Caroline Hopkins Legaspi / New York Times
Düzenli olarak hindi yemenin (ister şarküteri sandviçinde dilimlenmiş ister marine edilmiş olsun) sağlığa birçok faydası olabilir. İşte hindi etinin özellikle sağlıklı yapan faktörler...
Yüksek protein içerir
85 gram derisiz göğüs eti yaklaşık 26 gram protein içerir. Bu, 75 kiloluk bir yetişkinin bir günde yemesi gereken miktarın neredeyse yarısıdır. Cornell Üniversitesi Beslenme Bilimleri Bölümü Direktörü Sander Kersten, proteinin vücudun ana yapı taşı olduğunu söylüyor. Vücudunuz hücrelerini oluştururken ve onarırken, sürekli olarak protein kaybedersiniz ve bu proteinin yiyeceklerle yenilenmesi gerekir. Simmons Üniversitesi'nde beslenme profesörü ve Harvard Üniversitesi'nde yardımcı beslenme profesörü olan Teresa Fung, insanların proteini genellikle kas kütlesi ile ilişkilendirdiğini söyledi. Proteinin kas yaptığı doğru olsa da, bu onun rollerinden sadece biridir. Fung, bağışıklık sisteminizin zararlı bakteri ve virüslere karşı koruma sağlayan antikorlarının da proteinlerden oluştuğunu söylüyor. Sindirimde kullandığımız enzimler ve kan şekerini düzenleyen insülin hormonu da öyle. Fung ayrıca "Kalp temelde kan pompalamak için kullandığımız bir protein torbasıdır" dedi. Boston Üniversitesi'nde klinik beslenme profesörü olan Joan Salge Blake, proteinin yemekten sonra tok hissetmenize de yardımcı olduğunu söylüyor.
Doymuş yağ oranı düşüktür
Diyetisyenler hindinin yağsız bir protein kaynağı olduğunu düşünüyor. 85 gram derisiz beyaz hindi göğsünde sadece yarım gram kolesterol yükselten doymuş yağ vardır. Derisi üzerinde kalan koyu renkli eti (kuşun daha yağlı kısmı) tercih ettiğinizde bile, hala sadece 2,5 gram doymuş yağ yemiş olursunuz. Diyet kılavuzları her gün 20 gramdan daha az yenmesini öneriyor. Baylor College of Medicine'da aile ve toplum hekimliği profesörü olan Luis Rustveld, bu durumun hindiye sığır ve kuzu eti gibi diğer hayvansal proteinlere kıyasla besinsel açıdan avantaj sağladığını belirtiyor. Örneğin 3 onsluk bir kıyma köftesinde yaklaşık 7,5 gram vardır. Aşırı doymuş yağ tüketimi LDL kolesterolünüzü yükseltebilir, bu da kalp krizi veya felç riskinizi artırabilir.
B12 vitaminiyle sinirleri ve kan hücrelerini destekler
Hindinin koyu renkli eti, yalnızca hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunan B12 vitamini bakımından zengindir. Fung, B12 vitamininin vücudunuzun sinir hücreleri üretmesine yardımcı olduğunu, bunun da beyninizi ve hafızanızı keskin tuttuğunu söyledi. Kersten, kırmızı kan hücreleri üretmek için de B12 vitaminine ihtiyacınız olduğunu söyledi. Derisi üzerinde 83 gram koyu et yaklaşık 1,4 mikrogram B12 vitamini içerir, bu da çoğu yetişkinin günlük ihtiyacının yarısından fazladır. Ancak beyaz, derisiz et daha az içerir: bir mikrogramın yarısı bile değil.
Uyku problemi yaratmaz
Hindi, vücudunuzun uyku-uyanıklık döngülerini düzenleyen serotonin ve melatonin üretmesine yardımcı olan triptofan adlı bir amino asit içermesiyle ünlüdür. Ancak uzmanlar, hindinin uykunuzu getirdiğine dair bir kanıt olmadığını söyledi. Rustveld, hindideki triptofan miktarının uyanıklığı etkilemeyecek kadar düşük olduğunu söyledi. Kersten, "Bu, insanların hindi yedikten sonra neden uykulu olduklarını açıklamak için uydurdukları bir masal" diye ekledi. Daha olası açıklama, insanların hindiyi büyük, ağır bir yemeğin parçası olarak (genellikle alkolle birlikte) yemeleridir. Bu da onları uyuşuk hissettirebilir. Salge Blake, "Yorgunsunuz çünkü bütün yıl tatil için beklediniz ve sonra kanepede oturup futbol izliyorsunuz. Sorun triptofan değil" dedi.
Bilmeniz gerekenler
Şarküteri hindisi (önceden dilimlenmiş ve paketlenmiş veya tezgahta dilimlenmiş) yiyorsanız, aklınızda bulundurmanız gereken bazı sağlık hususları vardır. Harvard T.H. Chan Halk Sağlığı Okulu'nda doktora sonrası araştırmacı olan Kenny Mendoza, hindinin etiketinde normalde mutfağınızda bulunmayacak ifadeler görüyorsanız bunun genellikle ultra işlenmiş gıda olduğunu söyledi. Düzenli olarak işlenmiş et yemek kolorektal kanser, diyabet ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
Hindi de dahil olmak üzere dilimlenmiş şarküteri etleri de genellikle yüksek sodyum içerir. Sodyum alımınızı sınırlandırmak için Rustveld, kürlenmiş veya tütsülenmiş olanlar yerine fırında kızartılmış çeşitlerin tercih edilmesini öneriyor. Pişmiş hindi buzdolabında üç ya da dört gün boyunca taze kalacaktır. Dondurulmuş pişmiş hindi ise altı aya kadar saklanabilir.
© 2024 The New York Times Company