20 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.02.2024 09:50 | Son Güncelleme: 17.02.2024 13:18

NYT yazarı Stephens: Putin ve destekçileri Navalni'nin ölümünden sorumlu tutulmalı

New York Times yazarı Bret Stephens, Batı'nın Ukrayna'ya desteğinin azaldığı günlerde Kremlin'in Putin'in en büyük muhalifi Aleksey Navalni'yi öldürerek bundan paçayı kolayca sıyırmayı düşündüğünü yazdı
Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times
Fotoğraf: Sergey Ponomarev/The New York Times

Bret Stephens / The New York Times

Sovyetler Birliği'nin ilk günlerinde Komünist Parti liderleri, sempatik Batılı gazeteciler ve entelektüeller için dikkatle yönetilen turlar düzenler, onlar da verimli kolektifleştirilmiş çiftlikler, mutlu fabrika işçileri ve Kremlin'deki nazik yoldaşlar hakkında raporlar hazırlardı. Amerikalı gazeteci Lincoln Steffens, 1919'da işçi cennetine yaptığı ziyaretin ardından "Geleceği gördüm ve çalışıyor" demişti. 

Genellikle gece yarısı tutuklamaları, yargısız infazlar, gulaglar ve milyonlarca kurbana neden olan zorunlu kıtlıklar bu haberlerin dışında bırakılıyordu. Bu ay da Tucker Carlson, Vladimir Putin'e o kadar yaltaklanan bir röportaj sundu ki Putin bile "keskin soruların" eksikliğinden şikayet etti. Carlson "haberinin" bir parçası olarak Moskova'daki bir süpermarketi de ziyaret etti ve burayı Amerika'dakilerle kıyasladı.

Carlson'un röportajından on gün sonra, hapisteki muhalif lider Aleksey Navalni'nin cuma günü Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyindeki maksimum güvenlikli bir hapishanede 47 yaşında öldüğü açıklandı. Ölüm nedeni belirtilmedi ancak bu haber, Navalny'nin bir mahkeme duruşmasına iyi bir şekilde çıkmasından sadece bir gün sonra geldi. Rus güvenlik güçlerinin daha önce onu gizlice öldürmeye çalıştıkları düşünüldüğünde, yine bir cinayet işlendiğinden şüphelenmek mantıklı olacaktır.

Kremlin paçayı kurtarabileceğini düşündü

Şüphelenmek için de makul olan şey şu: Büyük ölçüde Batı'nın Rusya'yı Ukrayna'da durdurma kararlılığındaki gözle görülür zayıflama sayesinde ki bu zayıflama bu hafta 26 Cumhuriyetçi senatörün Ukrayna'ya askeri yardıma karşı oy kullanmasıyla, Donald Trump'ın Moskova'yı NATO üyesi ülkeleri işgal etmeye davet etmesiyle ve evet, MAGA'nın önde gelen gazetecisi Putin'le yalaka bir röportaj yaptığında ortaya çıktı, Kremlin bir başka yüksek profilli cinayetle paçayı kurtarabileceğini düşündü.

"En cesur olanları öldürün"

Eğer Navalni gerçekten öldürüldüyse, Boris Nemtsov, Sergei Magnitsky, Natalya Estemirova, Alexander Litvinenko ve Anna Politkovskaya gibi zamansız bir sonla karşılaşan seçkin Putin muhalifleri listesine katılmış olacak. Bunun bir yöntemi var: Rus insan hakları avukatı Karinna Moskalenko'nun yıllar önce bana açıkladığı gibi: Putin'in Rusya'sında tüm gazetecileri öldürmek gerekmiyor. Sadece en seçkin, en cesur olanları öldürün, diğerleri mesajı alacaktır. Kimse dokunulmaz değildir.

En seçkin ve en cesur muhalif lider artık ölü. Aksi kanıtlanana kadar Kremlin'i doğrudan ve cezai olarak sorumlu tutmalı ve Putin'in Batı'daki kuklalarını onun ahlaki suç ortakları olarak görmeliyiz.

© 2024 The New York Times Company