Steven Lee Myers, Julian E. Barnes / New York Times
İstihbarat yetkilileri salı günü yaptıkları açıklamada, Rusya'nın ABD seçim sonuçlarına ilişkin protestoları ve hatta şiddeti körükleyecek eylemleri değerlendirdiğini belirtirken, yabancı güçlerin zaten çekişmeli geçmesi beklenen oy sayımı sırasında demokratik süreci baltalamak için agresif bir şekilde hareket ettiği düşünülüyor.
Rusya, İran ve Çin ile birlikte, şimdiden dezenformasyon yaymaya dayalı sayısız çabayla seçimleri etkilemeye çalıştı. Yetkililer yeni elde edilen istihbaratın Rusya'nın Demokratların başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz'ı cinsel istismarla suçlayan sahte bir video hazırladığını ve yaydığını gösterdiğini söyledi.
Kısa sürede çürütülen video, Rus ajanların bu yıl içinde uydurduğu bir dizi yalan haberin sonuncusu.
Rusya protesto ve şiddet eylemlerini teşvik edebilir
Seçimlere iki hafta kala Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi, FBI ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı ile birlikte seçim sonrası döneme ilişkin yeni uyarılarda bulunarak Rusya ve İran'ın iç huzursuzluğu körüklemeyi ve arttırmayı düşündüğünü savundu.
İstihbarat kurumları yayınladıkları bir raporda “yabancı aktörlerin yemin töreni boyunca, seçim sonuçlarının tartışmaya açılması da dahil olmak üzere, ABD demokrasisini karalayan etki operasyonları yürütmeye devam etmelerini” beklediklerini ifade etti.
İstihbarat yetkilileri bu ayın başlarında hazırladıkları gizli bir belgede seçim sonrası döneme ilişkin endişelerini dile getirdi. Ulusal İstihbarat Direktörü Avril D. Haines geçen hafta belgenin gizliliğini kaldırdı ve Salı günü de kısmen düzeltilmiş bir versiyonunu yayınladı.
Yetkililer, değerlendirmenin tamamlanmasından bu yana, yeni istihbaratların Rusya'nın özellikle eski Başkan Donald Trump'ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e karşı kaybetmesi halinde protesto ve şiddet eylemlerini teşvik etme niyetlerini vurguladığını söyledi.
Seçim günü yaşanacak aksaklıklardan Rusya, İran ve Çin faydalanabilir
Seçim güvenliği ile ilgili bir açıklamada bulunan Haines'in ofisi, Rusya'nın etkileme çabalarından bazılarının “şiddeti teşvik etmeyi ve kimin kazandığından bağımsız olarak demokrasinin siyasi bir sistem olarak geçerliliğini şüpheye düşürmeyi amaçladığını” söyledi.
İstihbarat yetkilileri, Rusya'nın ya da başka bir ülkenin oylamaya müdahale edebileceğini ya da tespit edilmeden sonucu etkileyecek şekilde oyları değiştirebileceğini düşünmediklerini söyledi. Ancak seçim günü ABD genelinde aksaklıklar yaşanabileceğini ve Rusya, İran ve Çin'in bu fırsattan yararlanarak ülkeyi kaotik ve güvenilmez olarak göstereceğini öngördüler.
Fidye yazılımı saldırıları düzenleyen kötü niyetli aktörler ve diğer bilgisayar korsanları yerel seçim ofislerini hedef alabilir ancak internete bağlı olmayan oylama sistemlerine müdahale etmekte çok zorlanabilirler.
Yetkililere göre seçimden sonraki dönem özellikle sıkıntılı olabilir
Bununla birlikte, istihbarat yetkililerine göre, yerel ve eyalet yetkililerinin oyları onayladığı seçimden sonraki dönem özellikle sıkıntılı olabilir. Yetkililer, İran'ın 2020 yılında “Halk Düşmanları” adlı bir internet sitesi kurarak seçim görevlilerine yönelik ölüm tehditleri yayınladığını belirttiler.
Salı günü yayınlanan istihbarat raporunda “Oyların sayımı ve sonuçların belgelendirilmesinden Seçim Kurulu sürecinin tamamlanmasına ve yemin törenine kadar her adım potansiyel olarak farklı şekillerde yabancı etki ve müdahale operasyonlarına açık” denildi.
Raporda Rusya, İran ve Çin'in 2020 yarışındaki çalkantılardan ders alarak bu yıl “etki yaratma fırsatlarını değerlendirmeye daha iyi hazırlandıkları” belirtildi.
Rusya'nın Trump'ı desteklemeye çalıştığı iddia ediliyor
ABD istihbarat kurumları, Rusya'nın Trump'ın yeniden seçilme çabalarını desteklemeye çalıştığı ve Harris'in kazanması halinde 5 Kasım'dan sonra daha agresif davranacağı sonucuna vardı. İstihbarat raporu, Rus etki kampanyalarının, Başkan Joe Biden'ın aday olmayacağını açıklamasının ardından Harris'i kötüleme çabalarını Harris'e yönelttiğini ve “Harris'in aday listesinin başına yükselmesiyle ilgili komplo teorileri” ürettiğini belirtti.
İstihbarat birimleri İran'ın Harris'i desteklediğini, Çin'in ise başkanlık yarışında belirli bir tavır almadığını, çabalarını Çin'in pozisyonlarına daha uygun olduğu düşünülen adayların eyalet ve yerel yarışlarına odakladığını söylüyor.
Walz hakkındaki uydurma haberlerin arkasında Rusya olabilir
Güvenlik ve istihbarat yetkilileri, geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantıların ardından Walz hakkındaki uydurma haberlerin arkasında Rusya'nın olduğu sonucuna vardı. Bir videoda gösterilen kişi gerçekti ancak iddia edildiği kişi değildi. Yetkililer, videonun manipüle edildiğine dair kanıtlar da içerdiğini söyledi.
Daha önceki uydurmalar arasında Harris'in bir vur-kaç kazasına karıştığı ve Zambiya'da bir safari sırasında nesli tükenmekte olan bir siyah gergedanı vurarak öldürdüğü gibi yanlış iddialar yer alıyordu. Yalanlanmasına rağmen iddialarla ilgili paylaşımlar sosyal medya platformlarında dolaşmaya devam ediyor.
Seçim, kolluk kuvvetleri ve istihbarat yetkilileri, etkilerini azaltma umuduyla yabancı güçlerin seçimlere müdahil olma çabaları hakkında düzenli brifingler düzenlediler. Ayrıca her iki partinin adaylarını da hedef alındıklarında bilgilendirdiler.
Geçtiğimiz ay Adalet Bakanlığı, Rusya ile bağlantılı kişiler tarafından kontrol edilen 32'den fazla internet adresine el koydu, ancak çok daha fazlası aktif durumda. Geçtiğimiz hafta FBI ve siber güvenlik ajansı, devlet kurumlarının Rusya'ya atfettiği ya da Ruslarla ilişkili olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşündüğü yaklaşık 350 web sitesi ya da sosyal medya hesabını listeleyen bir kamu hizmeti duyurusu yayınladı. Ayrıca Amerikan haber kaynakları olduğu iddia edilen İran sitelerinin daha kısa bir listesini de yayınladı.
© 2024 The New York Times Company