28 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.06.2024 10:10 | Son Güncelleme: 20.06.2024 10:18

NYT yazdı: Putin neden Sovyetler’den kalma uçak kullanıyor?

Rus lider Vladimir Putin, yurt dışı seyahatlerinde Sovyet tasarımı Ilyushin Il-96 serisi jet kullanıyor. İki dünya liderinin art arda uçak kazasında hayatını kaybetmesinin ardından Kremlin’den uçaklar hakkında ‘güvenli’ açıklaması geldi. NYT, Putin’in neden eski uçak kullandığına dair teoriyi yazdı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret için Kuzey Kore'de
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret için Kuzey Kore'de

Eve Sampson / New York Times

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı sırasında ittifakları güçlendirmek ve güvenlik bağlarını geliştirmek için bu hafta Kuzey Kore ve Vietnam'a yaptığı gibi yurt dışı seyahatlerinde genellikle eski, Sovyet tasarımı Ilyushin Il-96 serisi jetlerle uçuyor.

Putin'in son seyahati, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Malavi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saulos Chilima gibi iki dünya liderinin uçak kazalarında hayatını kaybetmesinden kısa bir süre sonra gerçekleşirken, Kremlin sözcüsü geçtiğimiz günlerde Rus kamuoyuna Putin'in uçaklarının "çok güvenilir" olduğu konusunda güvence verme gereği duydu.

Ilyushin konusunda ısrarlı

Rus havayolu şirketleri Ilyushin modellerini daha yeni Batılı modeller lehine terk etmiş olsa da (ülkenin iki büyük havayolu şirketi Aeroflot ve Rossiya'nın ticari yolcu filosunda şu anda Ilyushin uçakları bulunmuyor) Putin kararlılığında ısrarlı görünüyor.

Putin, 2023 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'daki liderlerle görüşmek üzere savaş uçakları eşliğinde bir Il-96 ile günübirlik bir geziye çıkmıştı. Aynı yılın başlarında, hükümetin Il-96 filosundaki bir başka uçak, Kremlin'in ABD'yi terk etmeleri emredildiğini söylediği Rus diplomatları almak için Washington ve New York'taki havaalanlarında dururken izlendi.

Filo hakkında çok az şey biliniyor

Putin 2018'de eski ABD Başkanı Donald Trump ile yapacağı zirve toplantısı için Il-96 ile Finlandiya'ya gitmiş ve kısa bir süre NATO hava sahasını ihlal etmekle suçlanmıştı. Il-96'lar, Tu-214 uçakları ve Mi-38 helikopterleri de dahil olmak üzere Kremlin'in uçaklarından sorumlu olan ve 235. ayrı havacılık müfrezesi olarak da bilinen Rossiya özel uçuş filosu hakkında çok az şey biliniyor. Rus devlet medyası bu birimde 2,500 kişinin çalıştığını bildiriyor.

Eski bir uçağın kullanılması dışarıdan bakanların kafasını karıştırsa da Putin, Sovyet tasarımı uçağı Rusya'nın dayanıklılığı ve gücüne dair bir mesaj vermek için kullanıyor olabilir. Savunma İstihbarat Teşkilatı'nda eski bir istihbarat toplama stratejisti olan ve şu anda ulusal güvenlik konularında danışmanlık yapan Adam Taichi Kraft, "İstediği ekipmanı kullanarak kendini gökyüzüne gönderebilmek bir çarın düşüncesi” dedi.

© 2024 The New York Times Company