06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.06.2024 09:29 | Son Güncelleme: 13.06.2024 09:39

NYT açıkladı: Biden neden bir haftada iki kez Avrupa'ya gitti?

ABD Başkanı Joe Biden bu hafta yaklaşık 60 saat arayla arka arkaya Avrupa'ya iki gidiş-dönüş gezisi gerçekleştirdi. Peki bunu yapmak yerine Avrupa'da kalması daha doğru değil miydi? NYT'ye göre liderlerin yurt dışı gezileri konusunda bazı tabular var
Başkan Joe Biden, İtalya'daki G7 Zirvesi yolculuğunun ikinci ayağı için Air Force One'a binmek üzere 12 Haziran 2024 Çarşamba günü Maryland'deki Andrews Ortak Üssü'ne geldi (Erin Schaff/New York Times)
Başkan Joe Biden, İtalya'daki G7 Zirvesi yolculuğunun ikinci ayağı için Air Force One'a binmek üzere 12 Haziran 2024 Çarşamba günü Maryland'deki Andrews Ortak Üssü'ne geldi (Erin Schaff/New York Times)

David E. Sanger / New York Times

Air Force One'ın en ayrıcalıklı yolcusuysanız rahat yatak odası ve geniş ofisi oldukça konforludur. Buna rağmen çoğu Amerikan başkanı, Avrupa'ya arka arkaya iki gidiş-dönüş yolculuğu yapmaktan kaçınmaya çalışır. Yine de Başkan Joe Biden bu hafta bunu başarıyor. Beyaz Saray Basın Sekreteri Karine Jean-Pierre "Başkan'ın programı tıka basa dolu. Amerikan halkı adına yapılması gereken çok şey var" dedi.

Biden 5 Haziran'da Fransa'daki Normandiya Çıkarması (D-Day) kutlamaları için ABD'den ayrıldı, hafta sonu Paris'te bir devlet yemeği için kaldı ve pazar günü geç saatlerde Delaware'deki evine döndü. İngiltere, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya liderlerinin geleneksel zirvesi olan G7'nin yıllık toplantısı için İtalya'nın güneydoğu sahiline uçmak üzere 12 Haziran Çarşamba günü erken saatlerde tekrar Washington'dan ayrıldı.

Neden daha uzun kalmadı?

Biden bu iki gidiş-dönüş yolculuğuna (yaklaşık bir buçuk gün süren uçuşlar) dönüp baktığında sadece arada olanları hatırlayabilir: Hayattaki tek oğlu Hunter Biden'ın silah ruhsatı almak için yalan söylediği suçlamasıyla mahkum edilmesi. Ancak bu iki gidiş-dönüş yolculuğu akla şu soruyu getiriyor: Neden birkaç gün Avrupa'da kalıp golf oynamadı, ABD askerlerini ziyaret etmedi, belki bir iki yabancı liderle bir araya gelmedi? Ne de olsa 81 yaşında ve onun yarı yaşında olan bazı yardımcıları uykularının kaçtığından şikayet ediyordu.

Beyaz Saray'ın dokuz günde dört trans-Atlantik geçişi için açıklaması basitçe Biden'ın Washington'da yapacağı işler olduğuydu. Ancak başkanlık standartlarına göre, kamu programı hafif görünüyordu: Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile bir öğle yemeği, Juneteenth konseri ve silah güvenliği grubunda konuşma yapmak. Hunter Biden'ın davası da planlamanın üzerinde duruyordu, ancak bu geziler planlanırken davanın jüriye gideceğini ve D-Day gezisi ile G7 toplantısı arasındaki üç gün içinde bir karar verileceğini bilmek imkansızdı. Anlaşıldığı üzere Biden, sabah tekrar yola çıkmadan önce oğlunun yanında gitmek için salı günü öğleden sonra Delaware'e geri döndü.

Tatil görüntüsü vermek istemedi

Ancak özel olarak, bazı yardımcılar seçim yılı ajandasının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Biden'ın danışmanlarından biri, Avrupa'da kalmak için acil bir neden olmadığını ve birkaç gün tatil yapmanın "doğru görünmeyeceğini" kabul etti, ancak yardımcısı hemen Biden'ın hiçbir zaman tatil yapmadığını da ekledi. Her halükarda, en azından yeniden seçilmek için yarışırken, hiç kimse Başkan'ın siyasi rakiplerinin Avrupa tatili olarak nitelendirebileceği bir ortamda görüntülenmesini istemez. Kendisinin ve eşi Jill'in sahil evinin bulunduğu Delaware kasabası Rehoboth'ta uzun bir hafta sonu geçirmek başka bir şey olabilir; Fransa ya da İtalya'da birkaç gün geçirmek ise tamamen başka bir şey.

Başkanlık elbette her yerden çalışılabilecek en üst düzey iş. Anında iletişim (antenlerle donatılmış bir Beyaz Saray minibüsü her konvoyda seyahat eder) ve ister bir teşekkür notu göndermek isterse de misilleme amaçlı bir nükleer saldırı başlatmak olsun, her türlü olasılığı karşılamaya hazır yüzlerce personel vardır.

İş harici yurt dışında olmak tabu

Başkanları iş dışında yurtdışında görmeye tahammülsüz olmalarının eskiden süre gelen nedenleri var. Franklin Roosevelt Kanada'daki Campobello Adası'nda kamp yapmayı severdi, ancak başkan olarak ziyaretlerini kısa tuttu. Harry Truman, Josef Stalin ve Winston Churchill ile İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa'nın nasıl görüneceği konusunda müzakerelerde bulunmak üzere Almanya'nın Potsdam kentine gittiğinde iki haftadan fazla kalmıştı. Müzakerelere ara verilen günler oldu ama uzun sürmedi ve en yakın büyük şehir olan Berlin bombalanmış bir enkazdı. Şehir dışında olmanın risklerini hatırlatan bir şey vardı: Churchill'in partisi konferans sırasında İşçi Partisi'ne yenildi ve Churchill daha konferans devam ederken görevden alındı.

©️ 2024 The New York Times Company