27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2024 09:49 | Son Güncelleme: 11.06.2024 09:56

NYT yeni YZ hamlesini yazdı: Apple'ın bazı zayıflıkları var

Yapay zekayı benimseme konusunda yavaş davranan Apple, şimdi bu teknolojiyi milyarlarca iPhone cihazına entegre edecek. Ancak NYT'ye göre teknoloki devinin yapay zeka gelişimini yavaşlatabilecek çeşitli zayıflıkları var
NYT yeni YZ hamlesini yazdı: Apple'ın bazı zayıflıkları var

Tripp Mickle / New York Times

OpenAI'ın ürünlere üretken yapay zeka ekleme yarışını başlatmasından yaklaşık iki yıl sonra Apple, teknolojiyi dünya çapında 1 milyardan fazla iPhone kullanıcısına ulaştırma planlarını açıklayarak YZ rekabetine dahil oldu. Apple, fütüristik Silikon Vadisi kampüsünde yaptığı iki saatlik sunumda, Apple Intelligence adını verdiği sistemi güçlendirmek için üretken yapay zekayı kullanacağını söyledi. Sistem, mesajlara ve bildirimlere öncelik verecek ve kullanıcıların e-postalarda, notlarda veya metinlerde yazdıklarını düzeltme ve önerme yeteneğine sahip yazma araçları sunacak. Ayrıca Apple'ın sanal asistanı Siri için de büyük bir yükseltme sağlayacak.

Apple, yeni yapay zekasını tanıtırken, teknolojiyi ürünlerine gizliliği göz önünde bulundurarak nasıl entegre etmeyi planladığını vurguladı. Yeni yapay zeka özellikleri, Apple'ın teknoloji endüstrisinin yapay zekayı benimsemesinde en büyük rakiplerinin gerisinde kaldığı yönündeki endişeleri yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Planları otomatik olarak değerlendirecek

Şirket, soruları yanıtlayabilen, görüntüler oluşturabilen ve yazılım kodu yazabilen teknolojinin hassas görevleri yerine getireceğini söyledi. Sistemin, yeniden planlanan bir toplantı zamanının, bir çocuğun tiyatro performansına katılma planlarını zorlaştırıp zorlaştırmayacağını otomatik olarak nasıl belirleyebileceğini gösterdi.

Veri merkezleri yerine iPhone üzerinden yapılacak

Bilgisayar işlemlerinin, kişisel bilgilerin tehlikeye girme riskinin daha yüksek olduğu veri merkezleri yerine bir iPhone üzerinde yapılacağını söyledi. Daha fazla bilgi işlem gücü gerektiren karmaşık talepler için Apple yarı iletkenleri ile bir bulut ağı oluşturdu. Bu ağın Apple tarafından bile saklanmadığı veya erişilemediği için daha özel olduğunu söyledi.

OpenAI ile anlaştı

Apple, bazı yapay zeka yeteneklerini desteklemek için ChatGPT'nin üreticisi OpenAI ile bir anlaşma yaptı. Sisteminin karşılayamadığı talepler ChatGPT'ye yönlendirilecek. Örneğin, bir kullanıcı somon, limon ve domatesi olduğunu ve bu malzemelerle akşam yemeği yapmak için yardım istediğini söyleyebilir. Kullanıcıların bu talepleri ChatGPT'ye yönlendirmeyi seçmeleri gerekecek ve böylece cevapların tatmin edici olmaması durumunda Apple'ın değil chatbot'un sorumlu olduğunu bilmeleri sağlanacak. OpenAI CEO'su Sam Altman Apple etkinliğine katıldı. Apple CEO'su Tim Cook, "Bu inanılmaz yeni yetenekleri geliştirmeye çalışırken, ortaya çıkan sonucun ürünlerimizin özündeki ilkeleri yansıttığından emin olmak istiyoruz. Sizin için en önemli olan şeylere yardımcı olacak kadar güçlü olmalı. Sezgisel ve yapması kolay olmalı" dedi.

Yazılım sisteminde iyileştirme yapacak

Apple ayrıca iPhone yazılım sisteminde de iyileştirmeler yapacağını söyledi. Bu sonbaharda mesajlaşma özelliğine mesaj planlama ve mesajlara daha fazla emojiyle geri dokunarak yanıt verme özelliği eklenecek. Apple ayrıca evcil hayvanlar ve seyahat gibi konulara göre görüntülere göz atmayı kolaylaştırmak için yeniden tasarlanmış bir Fotoğraflar uygulaması yayınlayacak. Ve iPhone kullanıcılarının Android akıllı telefonlara yüksek çözünürlüklü görüntüler gönderebileceklerini söyledi.

