03 Temmuz 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.06.2024 10:13 | Son Güncelleme: 28.06.2024 13:33

NYT yazdı: Trump-Biden düellosundan 6 çıkarım

Başkan Biden yaşıyla ilgili endişeleri gidermekte başarısız olurken, Donald Trump çılgın ve abartılı iddialarını güçlü bir şekilde ortaya koydu. Canlı yayın boyunca moderatörler iddiaların doğruluğunu kontrol etmekte zorlandı. NYT, Trump ve Biden'ın seçim düellosundan 6 çıkarımı yazdı
Genç Cumhuriyetçiler tarafından düzenlenen partide CNN'deki Trump-Biden düellosu izlenirken (Eric Lee/The New York Times)
Genç Cumhuriyetçiler tarafından düzenlenen partide CNN'deki Trump-Biden düellosu izlenirken (Eric Lee/The New York Times)

Shane Goldmacher, Jonathan Swan / New York Times

2024 seçimleri için eski başkan Donald Trump ile ilk kez düelloya çıkan ABD Başkanı Joe Biden soruları cevaplarken zorlandı. Trump ise rakibinin dirençsizliğiyle ikinci bir dönem için iddialarını bastırdı. Adaylar kürtaj, enflasyon, iklim değişikliği, dış ilişkiler ve göçmenlik konularında anlaşmazlığa düştüler. Ancak en keskin tezatlık sunumlarındaydı.

Bir dizi yanıltıcı saldırı ve yalana rağmen Trump kendinden emin ve güçlüydü. Biden kısık ve durgun bir sesle konuştu, bazen düşüncelerini toparlamak için gözlerini kapattı. Demokratların endişesi her geçen dakika arttı. Konuşmanın yarısına doğru Biden'a yakın kişiler soğuk algınlığı geçirdiğini söylediler. Trump, Biden'ın zayıf noktalarını acımasızca eleştirdi ve Atlanta'daki seyircisiz CNN stüdyosunda kontrolsüzce abartılı iddialar (kendisi 'en iyi', rakibi 'en kötü') savurdu. İşte düzellodan çıkarılacak 6 sonuç:

Tartışma Biden'ın en büyük zayıflığını ortaya çıkardı

Biden'ın müttefikleri umutsuzca, seçmenlerin yaşıyla ilgili ısrarlı endişelerini yatıştırmak için hakim bir performans sergileyebileceğini düşünüyordu. Bu hayalleri dakikalar içinde suya düştü. Biden bazı ayrıntıları hatırlamaya çalıştı ve hatırladığı istatistikleri ise ifade etmekte zorlandı. Verdiği ilk cevaplardan birinde trilyonerler ile milyarderleri karıştırıd. Bazen de düşünce akışını tamamen kaybederek şunları söyledi: Her bir tekil kişiyi ... Covid ile ya da affedersiniz, uğraştığımız her şeyle yapabildiğim her şey için uygun hale getirebiliyoruz, ee... Bakın. Eğer ... Sonunda Medicare'i yendik.

Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Biden'ın performansını düzeltmek için CNN'e çıkması yeterince kötüydü. Harris "Evet, yavaş bir başlangıç oldu ama güçlü bir sondu" dedi. Trump çoğunlukla Biden'ın en zayıf anlarına takılmaktan kaçındı ve Biden'ın sesi kesilene kadar cümlelerini toparlamasına izin verdi. Trump bir noktada "O cümlenin sonunda ne dediğini gerçekten bilmiyorum. Onun da ne dediğini bildiğini sanmıyorum" dedi. Tartışmanın başlamasından sonraki yarım saat içinde, ülkedeki en etkili Demokratlardan bazıları, adaylarının durumu hakkında özel olarak panik notları gönderiyordu. 81 yaşındaki başkanın uygunluğuna ilişkin sorular hafiflememişti. Aksine daha da şiddetlendi.

Trump iddiasını engellenmeden ortaya koydu

Biden'ın kampanyası münazara sırasında mikrofonların sesinin kısılmasını talep etti çünkü Trump'ın ilk 2020 kapışmasında yaptığı gibi durmaksızın araya gireceğinden endişe ediyordu. Önlem işe yaradı ama Biden'ın yararına olmadı. Trump konuşma sırasının kendisine gelmesini bekledi ve eğleniyor gibi görünüyordu.

Tartışmadan önceki haftalarda Trump, danışmanlarına özel olarak 2020'deki tartışmacı tavrıyla işleri berbat ettiğini ve seçmenleri küstürdüğünü bildiğini söyledi. Bu kalıba geri dönmeyeceğini uman yardımcıları perşembe gecesi ondan gördükleri karşısında çok mutlu oldular. Konuların sırası da yardımcı oldu.
Trump'ın yakın zamandaki ağır suç mahkumiyeti gündeme gelmeden önce tartışmanın neredeyse yarısına gelinmişti. Biden daha güçlü bir anda "Bu sahnede hüküm giymiş bir suçlu olan tek kişi şu anda karşımda duran adamdır" dedi. Gece ilerledikçe Trump'ın disiplini azaldı. Biden hakkında Çin tarafından fonlanan Çançuryalı bir aday olduğunu ve tüm ülkenin onun yüzüden 'patladığını' iddia etmeye başladı.

