22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.09.2024 10:26 | Son Güncelleme: 09.09.2024 10:30

NYT yeni davayı yazdı: ABD, Google reklamlarına meydan okuyor

ABD, Google'ın çevrimiçin reklam hakimiyetine meydan okumaya hazırlanıyor. NYT'ye göre Adalet Bakanlığı, çevrimiçi reklamcılığın büyük çoğunluğunu kontrol ettiğini iddia ettiği teknoloji devinin parçalanması çağrısında bulundu
NYT yeni davayı yazdı: ABD, Google reklamlarına meydan okuyor

David McCabe / New York Times

Google yıllardır online reklam pazarına nasıl hakim olduğu konusunda şikayetlerle karşı karşıya. Endişelerin çoğu, internet devinin Google Ad Manager olarak bilinen ve dünyanın dört bir yanındaki web sitelerinin kendi sitelerinde reklam satmak için kullandığı yazılım paketinden kaynaklanıyor. Bu teknoloji, bir kullanıcı bir sayfayı her yüklediğinde reklam yerleştirmek için anlık açık artırmalar gerçekleştiriyor. Bu teknolojinin hakimiyeti Google'ı federal mahkemeye düşürdü. ABD Virginia Doğu Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Leonie Brinkema, Adalet Bakanlığı'nın şirketi reklam teknolojisinin kontrolünü kötüye kullanmak ve antitröst yasasını ihlal etmekle suçladığı davanın başlangıcına başkanlık edecek.
Bu dava, Google'a bir yıldan kısa süre içinde açılan ikinci antitröst davası. Ağustos ayında bir federal yargıç, ayrı bir davada Google'ın çevrimiçi aramada yasa dışı bir şekilde tekel oluşturduğuna hükmetmiş ve Adalet Bakanlığı için büyük bir zafer kazanmıştı. Yeni dava, federal antitröst düzenleyicilerinin Big Tech'e karşı son salvosu ve insanların alışveriş yapma, iletişim kurma ve bilgi tüketme biçimlerini yeniden şekillendiren şirketlere karşı yüzyıllık bir rekabet yasasını test ediyor. Federal düzenleyiciler ayrıca Apple, Amazon ve Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'ya karşı da antitröst davaları açmış ve bu şirketlerin de güçlerini kötüye kullandıklarını söylemişti.

Adalet Bakanlığı, Google'la olan son mahkeme kavgası hakkında yorum yapmayı reddetti. Google sözcüsü de, bir şirket yöneticisi olan Dan Taylor'ın Adalet Bakanlığı'nın “son derece rekabetçi reklam teknolojisi sektöründe kazananları ve kaybedenleri seçmeye” çalıştığını söylediği 2023 blog yazısının ötesinde yorum yapmayı reddetti.

Şirketi yeniden şekillendirebilir

Google'ın diğer antitröst davası da ilerliyor. ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi Yargıcı Amit P. Mehta, önümüzdeki ağustos ayına kadar çözüm yollarına karar vermek için bir zaman çizelgesi belirledi. Adalet Bakanlığı şirketin dağılmasını talep etmeyi düşünüyor. Yeni Google davasının mali etkisi, Google'ın gelirinin yaklaşık %57'sini oluşturan şirketin ana arama işini hedef alan dava kadar önemli olmayacak. Ancak yeni dava yine de internet devini yeniden şekillendirebilir ve birçok çevrimiçi reklam işletmesinin çalışma şeklini değiştirebilir. Hükümet, Google'ın reklam teknolojisi işinin parçalanması için önleyici bir çağrıda bulunuyor. Buna Google'ın 2008 yılında 3.1 milyar dolara satın aldığı DoubleClick tarafından geliştirilen reklam yazılımının elden çıkarılması da dahil.

ABD pazarının yüzde 87'sini kontrol ediyor

Google, DoubleClick'in teknolojisini web'deki reklam işlemleri için kullanılan bir ürün paketine dönüştürdü. Hükümete göre bugün Google'ın yayıncılara yönelik reklam satış araçları ABD pazarının %87'sini kontrol ediyor. Adalet Bakanlığı, Google'ın web üzerinden reklam satma teknolojisinin 2021 yılında yaklaşık 31,7 milyar dolar getirdiğini söylüyor. İşinin bu kısmı, şirketin kârının yalnızca küçük bir kısmına katkıda bulunuyor. Adalet Bakanlığı'nın, Google'ın çevrimiçi reklam yayınlama konusundaki hakimiyetinin, reklamverenler ve yayıncılar için daha yüksek fiyatlarla sonuçlandığını savunması bekleniyor. Hükümet, Google'ın bu aracının haber yayıncıları gibi belirli sektörlere de zarar verdiğini söylüyor. Hükümet, Google'ın bu yayıncıların reklam alanlarını her sattıklarında fiyatın bir kısmını aldığını ve bunun da işlerini sürdürmelerini zorlaştırdığını savunuyor.

Adalet Bakanlığı'nın antitröst bölümünün eski başsavcı yardımcısı Doug Melamed, "Reklam teknolojisi konuları, Google'ı ilgilendiren en önemli antitröst sorunlarını gündeme getiriyor" çünkü kısmen şirketin dağılma olasılığını çağrıştırıyor. Hükümetin kazanması, DoubleClick ve diğer reklam teknolojisi satın alımlarının satılmasını gerektirebilir ve Google'ı çevrimiçi reklam satarken davranışını değiştirmeye zorlayabilir. DoubleClick teknolojisinin Google'dan koparılması, artık Google'ın reklam işinin merkezinde yer almasa bile, yayıncılar tarafından çok yaygın olarak kullanıldığı için çevrimiçi reklamcılık endüstrisi üzerinde geniş etkilere sahip olabilir. Federal Ticaret Komisyonu'nun eski başkanlarından William Kovacic, web reklamcılığının tüm modern, özgür internetin temeli olması nedeniyle böyle bir şeyin onları son derece güçlü kılan bir endüstri yapısını doğrudan değiştirmek anlamına geleceğini söyledi.

'Önemli miktarda paraya mâl oluyor'

Notre Dame Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan Roger Alford, "Bir ödeme duvarının (paywall) arkasında olmayan her şey okuyucu için ücretsizdir" dedi ve ekledi: “Ancak web sitelerinin yayıncıları ve bu web sitelerinin reklamcılarının ürünlerini ücretsiz olarak sunması önemli miktarda paraya mâl olmaktadır.” Alford, Google'a karşı açılan ve Teksas başsavcısı tarafından yönetilen benzer bir davada danışman olarak görev yapıyor. Google, önemli rekabet karşısında en iyi reklam sistemine sahip olduğu için başarılı olduğunu savunmayı planlıyor. Şirket ağustos ayında yaptığı bir mahkeme başvurusunda, değişen reklam dünyasına yanıt vermek için sürekli güncellenen “olağanüstü sofistike” bir teknoloji sistemine sahip olduğunu söyledi. Şirket başvurusunda “Milyonlarca küçük, orta ve büyük ölçekli işletme Google'ın reklam teknolojisi ekosistemini seçiyor çünkü işe yarıyor” dedi.

© 2024 The New York Times Company