17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.02.2024 09:43 | Son Güncelleme: 22.02.2024 09:50

NYT yazdı: Almanya neden Tesla fabrikasının büyümesini istemiyor?

Tesla'nın Avrupa'daki tek montaj tesisine sahip olduğu eyaletin sakinleri, şirketin tesislerini genişletme planını ezici bir çoğunlukla reddetti. New York Times bu kararın ABD'li otomobil üreticisine ve yerel destekçilere bir darbe indirdiğini yazdı
Tesla'nın Almanya'nın Grünheide kentindeki fabrikası. (Katrin Streicher/New York Times)
Tesla'nın Almanya'nın Grünheide kentindeki fabrikası. (Katrin Streicher/New York Times)

Melissa Eddy / New York Times

Tesla'nın Avrupa'daki tek montaj tesisinin bulunduğu Alman semti Grünheide’nin sakinleri, şirketin fabrikasını genişletme planını ezici bir çoğunlukla reddederek ABD'li otomobil üreticisine ve yerel destekçilerine darbe vurdu. Grünheide'de oy kullanan vatandaşların %65'i Tesla'nın demiryolu, depo ve bir kreş inşa etmek için fabrikasının yakınındaki 250 dönümlük ormanı yıkma önerisine karşı çıktı. Oylamanın bağlayıcılığı yoktu, ancak yerel yetkililer kabul edilebilir bir çözüm bulmak için araştırmaya devam ederek karara saygı duyacakların söyledi. Fabrikanın genişlemesini destekleyen Belediye Başkanı Arne Christiani yayıncı Inforadio rbb'ye verdiği demeçte “Toplum için en büyük zorluk bu”dedi.

Tesla yorum taleplerine yanıt vermedi. Ancak şirket yerel medyada planlarını savunurken, Grünheide vatandaşlarının sahanın planlanan genişlemesiyle ilgili endişeleri olduğunu kabul etti.

Kasabayı bölen fabrika

Tesla'nın Brandenburg eyaletindeki Grünheide'ye yerleşme kararı ve fabrikanın 861 günde inşa edilmesi, zorlu izin süreçleriyle bilinen bir ülkede yerel politikacılar için bir gurur kaynağı oldu.İki yıl önce açılan fabrika, uzun süredir Almanya'nın ekonomik açıdan en zorlu bölgelerinden biri olan Brandenburg’deki büyümenin de önemli bir itici gücü haline geldi. Eyalette 2023 yılının ilk yarısında kaydedilen %6'lık ekonomik büyüme, büyük ölçüde fabrikadaki 11.000 kişilik istihdam ve çevresinde gelişen düzinelerce tedarikçi sayesinde gerçekleşti.

Yaşam kalitesini bozuyor iddiası

Ancak pek çok bölge sakini, tesisin kendilerini Grünheide'ye çeken yaşam kalitesini bozduğunu iddia ediyor ve hava ve su kalitesini tehdit ettiğini söylüyor. Kimileri Tesla’nın 740 dönümlük fabrika arazisine depo ve demiryolu inşa etme hakkına zaten sahip olduğunu söyleyerek kendilerine tanınan söz hakkını memnuniyetle karşıladı.

Genişlemeye karşı çıkan Bürgerinitiative Grünheide aktivisti Steffen Schorcht, “İlk defa yerel halka soruldu ve onlar da çok net bir cevap verdi. Siyasilerin buna saygı göstermesini bekliyoruz” dedi.

Karar belediye meclisine ait olacak

Brandenburg Ekonomi Bakanı Jörg Steinbach, oylamanın insanların ABD'li elektrikli araç üreticisine ilişkin devam eden kararsızlığını yansıttığını ve varlığının bölgeye nasıl fayda sağlayacağı konusunda onları ikna etmenin politikacıların daha fazla çalışmasına bağlı olduğunu söyledi. Steinbach, “Oylamanın sonucunu belediye ve Tesla'nın önümüzdeki haftalarda ve aylarda çözülmemiş kavramsal endişeleri ele alması için bir motivasyon olarak görüyorum” dedi. Bundan sonraki karar belediye meclisine ait olacak.

Sonuç belirsizliğini koruyor

Başkan Christiani, Grünheide'deki seçmenlerin %70'inden fazlasının oy kullanmış olmasını memnuniyetle karşıladı. Ancak oylanan planın, toplumun geneli için önemli olan ve çözülmesi gereken altyapı gelişmelerini de içerdiğine dikkat çekti. Nasıl ilerleneceğine ilişkin nihai karar Grünheide belediye meclisine ait olacak. Belediye meclisi konuyu mart ayında yapılacak bir sonraki toplantının gündemine almadı ve yetkililer bunun ne zaman olabileceği konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Belediye meclisi son toplantısını mayıs ortasında yapılacak yerel seçimler öncesinde gerçekleştirecek.

© 2024 The New York Times Company