19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2024 10:56 | Son Güncelleme: 04.09.2024 16:37

New York Times yazdı: Seçim kampanyalarında TikTok stratejileri değişiyor

ABD başkanlık seçimleri yaklaşırken adaylar, genç seçmenlere ulaşabilmek için TikTok'ta kampanyalarını genişletiyor. New York Times, Harris ve Trump'ın sosyal medya platformundaki adımlarını yazdı
New York Times yazdı: Seçim kampanyalarında TikTok stratejileri değişiyor

Madison Malone Kircher / The New York Times

Kareem Rahma, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası Harris ve başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz'u TikTok şovuna çıkarmak için kendisine ulaştığında şaşırmadı. Gururu okşanan Rahma, “Tüm dünyanın dikkati video içeriğine, özellikle de kısa formatlı bu işlere kaymışken, kampanyaların mümkün olduğunca çok insana ulaşmak istemesi çok mantıklı olacaktır. Ayrıca TV'den çok daha ucuz" dedi. 

38 yaşındaki Rahma, New York metrosunda dakikalar süren bir talk show olan Subway Takes'in sunuculuğunu yapıyor. Elinde küçük bir mikrofona bağlı bir MetroCard tutan Rahma, konuklarını güçlü ama genellikle oldukça düşük riskli fikirlerini paylaşmaya davet ediyor. Geçmiş konukları arasında aktör Olivia Wilde ve müzisyen Charli XCX de vardı. 

Genç seçmenlere ulaşmak için bir taktik

Bu hafta Walz'a fikrini sorduğu konu çatı oluklarıydı. Walz röportajda “İyi bakılmış bir oluk gördüğümde, bu bir insan hakkında çok şey anlatır” dedi ve kötü yönetilen olukların çeşitli tuzaklarını anlattı. Kışın buz barajları, su basan bodrumlar ve yaprakları temizlemeye çalışırken merdivenden düşmelere karşı uyardı. “Oluk kaskı” adı verilen bir şey tavsiye etti. TikTok'un aşırı kişiselleştirilmiş algoritması, düzenli olarak siyasi içerik izlemeyen kullanıcıların akışlarında asla siyasi bir video görmeyebilecekleri anlamına geliyor. Ayrıca, kampanyaların kendileri tarafından hazırlanan ve daha gösterişli ve profesyonel olma eğiliminde olan TikTok videolarına şüpheyle yaklaşabilirler. 

Haberleri TikTok'tan takip ediyorlar

İçeriği açıkça siyasi olmayan Rahma gibi içerik oluşturucularla konuşmak, kampanyaların adaylarını kritik bir grup genç seçmenin önüne çıkarması için taktiksel bir çözüm. Bu, bir adayı daha ulaşılabilir göstermenin bir yolu olabileceği gibi, kampanyanın mesajını yaymanın da bir yolu olabilir. Geçen yıl Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir çalışma, Amerikalıların neredeyse yarısının haberlerini sosyal medyadan aldığını belirtiyor. Araştırmaya göre, 30 yaşın altındaki yetişkinlerin üçte biri haberlerini özellikle TikTok'tan alıyor. 

@subwaytakes Tim Walz cares about America’s gutters! #timwalz #subwaytakes #homeimprovement #gutters #hottakes #opinions #election2024 #kamalaharris #minnesota ♬ original sound - Subway Takes

Geçen hafta Harris, aralarında 380 binden fazla takipçisi olan ve konukların sadece bir parça dinledikten sonra bir şarkının sanatçısını söylemeleri gereken bir TikTok programı olan Track Star'ın sunucusu Jack Coyne'un da bulunduğu Demokratik Ulusal Kongre'ye katılan birkaç influencer'a kısa röportajlar verdi. Coyne, Harris için Stevie Wonder, Miles Davis ve Too Short'un parçalarını çaldı. 33 yaşındaki Coyne bir röportajında, Biden kampanyasının Harris'in programa konuk olması için yılın başlarında kendisiyle temasa geçtiğini söyledi. Kongre başlamadan önceki pazar günü tekrar ulaşarak Coyne'un acilen Chicago'ya gidip gidemeyeceğini sordu. Coyne ertesi akşam Harris ile konuştu. 

