19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.08.2024 12:39 | Son Güncelleme: 24.08.2024 15:10

NYT yazdı: Kamala Harris'in reytingi Trump'ı solladı

Kamala Harris'in başkan adaylığını kabul ettiği kongre konuşması 29 milyon kişi tarafından izlendi. NYT'ye göre Harris bu sayıyla Trump'a az da olsa fark attı
(Kent Nishimura/The New York Times)
(Kent Nishimura/The New York Times)

Michael M. Grynbaum / New York Times

Belki son dakikada yarışın başına geçen adaya duyulan merak, belki de Oprah Winfrey, Mindy Kaling ve Kerry Washington gibi TV ünlülerinin rolleriydi. Hatta Beyoncé'nin sahneye çıkabileceği yönündeki (nihayetinde yalandı) spekülasyonlar da kesinlikle zarar vermedi. Sebep ne olursa olsun, Demokratlar bu hafta yılın en büyük medya mücadelelerinden birinde zafer kazandılar: Hangi partinin siyasi kongresi daha fazla izleyici çekecekti? Nielsen'in yaptığı açıklamaya göre, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Chicago'daki dört günlük kutlaması dört gece boyunca ortalama 21.8 milyon kişi tarafından izlendi. Bu rakam, Cumhuriyetçilerin geçen ay Milwaukee'de eski başkan Donald Trump için düzenledikleri dört günlük kutlamadan %14 daha fazlaydı.

Aradaki fark daraldı

Kongreler arasındaki fark, başkan adaylarının en önemli konuşmalarını yaptığı son gün daraldı. Harris'in kabul konuşmasının yapıldığı 22 Ağustos Perşembe gecesi 26.2 milyon kişi kongreyi izledi. Temmuz ayında Trump'ın suikast girişiminden kurtulduktan sonraki ilk kapsamlı konuşmasını yaptığı akşam ise 25.4 milyon kişi izledi. Aradaki fark sadece %3'tü. Nielsen'e göre Harris'in 40 dakikalık konuşması tek başına ortalama 28.9 milyon TV izleyicisi tarafından izlendi. Trump'ın geçen ay yaptığı 92 dakikalık konuşmanın izleyici sayısı ise bu rakamın altında kaldı ve 28,4 milyon izleyiciyle erken saatlerde zirve yaptıktan sonra eski başkan gece boyunca konuştukça azaldı.

Canlı TV reytingleri ülkenin dikkat ekonomisi için faydalı bir ölçüt, ancak her şeyi kapsamıyor. Nielsen verileri, kongreleri telefonlarından ya da dizüstü bilgisayarlarından izleyen izleyicileri kapsamıyor. Özellikle Demokratlar, geleneksel televizyon izlemeyen seçmenlere ulaşma umuduyla podcast yayıncılarını ve sosyal medya fenomenlerini Chicago'dan kısa videolar yayınlamaya teşvik etti.

Yayınlar partizanlığa kayıyor

Bu yılki kurultay reytingleri aynı zamanda televizyon haberlerinde partizanlığa doğru yönelimin da altını çizdi. Tıpkı Fox News'in Cumhuriyetçi kurultay sırasında reyting yarışında rakiplerini ezip geçmesi gibi (MSNBC ve CNN'in toplamını geçerek) Demokrat kurultayının da net bir galibi vardı: MSNBC. Ateşli bir liberal hayran kitlesine sahip olan Rachel Maddow ve Joy Reid'in kablolu yayın evi, toplam kongre izleyicisinde tüm kanalları (ABC, CBS ve NBC dahil) geride bıraktı.

Bu yıl, MSNBC'nin 1996'daki kuruluşundan bu yana Demokratik bir kongre için en büyük izleyici kitlesine ulaştığı yıl oldu; bu kilometre taşı, kablolu yayına abone olan kişi sayısını büyük ölçüde azaltan kablo kesintisine rağmen elde edildi. CNN reytinglerde zor bir dönem geçirdi ancak Demokratik kongre yayını en gözde demografik grup olan 25 ila 54 yaş arası yetişkinlerde diğer tüm kanallardan daha fazla izleyici çekti. (MSNBC bu kategoride CNN'e yaklaşık %1'lik bir farkla yenilerek geride kaldı). CNN'in yeni yönetimi daha sıradan ve daha az partizan izleyicilere hitap etmeye çalışıyor. Bu yılki kampanyada şimdiden merkezi bir rol oynadı: Harris'in prime-time'da yaptığı konuşmaya yol açan baş döndürücü olaylar dizisini başlatan CNN'in haziran ayındaki başkanlık tartışmasıydı.

© 2024 The New York Times Company