Jeanna Smialek, Ben Casselman / New York Times
ABD'nin Çalışma İstatistikleri Bürosu'ndaki bir dizi ihmalin sonuncusu olarak geçen hafta Hedge fonlara hizmet veren bankalar ve araştırma şirketleri, işgücü verilerini çevrimiçi olarak yayınlanmadan 20 dakika kadar önce ele geçirdi ve bu onlara piyasada sıçrama sağladı. Şimdi, ne olduğuna dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı.
Verileri manuel yüklediler
Çalışma Bakanlığı tarafından sağlanan ayrıntılara göre, teknik bir sorun, 2023 ve 2024'ün başlarında istihdam artışında aşağı yönlü büyük bir revizyon gösteren verilerin, 21 Ağustos'ta planlandığı gibi saat 10.00'da ajansın web sitesinde yayınlanmasını engelledi. Bunun üzerine, ajans teknoloji personeli verileri siteye manuel olarak yüklemeye başladı. Bu noktada, sabah 10:10'dan biraz sonra başlayarak, diğer büro personeli web sitesindeki güncellemeyi görebiliyordu ancak 10:32'ye kadar halka açık olmayacaktı. Ve büro personeli, Wall Street firmaları da dahil olmak üzere, soruları için arayan veya e-posta gönderen kişilere cevap vermeye başladı. Bu da bazılarının önemli verilere diğerlerinden önce erişmesini sağladı.
Kimin bilgileri kullandığı net değil
Kaç yatırımcının verilere erken erişim sağladığı ya da herhangi birinin bu bilgiler üzerinden işlem yapıp yapmadığı net değil. Nihayetinde revizyonların hisse senedi piyasaları üzerinde büyük bir etkisi olmadı. Ancak ekonomik verilerdeki her küçük hareket üzerine bahis oynayarak para kazanan Wall Street fonlarının (bunun gibi raporlar da dahil olmak üzere) rakamlara kamuoyundan önce ulaşmayı başarması, neler olduğuna dair ciddi soru işaretleri yarattı.
Doğrulama şartı getirildi
Bakanlığın verdiği bilgiye göre sorunun bir kısmı, bordro revizyonu verilerinin aylık istihdam verileri ve enflasyon rakamları gibi bir “basın bülteni” olarak kabul edilmemesidir. Bu veriler sızıntıları önlemek için sıkı kontrollere tabi. Bunun yerine, daha az güvenliği olan bir “web sitesi açıklaması” olarak kabul edildi. Basın bülteninden farklı olarak büronun, web sitesi güncellemesini hızlı bir şekilde daha geniş kitlelere ulaştırmanın bir yolu olduğundan emin olmak için (örneğin veri vurgularının hazırlanmış sosyal medya paylaşımları gibi) bir yedek planı yoktu. Ancak bu durum artık değişmeye başlıyor. Bundan böyle çalışma bürosunun haber bültenleri ve web sitesi güncellemeleri için ayrı protokolleri olmayacak. Verilen bilgiye göre, iletişim protokollerindeki diğer değişikliklerin yanı sıra, üst düzey personel, büro bireysel sorulara yanıt vermeye veya güncel bir sürümle ilgili veri sağlamaya başlamadan önce verilerin kamuya açık olduğunu doğrulayacak.
Kritik sorular
Hala çözülmemiş sorunlar var. Bunlar arasında, rakamların Wall Street'te dolaşımda olduğu ancak hala kamuoyuna açık olmadığı anlaşıldığında, çalışma bürosundan birinin neden verilerle ilgili bir sosyal medya uyarısı hazırlayıp yayınlamadığı açık değil. Bakanlık içindeki kişilerin bu sorunu hangi noktada fark ettikleri de tam olarak belli değil. Bunun da ötesinde, bu olay devletin veri sağlayıcısı ile en yoğun veri kullanıcıları arasında yer alan finans firmaları arasındaki bulanık ilişki sınırlarını vurguluyor.
İlişkiler haksız kazanca kayıyor
Sofistike veri analistleri uzun zamandır kamu veri sağlayıcılarından veri yayınlarını anlamalarına yardımcı olacak teknik destek alsa da, bu yıl yaşanan bir dizi aksilik, bir zamanlar belirsiz olan veri yayınlarının yakından incelendiği bir dönemde bu ilişkilerin kolayca haksız avantaj alanına kayabileceğini gösterdi. Şubat ayında, bir Çalışma İstatistikleri Bürosu çalışanı, konut enflasyonu ile ilgili bilgileri, aralarında bir dizi hedge fonun da bulunduğu bir grup “süper kullanıcıya” gönderdi. Bilgilerin yanlış olduğu ortaya çıktı, ancak konut o dönemde birçok yatırımcının ilgisini çekiyordu. Bu durum göz önüne alındığında, kurum liderleri bilgilerin seçici bir şekilde paylaşılmasının uygunsuz olduğunu söyledi.
Mayıs ayında ise kurum, tüketici fiyat endeksine ilişkin verileri planlanan yayın saatinden 30 dakika önce yanlışlıkla yayınladı. Rapor yakından takip ediliyor ve yoğun bir şekilde işlem görüyor ve bazı Wall Street firmaları ve veri platformları büronun web sitesinin (dahili olarak “düz dosyalar” olarak adlandırılan) verilerin yanlışlıkla yayınlandığı bölümünü izliyor. Daha az sofistike kullanıcılar ise bunu yapmıyor. Her üçü de Wall Street'e avantaj sağlayabilecek olan ve 2024'te tekrarlanan hatalar, kamuoyunun kurumun tarafsızlığına olan güvenini zedeleme riski taşıyor.
© 2024 The New York Times Company