09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.03.2024 12:57 | Son Güncelleme: 22.03.2024 14:44

NYT Trump'ın finansal zorluklarını yazdı: Çoğu kişinin bilmediği para toplama planı

ABD eski Başkanı Donald Trump ikinci bir dönem için yarışırken hem seçim kampanyası için hem de davalarından ortaya çıkan para cezalarını karşılayabilmek için servetini artırmaya çalışıyor. New York Times Trump'ın, Trump Media'nın halka açılmasıyla 3 milyar dolar elde edebileceğini yazdı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Matthew Goldstein / The New York Times

Eski Başkan Donald Trump'ın sosyal medya şirketinin hisseleri pazartesi gününden itibaren borsada işlem görmeye başlayabilir ve bu da Trump'ın net servetini yaklaşık 3 milyar dolar yükseltebilir. Servetinin ne kadar yükseleceği önemli çünkü ikinci başkanlık dönemi için mücadele ederken yasal sorunlarını ödemek için servetini kullanacak. 

Truth Social dijital platformunun ana şirketi olan Trump Media & Technology Group'un yakında halka açılması, Trump'a nakit toplamak için bir yol sağlayabilir, ancak bu kolay olmayacak. Trump Media, Digital World Acquisition adlı halka açık bir paravan şirketle birleşerek halka açılıyor. Digital World'ün hissedarlarının, yıllar süren gecikmelerin ardından bugün birleşmeyi onaylamaları bekleniyor. Birleşme anlaşmasının şartları uyarınca, Trump Media'nın büyük hissedarlarının, hisselerini altı ay boyunca satmaları yasaklandı. Genellikle halka açılan her şirket için geçerli olan bu yasak, satış ve alım satım için mevcut hisse sayısını sınırlamak ve ilk hissedarların şirketin geleceğine inanmadıkları algısını önlemek için uygulanıyor.

Ancak Trump yüzde 60'ın üzerindeki hissesiyle şirket üzerinde muazzam bir etkiye sahip olduğundan ve markası Trump Media'nın başarısı için kritik önem taşıdığından, bu hükümleri aşmaya çalışabilir. Trump, Digital World yönetim kurulundan, Trump Media ile planlanan birleşme oylamaya sunulmadan önce hisse satışı konusundaki kısıtlamalarından feragat etmesini isteyebilir. Ya da bazıları Digital World'ün yönetim kurulunda da yer alan yönetim kurulu üyelerinden yasak süresinden feragat etmelerini istemeden önce Trump Media'nın işlem görmeye başlamasını bekleyebilir. Trump Media'nın yedi üyeli yönetim kurulunun böyle bir talebe sıcak bakması muhtemel çünkü kurulda Trump yönetiminin üç eski üyesinin de yer alması bekleniyor. Trump'ın en büyük oğlu Donald Trump Jr. da yönetim kuruluna katılacak.

79 milyon hisseden 3 milyar dolar kazanabilir

Donald Trump ayrıca hisselerini bir tröste devretmek ya da bir aile üyesine hediye etmek için yönetim kurulunun onayını alabilir. Bu şekilde Trump hisseleri bir kredi için teminat olarak kullanabilecek yani bir aile üyesi de bu hisseler karşılığında borç alabilecek. Hissedar oylaması cuma günü beklendiği gibi sonuçlanırsa, Trump Media önümüzdeki hafta DJT hisse senedi sembolü altında işlem görmeye başlayacak. Digital World'ün mevcut hisse fiyatına göre Trump'ın 79 milyon hissesi, Forbes'un Ekim ayındaki tahminlerine göre 2,6 milyar dolar olan servetinin üzerinde 3 milyar dolardan fazla bir etkiye  sahip olacak.