Şu anda neredeyse 1 milyon kez izlenen videoyu yayınladığında Coyne, Harris'i programda gördükten sonra ona oy vermeyi planladıklarını yazan bir avuç izleyicinin yorumlarını görünce şaşırdığını söyledi. Harris'in kampanyası yarışın bu aşamasında sosyal medya yıldızlarına başvuran tek kampanya değil. Eski Başkan Donald Trump TikTok'a katıldıktan sonra, Paul'un podcast'i Impaulsive'e Trump'ın katılmasından önce bir tanıtım videosu için YouTuber ve profesyonel güreşçi olan Logan Paul ile hızlı bir şekilde bağlantı kurdu. 53 dakikalık bölüm ertesi gün YouTube'da yayınlandı. 

@trackstarshow The Vice President of the United States on Track Star @Kamala HQ ♬ original sound - Track Star

Videoda Trump ve Paul bir güreş müsabakasına hazırlanıyormuş gibi birbirlerine yaklaşıyor ve ardından kahkahalara boğuluyor. Bazı yorumcular Trump'ın belirgin mizah anlayışına dikkat çekerek onu “şapşal” olarak nitelendirdi. Bu yaz Trump, DeChambeau'nun popüler YouTube kanalında yayınlanan bir videoda profesyonel golfçü Bryson DeChambeau ile bir tur golf oynadı. Oyun, gazileri destekleyen bir yardım kuruluşu olan Wounded Warrior Project için bir bağış toplama etkinliğiydi.

DeChambeau daha sonra yaptığı açıklamada, 11 milyondan fazla kez izlenen videonun siyasi bir amaç taşımadığını söyledi. DeChambeau Golf dergisine verdiği demeçte “Politikacılar elbette bölücü figürlerdir ve ben buna saygı duyuyor ve anlıyorum. Ancak içerik yaratmak ve hayır işleri için para toplamak ana odak noktamızdı. Siyaseti işin içinden çıkarmaya ve sadece eğlenmeye çalıştık" dedi.

Siyasi riskleri olabilir

Trump'ın kampanya danışmanlarından Alex Bruesewitz, alternatif medyanın Trump'a mesajını doğrudan Amerikan halkına benzersiz bir şekilde ulaştırma imkanı verdiğini söyledi. Pop kültürü, internet kültürü, spor ve diğer partizan olmayan konularla ilgili sosyal medya programları siyasetçiler için güvenli alanlar gibi görünebilir ancak kendi siyasi risklerini de beraberinde getirebilirler. 

Harris ve Walz, geleneksel medyaya röportaj vermeden ya da basın toplantıları düzenlemeden önce bu TikTok programlarında yer aldılar ve bu da iki adayın kaçtığı eleştirilerine neden oldu. Harris ve Walz ilk röportajlarını geçen hafta CNN'de Dana Bash'e verdiler.

Ayrıca dost canlısı TikTok kullanıcılarıyla bile bazı garip anlar yaşanabilir. Rahma, Walz ile röportajına başlamadan önce kampanya ekibine programda İsrail-Hamas savaşını tartışıp tartışamayacağını sordu. Rahma, kampanyanın reddettiğini ancak Walz Pittsburgh'da gezideyken bir kampanya otobüsünde gerçekleştirilen çekime devam ettiklerini söyledi. Rahma, Gizli Servis'in her zamanki seti olan metro konusunda endişeleri olduğunu söyledi. Kampanya Rahma ya da Coyne'a adaylarla video çekmeleri için ödeme yapmadı ama seyahat masraflarını karşıladı. Rahma, “Programım ille de siyaset ya da politika hakkında değil. Sadece dürüstçe insanların kişisel görüşleri hakkında. Bu yüzden bunu yapmaya istekliydim" dedi. 

© 2024 The New York Times Company