08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.07.2024 16:17 | Son Güncelleme: 20.07.2024 16:46

NYT yazdı: Biden, Pelosi’yi azmettirici, Obama’yı kukla ustası olarak görüyor

Biden’a göre adaylıktan çekilmesine yönelik medyada art arda yayınlanan sızıntılar, Başkan’ın üzerindeki baskıyı artmaya yönelik bir strateji. NYT, Biden’ın bir zamanlar müttefiki olan Pelosi’yi azmettirici, Obama’yı perde arkasında oyunu yöneten kukla ustası olarak gördüğünü yazdı
(Erin Schaff/The New York Times)
(Erin Schaff/The New York Times)

Peter Baker, Michael D. Shear, Katie Rogers / New York Times

Covid’e yakalanan ve müttefikleri tarafından terk edilen Başkan Joe Biden, Delaware'deki sahil evinde inzivaya çekilmişken kendisini yarıştan uzaklaştırmak için düzenlenmiş bir kampanya olarak gördüğü bu durum karşısında giderek daha fazla öfkeleniyor. Biden, Barack Obama da dahil olmak üzere, bir zamanlar yakın gördüğü bazı kişilere karşı öfke duyuyor.

Kaynaklara göre Biden, son günlerde medyada yer alan sızıntıların adaylıktan çekilmesi için üzerindeki baskıyı artırmaya yönelik koordine edildiğini varsayacak kadar siyasetin içinde. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi asıl azmettirici olarak görüyor ancak Obama'ya da kızgın ve onu perde arkasında oyunu yöneten kukla ustası olarak görüyor.

Gelişmeleri öfkeyle takip etti

Biden, Senatör Chuck Schumer, Pelosi, Obama ve Temsilci Hakeem Jeffries'in kasım ayında parti için yıkıcı bir yenilgi uyarısında bulunduklarını bildiren haberlerin birbiri ardına yayınlanmasını artan bir öfkeyle izledi. Obama'nın son günlerde kendisine yardım etmek için hiçbir şey yapmadığını, hatta kendi eski yardımcılarının Biden'a çekilme çağrısında bulunma konusunda öncülük ettiğini kesinlikle fark etti. Obama'nın görünmeyen ama açıkça hissedilen varlığı, sekiz yıllık ortaklıkları göz önüne alındığında, şu anda oynanan drama Shakespeare'vari bir nitelik kazandırdı.

Çekil diyen Demokratların sayısı arttı

Biden ve ekibi kamuya açık bir şekilde yarışta kalmakta ısrar ederken, özel olarak ona yakın kişiler, çekilmesi gerektiğini kabul ettiğini ve bazılarının çekilme duyurusu için tarih ve mekan tartışmaya başladığını söyledi. Bu hafta daha fazla Demokrat, adaylığı eski Başkan Donald Trump'ın karşısına çıkacak başka bir kişiye devretmesi için Biden'a açıkça çağrıda bulundu. Bunlar arasında New Mexico Senatörü Martin Heinrich, Ohio Senatörü Sherrod Brown ve Pelosi'nin yakın müttefiki California’lı Temsilci Zoe Lofgren de dahil olmak üzere en az dokuz Temsilciler Meclisi Demokratı vardı.

Biden cuma günü yarışa devam etme sözü verdi. Biden “Donald Trump'ın Proje 2025 gündeminin tehdidini ifşa etmeye devam etmek ve aynı zamanda kendi sicilimi ve Amerika için sahip olduğum vizyonu (demokrasimizi koruduğumuz, haklarımızı ve özgürlüklerimizi koruduğumuz ve herkes için fırsat yarattığımız bir vizyon) savunmak için önümüzdeki hafta kampanyaya geri dönmeyi dört gözle bekliyorum” dedi.

© 2024 The New York Times Company