09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.04.2024 14:11 | Son Güncelleme: 27.04.2024 14:49

NYT yazdı: İsrail polisi Gazze'ye yardım götüren hahamları gözaltına aldı

İsrail ve ABD'den yaklaşık 30 haham ve barış aktivistinden oluşan bir grup, Gazze'ye yardım götürmeye çalışırken İsrail polisi tarafından durduruldu. NYT, gruptaki 7 hahamın ve ABD'li yazar Ayelet Waldman'ın gözaltına alındığını yazdı
Erez sınır kapısı
Erez sınır kapısı

Patrick Kingsley, Rawan Sheikh Ahmad / New York Times

Gazze Şeridi yakınlarında bölgeye gıda malzemesi götürmeye çalışan grubun içindeki 7 haham ve barış aktivisti İsrail polisi tarafından gözaltına alındı. Olay, İsrail ile kuzey Gazze arasında önemli bir geçiş noktası olan Erez sınır kapısına ulaşmaya çalışan İsrail ve ABD'den yaklaşık 30 haham ve aktivistten oluşan grubun polis tarafından durdurulması sırasında yaşandı.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir barış hareketi olan Rabbis for Ceasefire tarafından organize edilen hareketin amacı ateşkes için destek oluşturmak ve Gazze'de artan açlık raporlarına dikkat çekmekti. Gıda güvenliği konusunda küresel bir otorite olan Entegre Gıda Güvencesi Aşama Sınıflandırması girişimi, Erez'e en yakın bölge olan Gazze'nin kuzeyinde yakın zamanda kıtlık yaşanacağını öngördü.

"Herkes için özgürlük istediğimizi belirtiyorduk"

Protesto, Yahudilerin eski Mısır'daki kölelikten kurtuluşunun İncil'deki öyküsünün kutlandığı bir Yahudi bayramı olan Hamursuz Bayramı haftasına denk getirildi. Protestoya katılan ancak tutuklanmayan Bostonlu haham Toba Spitzer, “Yahudilerin kurtuluşunun Filistinlilerin kurtuluşuyla bağlantılı olduğunu ve herkes için özgürlük istediğimizi belirtiyorduk” dedi.

ABD'li yazar da tutuklananlar arasında

Spitzer, grubun yarım ton pirinç ve un taşıyan bir kamyonetle Gazze'ye girmeye çalıştığını ancak sınırdan biraz uzakta durdurulduğunu söyledi. Spitzer, bu çabanın büyük ölçüde sembolik olduğunu ve organizatörlerin sınırdaki kısıtlamalar nedeniyle başarısız olmasını beklediklerini; malzemelerin şimdi İsrail işgali altındaki Batı Şeria'daki ihtiyaç sahibi Filistinlilere bağışlanacağını söyledi. İsrail polisi yorum taleplerini reddetti. California'lı yazar Ayelet Waldman'ın da tutuklananlar arasında olduğunu eşi yazar Michael Chabon Instagram hesabından duyurdu.


Gazze'de gıda sıkıntısı yaşanıyor. İsrail'in konvoyların girişine getirdiği kısıtlamalar, İsrail bombardımanı ve yollardaki yaygın hasar, tarımın çökmesi, kanun ve düzenin bozulması yardımların güvenli bir şekilde dağıtılmasını zorlaştırıyor. Yardım grupları ve Birleşmiş Milletler yetkilileri İsrail'i yardım dağıtımını sistematik olarak kısıtlamakla suçluyor. İsrail ise bu iddiayı reddederek, yaşanan sıkıntılardan yardım gruplarının lojistik hatalarını sorumlu tuttu ve son zamanlarda Gazze'ye giren kamyon sayısını artırdı.

İsrailliler Gazze'ye yardıma karşı çıkıyor

İsrailli yetkililer, savaştan önce ağırlıklı olarak yaya trafiği için kullanılan Erez geçişinin, doğru altyapıya sahip olmaması ve ekim ayında Hamas öncülüğünde İsrail'e düzenlenen saldırıda ağır hasar görmesi nedeniyle yardım dağıtımı için kullanılmasının zor olduğunu söylüyor. Kudüs merkezli bir araştırma grubu olan İsrail Demokrasi Enstitüsü tarafından şubat ayında yapılan bir ankete göre Yahudi İsraillilerin çoğunluğu Gazze'ye daha fazla yardım ulaştırılmasına karşı çıkıyor. İsrailli protestocular düzenli olarak daha güneydeki bir başka geçiş noktasında toplanarak yardım konvoylarının Gazze'ye girişini engellemeye çalışıyor.

©️ 2024 The New York Times Company