YZ gelişimini yavaşlatacak zayıflıkları var

Apple, yapay zeka yarışına çeşitli güçlü yönler getiriyor. Yarı iletken geliştirme ekibi sektördeki en yetenekliler arasında yer alıyor ve yıllardır karmaşık yapay zeka işlevlerine güç veren çipler üretiyor. Şirket ayrıca, reklamlardan değil cihaz satarak para kazandığı için insanların kişisel bilgilerini koruma konusunda rakiplerinden daha iyi olduğunu savunuyor. Ancak Apple'ın yapay zeka gelişimini yavaşlatabilecek çeşitli zayıflıkları var. Ketum şirket, yayınladığı araştırma sayısını sınırlandırdığı için önde gelen yapay zeka araştırmacılarını işe almakta ve elinde tutmakta zorlanıyor. Ayrıca, diğer üretici yapay zeka şirketlerinin teknolojilerini oluşturmak ve eğitmek için yaptığı gibi, yayınlanmış materyalleri lisanslamaya çalıştı ve izinsiz olarak toplanmasına itiraz etti.

Siri can çekişiyor

Siri on yıldan uzun bir süredir piyasada olmasına rağmen, Apple sesli asistanın can çekişmesine izin verdi. Asistan, çeşitli istekleri tanıyamaması nedeniyle kullanıcıları hayal kırıklığına uğrattı ve her bir komutu takip etmek üzere programlandığı için gerçekten sohbet etme yeteneği sınırlı. Üretken yapay zeka Siri'yi geliştirebilir çünkü podcast'lerden ve videolardan alınan sözlü konuşmalar üzerinde eğitilmiştir. Sonuç olarak insanların konuşma şeklini taklit edebilen bir sistem ortaya çıkıyor. Apple, Siri'nin bir kullanıcının onunla konuştuğu bir şeyin bağlamını hatırlayabileceğini söyledi. Örneğin, birisi Muir Woods Ulusal Anıtı'ndaki hava durumunu sorar ve daha sonra orada bir yürüyüş planlamak isterse, Siri planladığı yürüyüşün Muir Woods'ta olduğunu bilecek.

Siri ayrıca insanların iPhone uygulamalarında yapmak istedikleri şeylerin daha fazlasını anlayacak. Örneğin, kullanıcılar ondan bir arkadaşlarının fotoğrafını göstermesini isteyebilecek ve o da Fotoğraflar uygulamasında bu görüntüleri bulup ortaya çıkaracak. Ayrıca, bir kullanıcının ehliyetinin görüntüsünü bulmak ve bunu bir forma doldurmak gibi görevleri de insanlar için yerine getirebilecek.

Nvidia'nın değerlerini yükseltti

Apple'ın sergilediği diğer yapay zeka özellikleri arasında ses kayıtlarını otomatik olarak özetleme, müşterilerin bir açıklama yazarak fotoğraflardan film oluşturmasına olanak tanıma ve arka plandaki dikkat dağıtıcı görüntüleri kaldırarak fotoğrafları temizleme yer alıyordu. Apple'ın üretici yapay zeka konusundaki atılımı kısmen Wall Street yatırımcılarına bir yanıt niteliğindeydi. Teknoloji, üretken yapay zeka alanında büyük bir oyuncu olan Microsoft'un ve yapay zeka çipleri satan Nvidia'nın değerlerini yükseltti. Bu yıl Microsoft, dünyanın en değerli teknoloji şirketi olarak Apple'ı tahtından indirdi.

Gelişmekte olan teknoloji şirketlerine yatırım yapan Deepwater Asset Management'ın yönetici ortağı Gene Munster, “Bu, iPhone'dan bu yana yatırımcılar için en büyük olay çünkü gelişmek için yapay zekayı ürünlerine dahil etmek zorundalar. Bugün, yapay zekayı temel bir yetkinlik haline getireceklerini ve tüketicilerin istediği bir yapay zeka deneyimi sunabileceklerini göstermekle ilgiliydi" dedi. 

©️ 2024 The New York Times Company