29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.03.2024 13:31 | Son Güncelleme: 05.03.2024 13:40

NYT yazdı: Anthropic, OpenAI ve Google'a meydan okuyor

Çip kıtlığına, tartışmalara ve davalara rağmen yapay zeka hızla gelişmeye devam ediyor. Yüksek profilli yapay zeka girişimi Anthropic, Claude sohbet robotunun yeni bir versiyonunu yayınladı. NYT, şirketin OpenAI ve Google'a meydan okuduğunu yazdı
NYT yazdı: Anthropic, OpenAI ve Google'a meydan okuyor

Cade Metz / New York Times

Yüksek profilli yapay zeka girişimi Anthropic, Claude sohbet robotunun yeni bir versiyonunu yayınladı. Şirkete göre bir dizi strandart karşılaştırma testinde Claude, diğer önde gelen sohbet robotlarından daha iyi performans gösteriyor. Testlerde Claude, Google ve OpenAI sistemleriyle de karşılaştırıldı. Anthropic'in CEO'su ve kurucu ortağı Dario Amodei, Claude 3 Opus adı verilen yeni teknolojinin özellikle bilimsel verileri analiz ederken veya yazılım kodu üretirken faydalı olduğunu söyledi.

Anında metin, görüntü ve ses yaratan üretken yapay zeka sektörünün ön saflarında yer alan bir grup şirketten biri olan Anthropic'in ve Amodei'nin kurucuları, 2022'nin sonlarında ChatGPT'nin piyasaya sürülmesiyle yapay zeka patlamasını başlatan OpenAI'de araştırmacı olarak çalışarak teknolojinin ilerlemesine yardımcı oldular. ChatGPT gibi sohbet robotları soruları yanıtlayabilir, dönem ödevleri yazabilir, küçük bilgisayar programları yazabilir ve daha fazlasını yapabilir. Ayrıca tıpkı insanlar gibi yanlış ya da yanıltıcı bilgiler de üretebilirler.

Tartışmaları beraberinde getirdi

OpenAI geçtiğimiz bahar GPT-4 adlı teknolojisinin yeni bir versiyonunu yayınladığında, hem tüketiciler hem de işletmeler tarafından kullanılan en güçlü sohbet robotu teknolojisi olarak kabul edildi. Google da kısa bir süre önce Gemini adlı benzer bir teknolojiyi tanıttı. Ancak önde gelen yapay zeka şirketlerinin dikkati birbiri ardına gelen tartışmalarla dağıldı.

Yapay zeka oluşturmak için gereken bilgisayar çiplerinin yetersiz olduğunu söylüyorlar. Şirketler ayrıca yapay zekanın üretim yapabilmesi için ihtiyacı olan dijital verileri toplama biçimleri nedeniyle sayısız davayla karşı karşıyalar. Örneğin New York Times Microsoft ve OpenAI'yi telif hakkı olan çalışmaların kullanımı nedeniyle dava etti.

GPT-4 ve Gemini'den daha iyi iddiası

Yine de teknoloji kayda değer bir hızla gelişmeye devam ediyor. Anthropic, Claude 3 Opus teknolojisinin matematiksel problem çözme, bilgisayar kodlama, genel bilgi ve diğer alanlarda hem GPT-4 hem de Gemini'den daha iyi performans gösterdiğini iddia ediyor. Claude 3 Opus, abonelik için ayda 20 dolar ödeyen tüketicilere sunuldu. Claude 3 Sonnet adı verilen daha az güçlü bir versiyon ise ücretsiz olarak sunuluyor. Şirket, işletmelerin Opus ve Sonnet teknolojilerini kullanarak kendi sohbet robotlarını ve diğer hizmetlerini oluşturmalarına olanak tanıyor.

Görüntü üretmiyor

Teknolojinin her iki versiyonu da metinlerin yanı sıra görüntülere de yanıt verebiliyor. Bunlar örneğin bir akış şemasını analiz edebilir ya da diyagram ve grafikler içeren bir matematik problemini çözebilir. Ancak teknoloji görüntü üretemiyor. Google kısa bir süre önce Gemini'nin insan yüzü üretme yeteneğini, İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma Alman askeri üniformaları içindeki kişileri gösteren görüntler üretmesinin ardından askıya almıştı.

©️ 2024 The New York Times Company