05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.03.2024 12:30 | Son Güncelleme: 16.04.2024 17:14

NYT yazdı: Z kuşağı Facebook'u tasarruf için kullanıyor

Türkiye'deki Z kuşağının belki de en uzak olduğu sosyal medya platformu Facebook. Ancak ABD'deki gençler platformu farklı bir amaç için sıklıkla kullanıyor: Paradan tasarruf etmek. NYT, Marketplace'i kullanan Z kuşağı gençlerle konuştu
Ellicia Chiu (solda), Cher Su ile birlikte Marketplace'ten aldığı elektrikli süpürge ve çamaşır sepetiyle. (Ye Fan/The New York Times)
Ellicia Chiu (solda), Cher Su ile birlikte Marketplace'ten aldığı elektrikli süpürge ve çamaşır sepetiyle. (Ye Fan/The New York Times)

Melissa Rohman / New York Times

Aralık ayında New York'taki apartman dairesine taşınan Ellicia Chiu ve Cher Su'nun yanlarında sadece birkaç kutu eşya vardı. İki arkadaş da Los Angeles'tan taşınmadan önce yeni dairelerini küçük mutfak aletleri, dekor ve mobilyalarla donatmaları gerektiğini biliyordu. Ancak yeni eşya satın almak yerine, Facebook'un al-sat hizmeti olan Marketplace'ten ikinci el eşya bulmanın daha hesaplı olacağının farkındaydılar. "Facebook'u sadece Marketplace için kullanıyorum," diyen 24 yaşındaki Chiu, ekran süresinin çoğunu TikTok ve Instagram'da (Facebook'un ana şirketi Meta'ya ait) geçirdiğini söyledi.
Harcayacağı fazla bir geliri olmayan 20'li yaşlardaki pek çok genç için Marketplace, normalde alamayacakları ürünler için fırsat yakalayabilecekleri bir yer.

"20'li yaşlarında biri olarak daha güzel şeylere sahip olmak istiyorum ama henüz bunu başaracak maddi imkanım yok" diyen Chiu, Marketplace'i diğer sitelere tercih ettiğini çünkü arayüzünün kullanımının kolay olduğunu ve mobilya fırsatlarını bulmayı kolaylaştırdığını söyledi. Pew Araştırma Merkezi'nin 2022'de yaptığı bir ankete göre, Facebook son on yılda Z kuşağı arasındaki popülerliğini kaybetti. Gençler vakitlerini daha çok Instagram, TikTok ve Snapchat'te geçiriyor.

"İnternetin garaj satışı"

Georgia Üniversitesi'nde Z ve Y kuşağı arasında tüketici davranışları ve tekstil sektöründe çevresel sürdürülebilirlik üzerine çalışan Profesör Yoo-Kyoung Seock, "Facebook Marketplace genellikle 'internetin garaj satışı' olarak anılıyor ve eBay ile Craigslist'in günümüzdeki muadili. Platformun kayda değer başarısı büyük ölçüde kullanıcıların güveninden kaynaklanıyor. Bu da Facebook'un sosyal ağıyla olan benzersiz bağlantısının bir sonucu" dedi.

Enflasyon ikinci el alışverişi cazip kılıyor

Çevreye duyarlı ve ikinci el alışveriş yapmayı tercih eden bir nesil için Marketplace popüler hale geldi. Seock, "Öğrenciler ve genç profesyoneller de dahil olmak üzere bireyler kullanılmış ürünlere giderek daha fazla ilgi duyuyor" dedi. Hızlı enflasyonun da ikinci el alışverişi pratik bir seçenek haline getirdiğini sözlerine ekledi.

2016 yılında faaliyete geçen Marketplace, aylık 1 milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip. Piyasa verisi sağlayan Statista şirketinin 2022 yılında yaptığı bir araştırmaya göre Marketplace, ikinci el ürün satışları için eBay'den sonra en popüler ikinci site. Meta, bir işletme olarak Marketplace hakkında pek bir şey söylemiyor. Demografisinin Facebook genelinden nasıl farklı olabileceği ve yıllık raporlarında platformu büyütmek için bir vizyona sahip olup olmadığı gibi bilgiler vermiyor.

