22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.09.2024 10:23 | Son Güncelleme: 10.09.2024 16:53

NYT yeni başlayan davayı yazdı: Google reklam sektöründe tekel oluşturdu mu?

ABD'de Google'a karşı açılan ikinci tekelcilik davası başladı. Adalet Bakanlığı, Silikon Vadisi devinin yıllardır sahip olduğu teknolojiyle sektörde rekabeti ezdiğini ve karını artırdığını öne sürüyor. New York Times dört hafta sürecek davayı yazdı
Google'ı temsil eden avukatlar Karen Dunn (sağdan ikinci) ve Jeannie Rhee (sağ), 9 Eylül 2024 (Fotoğraf: Tom Brenner/The New York Times)
Google'ı temsil eden avukatlar Karen Dunn (sağdan ikinci) ve Jeannie Rhee (sağ), 9 Eylül 2024 (Fotoğraf: Tom Brenner/The New York Times)

David McCabe / The New York Times

Adalet Bakanlığı pazartesi günü federal bir yargıca, Google'ın çevrimiçi reklamlar sunan kârlı teknolojisinde tekel oluşturduğunu söyleyerek, sektöre yönelik incelemelerin arttığı bir ortamda teknoloji devine karşı ikinci antitröst davasını başlattı. Davanın baş avukatı Julia Tarver Wood açılış konuşmasında, Google'ın 2008 yılında reklam yazılım şirketi DoubleClick'i satın alarak, kullanıcılar web sayfalarını ziyaret ettikçe reklamların para kazandırdığı teknolojiye hakim olduğunu söyledi. Wood, Google'ın şu anda bu reklam satış teknolojisinde yüzde 87'lik bir pazar payına sahip olduğunu, bu sayede daha yüksek fiyatlar talep edebildiğini ve her satıştan daha büyük bir pay alabildiğini, bunun da haber yayıncılarına ve diğer web sitesi sahiplerine zarar verdiğini aktardı.

"Karını artırmak için hile yapıyor"

Wood, Virginia Doğu Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi'nde yaptığı açıklamada, Google'ın rakiplerini saf dışı bırakmak için büyüklüğünü ve nüfuzunu kullandığını ve kar hanesini doldurmak için kurallara hile karıştırdığını söyledi. Wood, “Google büyük olduğu için burada değil. Buradalar çünkü bu büyüklüğü rekabeti ezmek için kullandılar" dedi. 

Dava, Adalet Bakanlığı ve sekiz eyaletin geçen yıl Google'a karşı açtığı bir davadan kaynaklanıyor. Davada Adalet Bakanlığı ve eyaletler internet devini reklam teknolojisinin kontrolünü kötüye kullanmak ve antitröst yasasını ihlal etmekle suçlamıştı. Bu, Silikon Vadisi şirketinin bir yıl içinde karşı karşıya kaldığı ikinci federal antitröst davası olurken, ağustos ayında görülen diğer davada federal bir yargıç Google'ın çevrimiçi arama üzerinde yasadışı bir şekilde tekel oluşturduğuna karar vermişti. Yargıç şimdi, Google'ın işinin bir bölümünü satmasını emretmeyi de içerebilecek bu endişeleri nasıl çözeceğini değerlendiriyor.

Dört hafta sürecek

Google'a karşı açılan davalar, yetkililerin çevrimiçi ticaret, bilgi ve iletişimi şekillendiren en büyük teknoloji şirketlerinin gücünü dizginlemeye yönelik artan çabalarının bir parçası. Google, reklam teknolojisi iddialarını reddederek, hükümetin reklam yayınlayan küçük işletmelere ve içerik yaratan kişilere fayda sağlayan bir sistemi bozmaya çalıştığını söyledi. Davanın en azından gelecek dört hafta boyunca sürmesi bekleniyor.

© 2024 The New York Times Company