19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2024 09:01 | Son Güncelleme: 03.07.2024 16:39

NYT yazdı: Y ve Z kuşağı arasında çorap savaşı başlıyor

Sosyal medya kuşaklar arası bir moda tartışmasıyla çalkalanıyor: Kısa çorap mı, yoksa uzun çorap mı? New York Times, bir zamanlar çoraplarını göstermemek için ayakkabının içine saklayan Y kuşağı ve rengarenk uzun çoraplarla tarz yaratan Z kuşağı arasındaki 'çorap savaşlarını' yazdı
(Simbarashe Cha/The New York Times)
(Simbarashe Cha/The New York Times)

Callie Holtermann / New York Times

Z kuşağının pek çok üyesi gibi Kalissa Persaud da çok kısa çoraplarla görülmek istemiyor. Neredeyse baldırlarına kadar uzanan çoraplardan giyen 22 yaşındaki New Yorklu Persaud, “Ayak bileklerimi görmemeye o kadar alıştım ki, görsem gerçekten sarsıcı olurdu” diyor. San Diego'da yaşayan 18 yaşındaki Night Noroña, kısa bir süre önce ayak bileğinin altına gelen tüm çoraplarını çöpe attı. Babası dışında onları giyen neredeyse hiç kimseyi tanımadığını söyleyerek “Babama daha uzun çoraplar almasını söyledim” dedi.

Z kuşağı, dar kot pantolonlar gibi Y kuşağı modasının vazgeçilmezlerini çoktan benimsedi. Şimdi bazı gençler, genellikle kaval kemiğinin ortasına kadar yükselen tayt çorapları tercih ettiklerini söylüyor ve bir önceki neslin bilek hizasındaki gösterişsiz çoraplarına burun kıvırıyor. Çorap tercihlerindeki kuşak farkı, sosyal medyada abartılarak bir tür teatral savaşa dönüştürülüyor. Karşılıklı atışmalar ve yan yana karşılaştırmalar yayınlanıyor. Bazı Y kuşağı mensupları da dik durmaya çalışıyor.

Çoraplar yaş belirtisi mi?

Komedyen Matt Bellassai, son aylarda Y kuşağı tarafından yayınlanan birçok TikTok videosundan birinde açık ayak bileklerini savunarak "Bu bilek çoraplarını ancak soğuk ve ölü ayaklarımdan çıkarırsınız” dedi. Bu konuşma ekim ayından beri ortalıkta dolaşıyor. Yani Podcaster Phoebe Parsons, çok izlenen bir TikTok videosunda ayak bileğindeki çorapların yaş belirtisi olduğunu savunduğundan beri. (Videoda sıradan çoraplı ayaklarını kaldırarak “Ben bir Y kuşağıyım” diyor.)

Çorap ayrımı o zamandan bu yana daha belirginleşti. Şarkıcı Billie Eilish (22), 2024 Altın Küre'de kırmızı uzun çoraplardan giydi. Basketbol yıldızı Angel Reese (22) Teen Vogue için bir fotoğraf çekiminde hem spor ayakkabı hem de topuklu ayakkabılarla uzun çoraplar giydi. Bu hafta İngiliz Vogue'un manşetinde "Jennifer Lawrence Y Kuşağı Çoraplarıyla Cesurca Adım Atıyor" yazıyordu.

“Moda olduğunu düşünmeleri çok komik”

Her gün Z kuşağı okula giderken Nike Dri-FIT çoraplarını Converse yüksek topuklu ayakkabılar ve mini Uggs ile birlikte giyiyor. Noroña, “Bence büyümenin bir parçası da insanların kendilerini kendilerinden önce gelenlerden ayırmaya çalışmasıdır” dedi. ABD Donanması'nda görevli olan ve Hawaii'nin Oahu kentinde yaşayan 38 yaşındaki Matt Bunting, Z kuşağının sözde stil isyanının, Y kuşağının gençliğinde moda olmayan çoraplara çok benzediğini söyleyerek “Hepimiz buna gülerken şimdiki çocukların modaya uygun bir şey yaptıklarını düşünmeleri çok komik” dedi.

Bunting gençken, uzun çoraplarını gizlemek için ayaklarının altına katlıyordu. Bunun pek de rahat olmadığını itiraf ediyor. Bunting “Her zaman ebeveynlerimizden ya da büyükanne ve büyükbabalarımızdan daha havalı olmak isteriz. Bu yüzden bu fikirlerle geliriz. Bu da genellikle, zaten olmuş bir şeyin geri dönüştürülmüş bir versiyonu olarak sonuçlanır.

Çorap trendlerinin genellikle gençlik kültürüyle çok ilgisi olmuştur. Bobby çorapları (ayak bileğinden katlanan beyaz, dantelli çoraplar) 1940'larda genç kadınlar arasında yaygınlaştı. 1970'lerde, şeritli uzun çoraplar Amerika Birleşik Devletleri'nde organize sporların yükselişiyle birlikte patladı. Bombas'ın kurucularından ve baş marka sorumlusu Randy Goldberg, 2000'li yıllara gelindiğinde ofislerdeki kıyafet yönetmeliklerinin gevşediğini ve müşterilerin elbise çoraplarına daha kısa, daha rahat bir alternatif aradıklarını söyledi. Şirket 2013 yılında en çok satılan bilek hizasında çoraplarıyla kuruldu. Ancak Goldberg, daha uzun çorap stillerinin satışlarının son iki yılda artış gösterdiğini söyledi. Buna yanıt olarak Bombas, ocak ayında "yarım bilek" çorabını tanıttı ve bu çorap şu anda şirketin toplam işlerinin %5'ini oluşturuyor. Goldberg yine de çorap savaşının hangi tarafından olursa olsunlar müşterilere hitap etmeyi umduğunu söyledi.

Y kuşağının da dikkatini çekiyor

Gençler nötr renklerdeki Nike çoraplarına ya da Aritzia ve Uniqlo'nun benzer çoraplarına yöneldiklerini söylüyor. Diğer şirketler de kendilerini bu tartışmaya dahil etmeye hevesli: Spor giyim şirketi Lululemon’un sosyal medya reklamında "Uzun çoraplar moda" yazıyor. En azından bazı Y kuşağı uzun çorap meraklısı. Kanada'da podcast sunuculuğu yapan 39 yaşındaki Renee Reina Grenon, Z kuşağı arasında popüler olduğunu gördükten sonra Amazon'dan altı paket uzun çorap sipariş etti ve kocasına da kısa çoraplardan kurtulması için ısrar etti. Grenon “Ona bunun artık havalı olmadığını anlatmaya çalışıyorum” dedi.

@thereneereina At least they dont slide down into your shoes 💁🏼‍♀️ #millenial #millenialsoftiktok #genz #momcomedy #fashion #crewsocks #anklesocks ♬ original sound - JEN

Indiana'da yaşayan 17 yaşındaki Shae Punzal, çorap çılgınlığını kısmen internette kuşaklar arası farklılıkları öne çıkarma eğilimine bağlıyor. Y kuşağının "trend çoraplar" giyme konusunda daha az endişelenmesi ve kendilerini rahat hissettiren şeyleri giymesi gerektiğini düşünüyor. Shae'nin annesi kısa bir süre önce kızının çamaşırlarından bir çift uzun çorap alıp taytının üzerine giymiş ve “Şimdi genç görünüyor muyum?” diye sormuş.

© 2024 The New York Times Company