19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2024 12:45 | Son Güncelleme: 05.09.2024 12:51

NYT yazdı: TikTok'tan algoritmaya seçim ayarı

TikTok giderek daha popüler bir siyasi haber kaynağı haline geliyor. Şirket seçimlerin nasıl işlediği ve medya okuryazarlığı hakkında daha fazla içerik ekliyor. NYT, TikTok'un yaklaşan ABD seçimleri için de algoritmasına ayar verdiğini yazdı
NYT yazdı: TikTok'tan algoritmaya seçim ayarı

Sapna Maheshwari / New York Times

TikTok, uygulama içinde yaklaşan ABD başkanlık seçimleriyle ilgili bilgileri iyileştirmeye çalışıyor. Şirket, seçimlerin nasıl işlediğine ve neden güvenilir olduklarına dair bir açılış sayfasını genişletecek ve medya okuryazarlığı hakkında yeni besleme içi videolar yayınlayacak. Ayrıca ABD'deki siyasetçiler ve hükümetlerden gelen doğrulanmış hesaplar için güvenlik gereksinimlerini de artıracak. Başkan Yardımcısı Kamala Harris, eski başkan Donald Trump ve başkan yardımcısı adaylarının her birinin iki hafta önce TikTok hesapları vardı ve bu, Amerikalı politikacıların büyük çoğunluğunun uygulamadan kaçındığı geçen yıla göre keskin bir dönüştü.

Bu çabalar, TikTok'un bu başkanlık seçimlerinde milyonlarca Amerikalı için 2020'de olduğundan çok daha büyük bir haber kaynağı haline geldiğini ihtiyatla kabul etmesiyle ortaya çıktı. Meta, Google ve X gibi, platformlarının seçimle ilgili içeriği nasıl ele aldığıyla düzenli olarak boğuşmak zorunda olan diğer büyük teknoloji şirketlerine katılıyor. Ancak TikTok, Çinli bir şirket olan ByteDance'e ait olduğu ve ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle uygulamasının Ocak ayında yasaklanabileceği ihtimaliyle karşı karşıya olduğu için ek bir inceleme katmanına sahip. Yakında kullanıcılara sunulmaya başlanacak olan medya okuryazarlığı üzerine bir dizi video oluşturmak için TikTok ile birlikte çalışan Poynter Enstitüsü MediaWise Direktörü Alex Mahadevan, "Gençler haber almak için TikTok ve diğer dikey video platformlarına her zamankinden daha fazla başvuruyor. TikTok son zamanlarda medya okuryazarlığı ve doğruluk kontrolü konularına büyük yatırım yapıyor" dedi.

ABD'den suçlama

ABD hükümeti TikTok'un gelecekteki seçimleri tehlikeye atabileceğine dair bazı endişelerini dile getirdi. Adalet Bakanlığı temmuz ayında yaptığı açıklamada Çin'in ByteDance ve TikTok'u Amerikalılara sunulan videoları manipüle ederek demokrasiye olan güveni sarsmak ve sosyal bölünmeleri şiddetlendirmek için yönlendirebileceğini söyledi. Başkan Joe Biden nisan ayında, ByteDance uygulamayı Çinli olmayan bir şirkete satmadığı takdirde TikTok'un ocak ayında ABD'de yasaklanmasını öngören önemli bir yasayı imzaladı. Yasaya mahkemede itiraz eden ByteDance ve TikTok, ABD hükümetinin Çin hükümetinin Amerikalılar tarafından izlenen TikTok videolarını manipüle ettiğine dair kanıt paylaşmadığını ve uygulamanın önerilerini besleyen teknolojinin ABD merkezli olduğunu ve bir Amerikan bulut bilişim şirketi olan Oracle tarafından denetlendiğini söyledi.

7 milyon ziyaretçi

TikTok'tan yapılan açıklamada, uygulamanın kullanıcılardan seçimle ilgili terimleri aradıklarında ya da yarışla ilgili videoları izlediklerinde ziyaret etmelerini istediği bir açılış sayfası olan Seçim Merkezi'nin ocak ayında kullanıma sunulduğundan bu yana 7 milyondan fazla kez ziyaret edildiği belirtildi. TikTok bu sayfayı, seçmenlerin internette doğru bilgi bulmalarına yardımcı olan ve kar amacı gütmeyen Democracy Works ile birlikte geliştirdi. TikTok, oylama kaynaklarına bağlantılar ve oylama sistemlerinin ve seçimlerin nasıl işlediğine dair kısa açıklamalar içerdiğini ve kasım ayında Associated Press'ten başkanlık, kongre ve valilik yarışlarının gerçek zamanlı sonuçlarıyla güncelleneceğini söyledi.

Şirket, nefret söylemi veya yapay zeka tarafından üretilen içerikle ilgili politikalarını “baskı altında test etmek” ve seçimler sırasında sosyal platformları etkileyebilecek senaryoları planlamak için şiddet içeren aşırılıkçılık ve seçim ve sivil bütünlük konularında dışarıdan uzmanların yer aldığı 13 üyeli bir ABD Seçim Bütünlüğü Danışma Grubu oluşturduğunu söyledi. Çoğu büyük sosyal medya şirketi yanlış bilgilendirme konusundaki önlemleri azalttı ve seçimler üzerinde çalışan ekiplerini küçülttü. MediaWise grubu sosyal platformlarda medya okuryazarlığını teşvik eden Mahadevan, TikTok'un şu anda bu tür çabalara eğilmesiyle öne çıktığını söyleyerek "Medya okuryazarlığı kaynakları Meta'da daralıyor ve X'te potansiyel olarak yok ve TikTok'ta büyüyorlar" dedi.

© 2024 The New York Times Company