısır nişastalı bir sebze olarak kabul edilir. Patlamış mısır, mısır unu ve mısır gevreği için kullanılan mısır, taneleri kuruduktan sonra hasat edilir ve tahıl olarak kabul edilir. Schreiber, mısırın yanı sıra patates ve bezelye gibi nişastalı sebzelerin genellikle yapraklı yeşillikler, havuç ve biber gibi nişastalı olmayan sebzelerden daha fazla karbonhidrat ve kalori içerdiğini söyledi. Bir fincan mısırda yaklaşık 27 gram karbonhidrat ve 125 kalori var. Baylin, nişastalı sebzelerin şeker veya ultra işlenmiş gıdalardan gelenlere göre daha sağlıklı bir karbonhidrat ve kalori kaynağı olabileceğini söyledi. Dahası, mısırdaki nişastanın bir kısmı, sağlıklı bir mikrobiyomu destekleyen ve vücudunuzun kan şekerini düzenlemesine yardımcı olan dirençli nişasta.
İçerdiği vitamin ve mineraller
Uzmanlar, mısırın herhangi bir vitamin veya mineral açısından özellikle yüksek seviyelere sahip olmadığını söyledi. Ancak birlikte ele alındığında, mısırın mikro besinleri vücudunuzun çalışmasına yardımcı olabilir ve sizi sağlıklı tutabilir. Örneğin Schreiber, mısırın kemik ve bağışıklık sistemi sağlığını destekleyen önemli miktarda A ve C vitamini içerdiğini söyledi. Bir fincan mısır ayrıca 934 mikrogram lutein ve zeaksantin (bezelyeden az ama havuçtan fazla) içeriyor ve bu da görme yeteneğinizi destekleyebilir.
Liu, mısırın aynı zamanda kalp sağlığına faydalı magnezyum minerali için de iyi bir kaynak olduğunu söyledi. Araştırmalar, yeterince magnezyum almayan kişilerin kalp hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olabileceğini gösteriyor.
Nasıl tüketebilirsiniz?
Uzmanlar taze, dondurulmuş ve konserve mısırın hepsinin aynı besinsel faydalara sahip olduğunu söyledi. Konserve tercih ederseniz, Schreiber sodyumsuz veya düşük sodyumlu bir çeşit seçmenizi önerir. Konserve mısırı suyla durulamak da bir miktar sodyumun uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Baylin, taze mısırda, taneler büyürken kalın bir kabuğun altında korunduğu için organik almak konusunda çok fazla endişelenilmesi gerekmediğini söyledi.
Schreiber, mısırı kaynatmak yerine buharda ya da ızgarada pişirmenin, tanelerinin mikro besinleri korumasına yardımcı olabileceğini, kaynatmanın sebzelerin C vitamini gibi bazı vitaminleri kaybetmesine neden olabileceği konusunda da uyardı.
©️ 2024 The New York Times Company