23 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.02.2024 11:42 | Son Güncelleme: 23.02.2024 16:07

Çin'den ABD ve Avrupa ile ilişkileri düzeltmek için yeni adım: Panda Diplomasisi tekrar başlıyor

Çin, ABD ve Batı ile ilişkilerini geliştirmek için Panda Diplomasisi'ni tekrar hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yaklaşık 20 yıl sonra bir erkek ve bir dişiden oluşan ilk panda çifti yaz sonunda San Diego Hayvanat Bahçesi'ne dostluk elçileri olarak yerlerini alacak
Çin'den ABD ve Avrupa ile ilişkileri düzeltmek için yeni adım: Panda Diplomasisi tekrar başlıyor

Çin ile ABD arasında 51 yıl süren ancak geçen yıl ilişkilerin gerilmesiyle sona eren Panda Diplomasisi tekrar başlıyor. ABD'deki Çin Büyükelçiliği'nin resmi WeChat hesabından yapılan açıklamaya göre, Kaliforniya'daki San Diego Hayvanat Bahçesi ve İspanya'daki Madrid hayvanat bahçesi ile panda kiralama konusunda yeni bir uluslararası işbirliği anlaşmasına varıldı. Bu Çin'in sadece ABD ile değil anı zamanda Avrupa ile de ilişkilerini canlandırmak için attığı adımların yeni bir göstergesi. 

Associated Press'e konuşan hayvanat bahçesi yetkilileri, bir erkek ve bir dişiden oluşan ilk panda çiftinin yaz sonunda San Diego'ya ulaşabileceğini söyledi. Büyükelçiliğe göre Çin ayrıca Washington DC'deki Ulusal Hayvanat Bahçesi ve Avusturya'daki Schönbrunn Hayvanat Bahçesi ile işbirliğini yenilemeyi de görüşüyor.

San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakı Sözcüsü, CNN'e yaptığı açıklamada, hayvanat bahçesi ziyaretçilerinin yakın gelecekte iki dev pandaya kavuşacaklarını duyurdu. Sözcü, pandaların hayvanat bahçesine ulaşacağı tarihin henüz netleşmediğini belirterek, "Pandalarımızı çok uzak olmayan bir tarihte alacağımız konusunda umutluyum" dedi. 

Çin Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı da yerel basına yaptığı açıklamada, San Diego Hayvan Bahçesi'ne pandaların yakın zamanda gönderileceği bilgisini paylaşarak, "Ülke dışında yaşayan dev pandaların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması, uluslararası işbirliğinin en önemli ilkesi" değerlendirmesinde bulundu.

Daha fazla bilgi

Çin ile ABD arasında yaklaşık 52 yıldır süren "panda diplomasisi", 6 Aralık 2000'den itibaren ulusal hayvanat bahçesi için kiralanan Mei Xiang ve Tian Tian'ın 7 Aralık 2023'te ülkeden ayrılmasıyla sona ermişti.

Çin'in panda diplomasisi

Çin, Panda Diplomasisi olarak adlandırılan program kapsamında 20'den fazla ülkeye panda kiralıyor. Çin halkı tarafından büyük sempati beslenen pandalar, uzun yıllardır diğer ülkelerle dostluğu pekiştirme, gerginlik yaşanan ülkelerle buzları kırma ve ülke imajını güçlendirme adına büyük rol oynuyor.

Pekin'in Washington'la panda diplomasisi, 1972'de başlamış ancak Çin-ABD ilişkilerinin kötüleşmesiyle duraklama noktasına gelmişti. Geçen yıl aralık ayında sözleşmenin sona ermesiyle 3 pandanın ülkesine geri gönderilmesine ilişkin konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, "Çin ve Amerikan halkları arasında dostluk elçisi olarak" ABD'ye tekrar panda gönderebileceklerini açıklamıştı.