Erica L. Green / New York Times
İtalya'da bir sahil beldesinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile aynı kürsüyü paylaşan ABD Başkanı Joe Biden, Rusya ile mücadelesinde Ukrayna'ya sürekli destek sağlamak üzere yeni imzaladığı güvenlik anlaşması hakkında konuşmayı dört gözle bekliyordu. Anlaşmanın törenle imzalanmasına katılmak ve gazetecilerin sorularını yanıtlamak için akşam yemeğini atlayan Biden, Ukrayna ile ilgili birkaç sorudan sonra, son zamanlarda daha az ümit verici olan bir konu hakkında soru sorulduğunda telaşlanmış görünüyordu: Gazze Şeridi'ndeki İsrail-Hamas savaşı.
"Keşke kurallara göre oynasanız"
Biden, Gazze'de geçen ay açıkladığı ancak henüz İsrail ya da Hamas tarafından kabul edilmeyen ateşkes anlaşmasının akıbeti sorulduğunda "Keşke biraz da kurallara göre oynasanız" diye tersledi. Biden, ABD'nin önerinin İsrail hükümeti, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve G7 tarafından onaylandığı ve Hamas'ın engel olduğu yönündeki tutumunu yineledi. Biden, "Ukrayna'daki kritik bir durum hakkında konuşmak için buradayım. Bana başka bir konu soruyorsunuz. Daha sonra ayrıntılı olarak yanıtlamaktan memnuniyet duyarım" dedi.
ABD üzerine düşen gölgenin simgesi
Bu an, ABD'nin İsrail'in Gazze'deki savaşına verdiği desteğin, Biden'ın ABD'nin demokrasinin savunucusu ve uluslararası hukukun yol göstericisi olarak geleneksel rolünü yeniden tesis etme çabalarına düşürdüğü gölgenin bir simgesiydi. ABD'de Biden ülke çapında protestolarla karşılaştı. Dünyayı Ukrayna etrafında toplarken, Hamas'a karşı savaşında İsrail'e verdiği sadık destekle giderek yalnızlaştı.
İsrail yönetimi son haftalarda, Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği ve 1.200 kişinin ölümüne ve yaklaşık 250 kişinin rehin alınmasına neden olan saldırının ardından başlayan Gazze savaşının acilen sona erdirilmesini istiyor. Gazze'deki sağlık yetkilileri şu ana kadar 37,000'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini söylerken insani yardım grupları yüz binlerce kişinin açlık koşullarıyla karşı karşıya olduğu uyarısında bulunuyor.
3 aşamalı ateşkes planı
Biden, ilki geçen hafta D-Day'in (Normandiya Çıkarması) 80. yıldönümünü anmak üzere Fransa'ya olmak üzere arka arkaya iki Avrupa gezisine çıktı. Bu gezileden önceki haftalarda, kalıcı bir ateşkes ve Gazze'nin yeniden inşasını öngören ve İsrail tarafından desteklendiğini söylediği üç aşamalı bir plan olan ateşkes anlaşmasını duyurarak Avrupalı müttefikleri arasındaki desteği artırdı. Biden 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da yaptığı konuşmada "Bu savaşın sona ermesinin zamanı geldi" dedi.
G7, sonraki günlerde planı onaylayarak "iki devletli bir çözüme götürecek barışa doğru güvenilir bir yol" sağladığını söyledi. Biden'ın zirveye gitmesinden önceki günlerde ABD, ateşkes çağrısında bulunan daha önceki önergeleri defalarca bloke ettiği Güvenlik Konseyi'nden de plan için destek istedi ve aldı. Ancak G7 zirvesi için İtalya'nın Bari kentine indiğinde ne İsrail ne de Hamas anlaşmayı açıkça kabul etmişti. Ayrıca İsrail, Hamas'la birlikte, uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair yeni bir suçlamayla karşı karşıyaydı. Bunlar Biden yönetiminin İsrail'i savunduğu birçok suçlamadan biri.
Ölen siviller
Bir Birleşmiş Milletler komisyonu her iki tarafın da sivillerin öldürülmesinden sorumlu olduğunu tespit etti. Raporda ayrıca çatışmanın çocuklar üzerindeki ağır etkisine de dikkat çekildi; sadece ölenler değil, çok sayıda çocuk da yetim kaldı. Raporun açıklandığı gün, Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, ABD'nin raporu okumadığını söyledi; ikinci kez sorulduğunda, İsrail'in büyük olasılıkla uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair kanıtlar bulan bir ABD değerlendirmesine atıfta bulundu, ancak askeri yardımı kesmek için yeterli değildi. Sullivan, "ABD'nin bu uluslararası insancıl hukuk meselelerine ilişkin pozisyonu budur ve bunun kendi adına konuşmasına izin vereceğim" dedi.
Ancak Sullivan özellikle bu hafta, Ukraynalı çocukları ailelerinden ayırdığı, sınır dışı ettiği ve evlatlık verdiği yönündeki haberler nedeniyle Rusya'yı kınayan bir açıklama yaptı. ABD'nin inandırıcı bulmadığı bu iddiaları "aşağılık ve dehşet verici" olarak nitelendirdi. Cuma günü yayınlanan nihai bildiride G7 liderleri Hamas ve İsrail'e Biden tarafından ortaya konan anlaşmayı kabul etmeleri çağrısında bulundu ve iki devletli çözüme olan "sarsılmaz" bağlılıklarını ifade etti.
©️ 2024 The New York Times Company