06 Temmuz 2025, Pazar
Abone Ol Giriş yap
Haber Giriş: 05.09.2023 21:22 | Son Güncelleme: 06.09.2023 00:31

NYT yazdı: Güney Koreli öğretmenler veli tacizi ve öğrenci şımarıklığından bıktı, sokaklara döküldü

İstismarcı bir velilinin muamelesine dayanamayıp canına kıyan bir öğretmen, ülkede benzer şikayetlerden muzdarip binlerce öğretmenin sokaklara dökülmesi için işaret fişeği oldu. New York Times, öğrencilerin kötü davranışları ve veli tacizi nedeniyle canından bezen öğretmenlerin mücadelesini yazdı
NYT yazdı: Güney Koreli öğretmenler veli tacizi ve öğrenci şımarıklığından bıktı, sokaklara döküldü
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült
email [#52C1F5] Created with Sketch. Her gün aynı saatte, en önemli gelişmeler e-posta kutunda! Şimdi ücretsiz üye ol, gündemi kaçırma!

John Yoon / The New York Times

Güney Kore genelinde on binlerce öğretmen, öğrencilerin kötü davranışları ve velilerin tacizlerine ilişkin şikayetlerin artması üzerine temmuz ayından bu yana sokaklarda protesto gösterileri düzenliyor.

Cumartesi günü Seul'deki Ulusal Meclis yakınlarında, güvenlik güçlerinin 100 bin kişi olduğunu tahmin ettiği büyük bir protesto gösterisi düzenlendi. 

Öğretmenler hep birlikte izin kullandı

Pazartesi günü, organizatörlere göre ülke çapında on binlerce öğretmen, koordineli şekilde izin aldı ve ülke çapında mitingler düzenledi. Öğretmenler bu sıradışı taktiğe Güney Kore’de grev yapmalarını yasadışı kılan kanunu aşmak için başvurdu.

Eğitim Bakanlığı'na göre; öğretmenler, istismarcı ebeveynlerin boyunduruğu altında acı çektiğini iddia eden bir öğretmenin intiharının yasını tutarken, pazartesi günü bazı ilkokullarda dersler iptal edildi; bu, nadir görülen bir durum.

Rekabetin yoğun olduğu okulları ve toplumun eğitime verdiği önemle bilinen bir ülkede, büyük stres altında olan tek taraf öğrenciler ve veliler değil. Öğretmenler, çocuklarını kayırmak da dâhil olmak üzere kendilerinden aşırı ya da imkânsız taleplerde bulunan ebeveynlerin baskısıyla sık sık karşılaştıklarını söylüyor.

Pazartesi günü Seul'deki mitinge katılan 34 yaşındaki Jo Chan-woo, "Öğretmenler şu anda işlerini yapamıyor. İşimizi yapmamıza izin verin" dedi.

Öğretmenler ne istiyor?

Öğretmenlerin temel taleplerinden biri, ülkenin Çocuk Refahı Yasası'nda çocuk istismarını yasaklamayı amaçlayan muğlak bir maddenin gözden geçirilmesini içeriyor. Öğretmenler bu muğlaklığın, öğrencilerin kötü davranışlarına karşı makul disiplin önlemleri alan öğretmenlere karşı velilerin çocuk istismarı suçlamasında bulunmasına ya da bulunmakla tehdit etmesine olanak tanıdığını söylüyor. Öğretmenler ve eğitim uzmanları, bir öğretmen haksız yere suçlansa bile işinden uzaklaştırılabileceğini ve mahkemede kendini savunmak zorunda bırakılabileceğini söylüyor.

Öğretmenler, bu tür suçlamalarla karşılaşma korkusunun kendilerini yaramazlık yapan öğrencilere müdahale etmekten alıkoyduğunu ve bazı velileri öğretmenleri taciz etme konusunda güçlendirdiğini söylüyor. Uzmanlar, bu tür velilerden gelen küfürlü telefon ve mesajların, öğretmenlerin artan idari görevleriyle birleştiğinde, birçok öğretmenin ruh sağlığına zarar verdiğini söylüyor.

Öğretmenler hükümetten öğrencilerin disipline edilmesine ilişkin açık kurallar getirmesini talep etti. Pazartesi günü Seul'de bir araya gelen öğretmenlerden 33 yaşındaki Son Gyeong-eun, "Hükümetten yaramazlık yapan öğrencilerle başa çıkmak için özel bir kılavuz hazırlamasını istiyoruz. Makul disiplin çocuk istismarı olarak sayılmamalı’’ dedi.