Adaylığa yaklaştıkça hisseler yükseldi

Ancak Trump Media'nın on milyonlarca dolar kaybettiği ve geçen yılın ilk dokuz ayında sadece 3,3 milyon dolar reklam geliri elde ettiği göz önüne alındığında hisselerinin nasıl işlem göreceğini tahmin etmek zor. Birleşme tamamlandığında, Digital World'ün çoğu bireysel yatırımcı olan yaklaşık 400 bin hissedarı Trump Media'nın hissedarı olacak. Digital World'ün hissedarlarının birçoğu uzun zamandır Truth Social'ın hisselerini destekliyor. Ocak ayından itibaren, Trump Cumhuriyetçi adaylığı garantilemeye yaklaştıkça ve anlaşmanın onaylanma olasılığı güçlendikçe, Digital World hisseleri yükseldi ve bu yıl yüzde 140'tan fazla artarak eski başkanın hissesini daha da değerli hale getirdi. 

Trump Media'nın kuruluşu

Trump Media sözcüsü, Truth Social için bu birleşmenin sosyal medya sitesinin "Büyük Teknoloji ve bizzat hükümet tarafından benzeri görülmemiş bir sansürün uygulandığı bir dönemde ifade özgürlüğü ve güçlü tartışma alanını genişletmesine" olanak sağlayacağını söyledi. Merkezi Sarasota, Florida'da bulunan Trump Media, neredeyse imkânsız bir şekilde ortaya çıktı. 2021 yılının başlarında, eski reality TV programı The Apprentice'in iki eski yarışmacısı Andy Litinsky ve Wes Moss, 6 Ocak'ta ABD Kongre Binası'na yapılan saldırının ardından Trump'ın Twitter'da hesabının askıya alınmasının ardından, Trump merkezli muhafazakar bir medya devi yaratma planı yaptılar.

Trump bu fikre sıcak baktı ve birkaç hafta sonra bir anlaşma imzalandı. Litinsky ve Moss, Trump Media adı verilen yeni oluşuma danışmanlık hizmeti verirken, Trump da markasını ve desteğini sunacak ve karşılığında çoğunluk hissesini alacaktı. Trump'ın kendisini eleştirenleri ve siyasi rakiplerini yerden yere vurmak için kullandığı başlıca araç haline gelen Truth Social, Trump Media'nın bir parçası olarak 2022 yılında faaliyete geçti. Şirket daha önce Trump ile bir lisans anlaşması imzalayarak Trump'ın diğer platformlarda değil Truth Social'da paylaşım yapmasını sağladı.

Başından beri amaç Trump Media'yı özel amaçlı bir satın alma şirketi (SPAC) ile birleşme yoluyla halka açmaktı. Bu tür şirketlerin tek amacı yatırımcılardan para toplamak ve faaliyette olan bir işletmeyle birleşerek halka açık varlık haline gelmektir. Florida'lı bir iş insanı olan Patrick Orlando tarafından yönetilen bir SPAC olan Digital World, Eylül 2021'de halka açıldı ve yatırımcılardan 300 milyon dolar topladı. Bir sonraki ay, Trump Media ile birleşeceğini duyurdu, ancak kısa bir süre sonra Orlando ve Trump Media temsilcilerinin Digital World'ün ilk halka arzından aylar önce anlaşma görüşmelerine başladıkları ortaya çıktı. Menkul kıymetler kuralları SPAC'lerin halka açılmadan önce birleşme görüşmeleri yapmasını yasaklıyor. 

Trump'a sağlayacağı kişisel faydanın ötesinde, şu anda Trump Media'nın karşı karşıya olduğu en büyük soru, ticari geleceği ve birleşmenin onaylanması halinde Digital World'den aktarılacak 300 milyon dolarla ne yapmayı planladığı. Anlaşma sadece Trump için değil, aynı zamanda Truth Social ve elindeki nakdin çoğunu tüketmiş olan Trump Media için de faydalı. Truth Social, X ve Meta'nın Facebook, Instagram ve Threads gibi çok daha büyük platformlarıyla karşılaştırıldığında sosyal medya evreninde önemsiz bir oyuncu olarak kalmaya devam ediyor. Bir veri sağlayıcısı olan Sensor Tower'a göre bugüne kadar Truth Social uygulamasını yaklaşık 10 milyon kişi indirdi, bunların tamamı Amerika Birleşik Devletleri'nde.

©️ 2024 The New York Times Company