22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2024 10:28 | Son Güncelleme: 30.05.2024 10:35

NYT yazdı: Tüylü diplomatlar ABD'ye geri dönüyor

Çin, ABD ve Batı ile ilişkilerini geliştirmek için Panda Diplomasisi'ni tekrar hayata geçirdi. NYT, iki dev panda Bao Li ve Qing Bao'nun bu yıl bitmeden Çin'den Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi'ne gönderileceğini yazdı
Washington'daki Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi'nde dev bir panda, 4 Kasım 2023 (Erin Schaff/New York Times)
Washington'daki Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi'nde dev bir panda, 4 Kasım 2023 (Erin Schaff/New York Times)

Katie Rogers, Aishvarya Kavi / New York Times

Washington'un en ünlü diplomasi sembolü olan dev pandaların olmadığı uzun ve korkunç bir altı ay geçirildi ama bu dayanılmaz kuraklık yakında sona erecek. Smithsonian Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Koruma Biyolojisi Enstitüsü çarşamba günü yaptığı açıklamada iki yeni tüylü diplomatın yakında Çin'den Amerika Birleşik Devletleri'ne doğru yola çıkacağını duyurdu. Hayvanat bahçesinden yapılan açıklamada, Bao Li ve Qing Bao adlı pandaların yıl sonundan önce uçakla getirileceği belirtildi.

Kasım ayında erkek panda Bao Li'nin büyükanne ve büyükbabası Mei Xiang ve Tian Tian'ın Çin'den ayrılmasından sonra her ikisi de 2 yaşında olan pandaların ABD'ye gönderilmesi bekleniyor.

Çin ve ABD arasındaki gerilim panda diplomasisinde endişe yarattı

Dev panda takası, Smithsonian ve Çin Yaban Hayatı Koruma Derneği arasında uzun süredir devam eden anlaşmanın bir özelliği. Geçen yıl, üç pandayı Amerika Birleşik Devletleri'nde tutan anlaşmanın süresi dolduğunda, panda hayranları ve diplomatlar Çin ile gerilen ilişkilerin programın devam etmesini engelleyip engellemeyeceği konusunda endişelendiler.

İki hayvanat bahçesi anlaştı

Anlaşmaya aşina olan yetkililere göre, iki hayvanat bahçesi üst düzey diplomasinin yardımı olmadan başka bir anlaşma yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı bu ayın başlarında San Diego Hayvanat Bahçesi'nin de bir çift panda alacağını doğruladı. Yeni çiftin kökleri Washington'a dayanıyor: Bao Li'nin annesi Bao Bao başkentte doğdu. First Lady Michelle Obama 2015 yılında kardeşi Bei Bei için düzenlenen isim verme törenine katılmıştı.

Smithsonian, yeni anlaşmanın şartlarının öncekilere benzer olduğunu söyledi. Bao Li ve Qing Bao ve sahip olabilecekleri tüm yavrular Çin'e ait ve Washington'da doğan tüm yavruların 4 yaşına kadar geri dönmeleri gerekecek. Pandaların bakımı ve incelenmesi oldukça pahalı ve Smithsonian programın bütçesini desteklemek için 25 milyon dolarlık bir bağış kampanyası başlattı. Bao Li ve Qing Bao vardıklarında en az 30 gün karantinada tutulacak ve bakım ekipleri hazır olduklarına kanaat getirdiğinde ilk kez kamuoyuna duyurulacak.

©️ 2024 The New York Times Company