Bir öğretmenin intiharıyla ateşlendi

Öğretmenlerin hareketi, temmuz ayında Seul'deki bir ilkokulda genç bir öğretmenin meslektaşlarına veliler tarafından tacize uğradığına dair endişelerini dile getirdikten sonra intihar etmesiyle ateşlendi. Polis yetkililerinin intihar olarak soruşturulduğunu söylediği ölüm halkı şoke etti. O zamandan bu yana pek çok öğretmen, eğitimciler için daha iyi koruma talebiyle her hafta sonu nöbetler ve mitingler düzenliyor.

Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin talep ettiği değişiklikleri desteklediğini açıkladı, ancak toplu eylemin kamu çalışanları için yasadışı olması nedeniyle öğretmenlerin ve müdürlerinin protesto nedeniyle cezalandırılabileceği uyarısında bulundu. 

Ülkedeki öğretmen sendikalarından birinin sözcüsü olan Jang Dae-jin, pazartesi günkü gösterilere katılan öğretmenlerin yasal olarak hastalık izni ya da tatil günlerini kullandıklarını söyledi. Jang, son birkaç aydaki mitinglerin, bu tür gösterilere izin verme yetkisi olmayan sendikalardan bağımsız, tabandan gelen bir öğretmen grubu tarafından yönetildiğini söyledi.

Güney Kore'deki veli derneklerinin temsilcileri, öğretmenlerin çalışma ortamlarında karşılaştıkları zorlukları anladıklarını, ancak bazı taleplerinin pratik olmadığını ve velilerin suçlandığını savundular. Ülkenin ulusal ebeveyn derneklerinden birinin başkanı olan Lee Yoon-kyoung, "Öfkenin büyük kısmının ebeveynlere yöneltilmesi talihsizlik. Bunun yerine öfkenin hükümete ya da bakanlığa yöneltilmesi gerekir’’ dedi.

5 yılda 100 öğretmen intihar etti

Temmuz ayında kamuoyuna açıklanan Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2018'den bu yılın haziran ayına kadar 57'si ilkokulda olmak üzere yaklaşık 100 devlet okulu öğretmeni intihar ederek hayatını kaybetti.

Protestoyu düzenleyenler, Güney Koreli en az üç ilkokul öğretmeninin son üç yıl içinde öğrencilerden ve velilerinden gelen baskılarla mücadele ettikten sonra intihar ederek öldüğünü söyledi. Bunların arasında Seul'ün kuzeyinde aynı okulda öğretmenlik yapan ve 2021 yılında altı aylık süre içinde ölen iki öğretmen de bulunuyor.

İstifalarda ciddi artış var

Eğitim Bakanlığı verilerine göre, devlet okullarından istifa eden ya da emekli olan öğretmenlerin sayısı geçen yıl 12 bini aşarak rekor seviyeye ulaştı; bu rakam altı yıl öncesine göre yüzde 43, geçen yıla göre ise yüzde 12'lik bir artış anlamına geliyor.

Eğitim Bakanlığı cuma günü, öğretmenlerin taciz edilmesini önlemek amacıyla, velilerin öğretmenlerle görüşmek için randevu almalarını zorunlu kılmak; öğretmenlerin artık velilerin telefonlarına şahsi telefonları aracılığıyla cevap vermelerini zorunlu hale getirmek ve öğrencilerin kötü davranışlarına yönelik cezaları artırmak gibi tedbirleriBakanlıktan yapılan açıklamada, "Odak noktası öğrenci haklarına çok fazla kaydığı ve öğretmenlerin haklarına saygı gösterilmediği için öğretmenlere yönelik gelişigüzel çocuk istismarı iddialarında artış oldu" denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Odak noktası öğrenci haklarına çok fazla kaydığı ve öğretmenlerin haklarına saygı gösterilmediği için öğretmenlere yönelik gelişigüzel çocuk istismarı iddialarında artış oldu" denildi.

Birçok öğretmen bu önlemlerin çok az etki yarattığını söyledi. Bakanlık, Çocuk Refahı Yasası'nda yapılacak düzenlemeler de dahil olmak üzere eğitimde yapılacak değişiklikler üzerinde çalışmaya devam ettiğini söyledi ancak herhangi bir zaman dilimi vermedi.

© 2023 The New York Times Company