Tartışma politika odaklı olmaktan ziyade kişiseldi

Sahneye çıktıklarında Biden ve Trump tokalaşmadılar. Karşılıklı hoşnutsuzlukları, hakaret ve isim takmayla dolu bir geceye damgasını vurdu. Biden bir noktada "Sende bir sokak kedisinin ahlakı var" dedi. Biden ekibi, kamuoyuna iki keskin zıt vizyonu sergilemek ve ikinci bir Trump döneminin giderek daha radikal olacağını göstermek istemişti. Ancak tartışma, risklerle ilgili sürekli bir tempo yerine, iki adamın golf handikapları hakkında uzun bir tartışmaya girdiği noktaya dönüştü. Trump "Topa 45 metre bile vuramıyor" dedi.

Anketlere göre Trump'ın en güçlü olduğu konu göçmenlik, Biden'ınki ise kürtaj. Yine de bir noktada, Biden açıklanamaz bir şekilde kürtaj cevabı sırasında göçmenlik konusuna dönmeye çalışır gibi göründü.
Biden ayrıca Trump'a "bir porno yıldızıyla seks yaptığı" için saldırdı (İddia edilen ilişkisine ve iş kayıtlarını tahrif etmekten 34 ağır suçtan mahkum edilmesine yol açan sus payı ödemesine bir gönderme). Trump, Biden'ın oğlu Hunter'ın federal silah suçlamalarından aldığı mahkumiyetin peşine düştü ve Biden'ın kaybetmesi halinde gelecekteki bir Trump yönetiminin suçlamalarıyla karşı karşıya kalabileceğine dair üstü kapalı bir tehditte bulundu.

Moderatörlerin mikrofonları kapalıydı

Münazaradan önce Biden'ın destekçileri CNN moderatörleri Jake Tapper ve Dana Bash'e Trump tarafından yapılan yanlış açıklamaları agresif bir şekilde kontrol etmeleri için baskı yapmaya çalıştı. CNN yönetimi, moderatörlerin tartışmayı kolaylaştıracağını ancak herhangi bir doğruluk kontrolünün adaylara bırakılacağını açıkça belirtti. Perşembe günü Biden, boşluğu sık sık abartılar, yalanlar ve kendi siciline ve karakterine yönelik saldırılarla dolduran Trump'ı doğrulamak için sayısız fırsatı kaçırdı. "Mançuryalı aday" sözü de dahil olmak üzere iddialar moderatörler tarafından sık sık kontrol edilemedi. Biden ekibi münazaranın şartlarını büyük ölçüde Trump kampanyasına dayattı, ancak formattan rahatsız görünen Biden oldu. 2020 münazarası, Trump'ın her cevaba zorbalıkla ulaşmaya çalışması nedeniyle anlaşılmaz çapraz konuşmalarla geçtiyse de bu düello da Biden'ın kendisine ayrılan süreyi kekeleyerek doldurmaya çalışmasıyla hatırlanabilir.

Trump hala seçim sonuçlarını kabul etmiyor

Üst üste üçüncü kez başkanlık seçimine giren Trump, sonuçları kabul edeceğini söylemeyi reddediyor. Bu inkar 6 Ocak 2021'de Kongre Binası'ndaki ölümcül şiddet olaylarıyla doruğa ulaşmıştı. Trump'a iki kez seçim sonuçlarını kabul edip etmeyeceği soruldu, ancak soruyu geçiştirdi. Üçüncü kez sorulduğunda ise, sonucu kabul edeceğini söyledi, ancak "eğer" ifadesini kullanarak "Eğer adil, yasal ve iyi bir seçim olursa, kesinlikle" dedi. Trump bu yıl zaten temelsiz bir şekilde Demokratların kasım ayında hile yapacağında ısrar etti ve kazanamadığı herhangi bir seçimin muhtemelen hileli olduğunu öne sürdü.

Bölünmüş ekran Biden'ı zorladı

Biden'ın zorlandığı sadece konuşurken belli olmuyordu. Uzun aralıklarla sessiz kaldı, gözlerini kaçırdı, ağzı açık kaldı. CNN'in münazara boyunca her iki adayı da gösteren bölünmüş ekranı, ilk başlarda sürekli boğazını temizlemeye çalışan bir başkan için çok az rahatlama sağladı. Buna karşılık Trump dikkatle sırıttı ve saldırmak için fırsat kolladı. Biden, Trump'a yaşıyla ilgili bir karşı yumruk girişiminde "Bu adam üç yaş daha genç ve çok daha az yetkin" dedi. Biden ayrıca iddialarla ile ilgili bazı tanıdık cümleler kurdu ancak sesi gibi bu cümleler de zaman zaman kulağa boş geliyordu.

 ©️ 2024 The New York Times Company