Bazı alıcılar, Marketplace'i ikinci el eşya arayan eski kuşaklar arasında popüler olan Craigslist'e tercih ettiklerini, çünkü Craigslist'in aksine Marketplace alıcı ve satıcıları güvenilir kılan derecelendirmelere sahip profillerinin olduğunu ve Facebook'taki yerleşik mesajlaşmanın iletişimi kolaylaştırdığını söylüyor.

1200 dolarlık kanepeyi 145 dolara aldılar

Marketplace alıcılar için ücretsiz. Satıcılar işlem ücretleriyle karşılaşabilse de çoğu satışlarını yerek olarak yaparak ve ürünü teslim ederken nakit para talep ederek bundan kaçınıyor. Chiu genellikle ödemesini Venmo (ABD'li bir mobil ödeme sistemi) üzerinden yaptığını ancak satıcı ısrar ederse nakit getirdiğini söyledi. Chiu ve Su, Marketplace'ten satın aldıkları ürünler arasında en sevdikleri şeyin yaklaşık bir yıl önce West Elm'den edindikleri kanepe olduğunu söylüyor. Perakende satış fiyatı 1.200 dolar olan kanepeyi 145 dolara satın almışlardı. Chiu, satıcının kanepede kedi tırmığı izleri olduğu konusunda kendisini uyardığını, ancak Su ile birlikte kanepeye bakmaya gittiklerinde çok fazla çizik görmediklerini söyledi.

Marketplace'te buldukları diğer favori ürünler arasında Zojirushi pirinç pişirici (perakende satış fiyatı: 150$; Marketplace'ten 50$'a satın alındı), Dyson elektrikli süpürge (perakende satış fiyatı: 470$; Marketplace'ten 135$'a satın alındı) ve Ikea Norden masa (perakende satış fiyatı: 350$; Marketplace'ten 150$'a satın alındı) yer alıyor. Chiu ve Su, Marketplace'ten satın aldıkları 30'dan fazla ürün için toplamda yaklaşık 1.400 dolar harcadıklarını söylüyor ve 3.000 dolardan fazla tasarruf ettiklerini tahmin ediyorlar.

İade için satıcıyla önceden anlaşılmalı

Chiu ve Su'nun tüm alışverişleri başarılı olmadı. Chiu bir keresinde bir satıcıdan aldığı bitkinin saksısını değiştirmeye çalıştığında köklerinin çürüdüğünü fark etti. Alıcılar Marketplace'teki satıcılarla iade konusunda anlaşmak zorunda. Chiu'nun satıcısı bunun üzerine paranın %50'sini iade etmeyi teklif etti ve Chiu da bunu kabul etti. Su, bir keresinde satın aldığı kitaplığın eve geldiğinde dağıldığını söyledi. Para iadesi alamamıştı.

Su, Marketplace dolandırıcılıklarının farkında olduğunu ve bunlardan kaçınmaya çalıştığını söyledi. Su "Ürünler hakkında mesajlaşırken kişisel bilgi istemeye çalışan birçok dolandırıcı var. Bu yüzden buna da dikkat edin!" diye uyardı.

Sosyal medya için değil alışveriş için kullanıyor

Chicago'daki DePaul Üniversitesi'nde üçüncü sınıf öğrencisi olan Sebastian Ramos da Marketplace'i ürün alıp satmak için kullanıyor. Hatta bir keresinde bedava bir kanepe bile almış (tahmini perakende satış fiyatı: 1.300 $). Ayrıca akrilik vinil plak rafları (tahmini perakende satış fiyatı: 45$; Marketplace'ten 10$'a satın aldı) satın aldı ve kullanılmış Nintendo 3DS'ini (perakende satış fiyatı: 200$; Marketplace'ten 150$'a sattı) sattı.
21 yaşındaki Ramos, Facebook'u sosyal medya için kullanmadığını, ancak tasarruf etmek ve ikinci el alışveriş yapmayı sevdiği için Marketplace'ten hoşlandığını söyleyerek "Kullanılmış ya da az kullanılmış bir şeyi çok daha ucuza bulabildiğinizde yeni bir şey için daha fazla ödemek zorunda değilsiniz" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company