27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.06.2024 22:36 | Son Güncelleme: 11.06.2024 00:30

Apple yapay zekasını duyurdu, hisseleri düşüşe geçti

Apple uzun zamandır beklenen yapay zeka stratejisini açıklayarak "Apple Intelligence"ı Siri de dahil olmak üzere uygulama paketine entegre etti ve ChatGPT'yi cihazlarına getirmek için OpenAI ile bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu yeni gelişmelere karşın Apple hisseleri düşüşle tepki verdi
Apple yapay zekasını duyurdu, hisseleri düşüşe geçti

Bu hamlelerle iPhone üreticisi, bugüne kadar geri kalmış olsa da yatırımcılara yapay zeka savaşını Microsoft'a karşı kaybetmediği konusunda güvence vermeye çalışıyor. Microsoft, OpenAI üzerine yaptığı bahisle yapay zekayı ticarileştirme yarışında öne geçti ve şu an 3 trilyon doları aşan piyasa değeriyle dünyanın en değerli şirketi konumunda.

Apple'ın yapay zekası yatırımcıları tatmin etmedi

Ancak iPhone üreticisinin hisseleri, yatırımcıların daha fazla yapay zeka duyurusu beklemesi nedeniyle ABD saatiyle öğleden sonraki işlemlerde yaklaşık %2 düştü.

Yapay zeka özellikleri Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) tanıtıldı ve Apple ayrıca Vision Pro karma gerçeklik başlığı ve iPhone için en son işletim sistemini de gösterdi.

Şirket, yeni yapay zeka özelliklerinin cihazları için en son yazılımla birlikte geleceğini ve kullanıcıların metinleri özetlemesine ve bir arkadaşına mutlu yıllar dilemek için kişiselleştirilmiş animasyonlar gibi diğer içerikleri oluşturmasına olanak tanıyacağını söyledi.

Apple cihazlarında ChatGPT dönemi

Apple, ChatGPT entegrasyonunun bu yıl içinde kullanıma sunulacağını ve diğer yapay zeka özelliklerinin de bunu takip edeceğini belirterek, sohbet robotuna ücretsiz olarak erişilebileceğini ve kullanıcıların bilgilerinin kaydedilmeyeceğini söyledi.

Apple, cihazlarındaki yapay zeka özelliklerini güçlendirmeye yardımcı olmak için kendi sunucu çiplerini kullanacağını söyledi.

Güncellemelerin bir parçası olarak, yenilenmiş bir Siri de ChatGPT'nin uzmanlığından yararlanacak ve OpenAI hizmetini sorgulamadan önce kullanıcılardan izin isteyecek.

Apple işletmelere değil tüketicilere odaklandı

Yapay zekayı kullanan rakipleri daha çok işletmeleri hedeflerken Apple ise teknolojiyi çoğu teknoloji meraklısı olmayan 1 milyardan fazla kullanıcısıyla alakalı hale getirerek öne çıkmayı planlıyor.

Apple, amiral gemisi cihazına güç veren yazılım olan iOS 18'in iPhone ana ekranını daha özelleştirilebilir hale getirdiğini ve şirket içi uygulamalarının geliştirilmiş sürümlerini içerdiğini söyledi. Yeni yazılım ayrıca kullanıcıların hassas bilgilerini korumalarına yardımcı olacak bir "uygulamayı kilitle" özelliğiyle birlikte gelecek. Kullanıcılar belirli uygulamaları kilitlemeyi ve verileri işletim sisteminde daha sıkı kontrol altında tutmayı tercih edebilecekler.

Apple ayrıca bu yılın sonlarından itibaren e-posta istemcisindeki mesajları gruplandıracağını ve bunları birincil klasör, işlemler klasörü, promosyonlar klasörü ve bir havayolu şirketinin iletişimleri gibi diğer daha özel gruplandırmalarda kategorize edeceğini söyledi. Üst düzey kategoriler, rakip Google'ın Gmail'indeki eski bir özelliğe benziyor.

Apple Vision Pro dünyaya açılıyor

Apple, karma gerçeklik başlığı Vision Pro'yu Çin ve Japonya dahil sekiz ülkede daha kullanıma sunacağını açıkladı. Başlık için yeni VisionOS 2 yazılımı, doğal derinlik fotoğrafları oluşturmak için makine öğrenimini kullanacak ve yeni hareketlerle birlikte gelecek.

Apple her yıl Kaliforniya'daki merkezinde düzenlediği geliştirici konferansını, kendi uygulamaları ve işletim sistemlerindeki güncellemeleri sergilemek ve geliştiricilere uygulamalarında kullanabilecekleri yeni araçları göstermek için kullanıyor.

Apple, saatlerinin çarpma ve düşmeleri tespit etme yeteneği gibi cihazlarındaki özellikleri güçlendirmek için yıllardır perde arkasında yapay zekayı kullanıyor. Ancak Microsoft'un OpenAI'a erkenden yatırım yapmaya başlaması gibi Apple, bugüne kadar bu teknolojinin cihazlarındaki işlevselliği nasıl artırdığını duyurma konusunda isteksiz davrandı.

Microsoft ilk sırada

Microsoft, Ocak ayında piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olarak Apple'ı geride bıraktı ve Apple'ın hisseleri bu yıl diğer büyük teknoloji şirketlerinin hisselerinin gerisinde kaldı. Yapay zekadan güç alan çip devi Nvidia, geçtiğimiz hafta dünyanın en değerli ikinci şirketi olarak Apple'ı kısa bir süreliğine geride bıraktı ve bazı yatırımcılar için teknoloji dünyasındaki güç değişiminin altını çizdi.