23 Kasım 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 11:13 | Son Güncelleme: 21.07.2024 11:34

NYT yazdı: Venedik’in 5 euro’luk giriş ücreti ziyaretçileri caydırdı mı?

Venedik nisan ayında günübirlikçilerden 5 euro’luk ayakbastı ücreti almaya başladı. Bu planın ziyaretçileri caydırması bekleniyordu. NYT’ye göre plan tahmin edilenden çok daha fazla para getirdi ve eleştirmenler bunu başarısızlığın kanıtı olarak nitelendirdi
(Matteo de Mayda/The New York Times)
(Matteo de Mayda/The New York Times)

Elisabetta Povoledo / New York Times

Venedik nisan ayında 5 euro’luk giriş ücreti uygulamaya başladığında, yetkililer amacın günübirlik ziyaretçileri caydırmak ve İtalyan şehrinin sınırlı alanını ve kamu kaynaklarını turistlerle paylaşmak zorunda kalan zor durumdaki yerliler üzerindeki baskıyı hafifletmek olduğunu söyledi. Peki, ücret işe yaradı mı?

Deneyi “büyük bir başarı” olarak nitelendiren Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, “Bazı yoğunlukları sınırladığımıza inanıyoruz” dedi. Ancak basın toplantısı düzenleyen belediye yetkilileri, bu test aşamasında amacın gerçekleştiğinin kesin olarak söylenebilmesi için verilerin daha kapsamlı analizinin yapılması gerektiğini kabul etti. Belediye yetkilileri, Venedik'e sabah 8:30 ile akşam 4 arasında gelen günübirlikçilerin 5 euro ücret ödemesi gereken, nisan ayından bu ayın ortasına kadar olan 29 yoğun günü (çoğunlukla ulusal bayramlar ve hafta sonları) belirledi.

Beklenenden çok daha yüksek

Sunulan istatistiklere göre, bu süre zarfında giriş ücreti 485.000 kez ödenerek kentin 2,43 milyon euro kazanmasını sağladı. “Beklediğimizden çok daha fazla” diyen Brugnaro, kentin yaklaşık 700.000 euro toplayacağının tahmin edildiğini de sözlerine ekledi. Ancak eleştirmenler pilot projeyi fiyasko olarak nitelendirdi. 

Muhalif Belediye Meclisi üyesi Giovanni Andrea Martini, günübirlikçi trafiğine atıfta bulunarak, “Bu katkıyla çok para topladıklarını söyleyerek övünüyorlar, ancak bu tam tersini gösteriyor. Eğer bu kadar çok para kazandıysanız, bunu kontrol edemiyorsunuz demektir. Bu bir başarısızlığın kanıtıdır” dedi.

Veriler yetersiz

Belediye yetkilileri yaptıkları açıklamada, ziyaretçi sayılarının önceki yıllarla karşılaştırılmasının zor olduğunu, çünkü karşılaştırılabilir veri bulunmadığını söyledi. Daha kapsamlı bir raporun sonbaharda kamuoyuna açıklanacağını söylediler. Martini, belediye yetkililerinin önceki yıllarda şehre gelen insanların cep telefonu verilerine ulaşabildiklerini ve eldeki verilerin, ücretten bağımsız olarak bu yıl yoğun günlerde Venedik'e daha fazla insanın geldiğini gösterdiğini söyledi. Martini “Ellerinde tüm rakamlar var, hepsini saklayamazlar” dedi. Bir başka eleştirmen de aşırı turizmi araştıran bir mimar olan Franco Migliorini idi. Migliorini 5 euro’nun insanları engellemek için çok az bir miktar olduğunu söyleyerek “Venedik'te hemen hemen her şey, hatta bir kahve bile 5 euro’dan pahalı” dedi. 

Avrupa’nın turist derdi

Venedik, Avrupa'da ve dünyanın dört bir yanında turist bolluğuyla boğuşan düzinelerce şehirden biri ve bu yıl yerel halk arasında artan hayal kırıklıkları, İspanya'nın Barselona kentinde bazı sakinlerin sokaklara çıkıp açık havada yemek yiyen turistlere su tabancalarıyla ıslatmasına yol açtı. Kitlesel turizmin yarattığı yıpranma ve aşınma özellikle, iklim değişikliği ve yükselen denizlerin tehdidi altında olan, kanallarla çevrili adalar topluluğu Venedik'te hissedildi. Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler'in kültür ajansı UNESCO, kitle turizmini başlıca endişe kaynağı olarak göstererek kentin tehlike altındaki Dünya Mirası Alanları listesine alınmasını tavsiye etmiş, ancak erişim ücretinin onaylanmasının ardından Venedik tehlike listesinden çıkmıştı. Ücretin uygulandığı 29 gün boyunca tüm ziyaretçilerin bir QR kodu almak için internet üzerinden kayıt yaptırmaları gerekiyordu. Bölgede konaklayan ziyaretçiler zaten turist vergisi ödüyor ve öğrenciler, işçiler ve bölge sakinleri gibi muaf tutuluyordu.

Yetkililer, kurallara uymayanların yüksek para cezalarıyla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulunmuşlardı, ancak bir şehir sözcüsü hiçbir ceza kesilmediğini söyledi. Eleştirmenler para cezalarına mahkemede itiraz edilebileceğini, bu nedenle belediyenin işi ağırdan aldığını söyledi. Kentin en üst düzey turizm yetkilisi Simone Venturini, Venedik'in kitle turizmiyle başa çıkma konusunda “kültürel bir devrime” öncülük ettiğini söyledi. Venturini, ücret programının kesin ziyaretçi sayıları sağlayarak yetkililerin önceden planlama yapmasına olanak tanıdığını ve ayrıca şehir yetkililerinin ziyaretçiler gelmeden önce onlarla etkileşime girmesine olanak tanıdığını söyledi.

Peki, program devam edecek mi?

Belediye Başkanı Brugnaro, ancak veriler daha detaylı incelendikten sonra belediye yetkililerinin gelecek yıl ücret alınacak gün sayısını artırıp artırmayacaklarına ya da bazı günlerde iki katına çıkabilecek olan ücreti yükseltip yükseltmeyeceklerine karar vereceklerini söyledi. Brugnaro, bir grafiğe bakarak, ilk haftalara kıyasla, uygulamanın yürürlükte olduğu son günlerde yoğun günlerde giriş ücreti ödeyenlerin sayısında belirgin bir düşüş olduğunu söyledi. Brugnaro “Bu, orada bir şey olduğu anlamına geliyor” dedi. Martini aynı fikri paylaşmayarak “Bunun tek anlamı, daha az insanın ücret ödediği, çünkü kimsenin cezalandırılmayacağını biliyorlardı” dedi.

Belediye Başkanı testi başarılı olarak değerlendirdi ve deneysel aşamanın sorunsuz geçmesini sağlamak için çok çalışan belediye yetkililerine teşekkür ederken, “Şu anda kendimi kutlama yapacak kadar iyi hissetmiyorum” dedi. Geçtiğimiz hafta Brugnaro soruşturma altına alındı ve Venedik belediye meclisi üyesi Renato Boraso bir emlak anlaşmasıyla ilgili suçlamalar nedeniyle tutuklandı. Brugnaro vicdanının tertemiz olduğunu söyledi ve savcıların adını temize çıkaracaklarından emin olduğunu ifade etti. Muhalefet milletvekilleri tüm şehir yönetimini istifaya çağırırken Martini, şehir yönetiminin düşmesi halinde giriş ücretinin geri getirilmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 © 2024 The New York Times Company