21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2024 10:12 | Son Güncelleme: 20.09.2024 15:07

NYT'den Taylor Swift anketi: Seçmenler en çok onu seviyor

Pop yıldızı Taylor Swift, Demokratlar ve bağımsızlar arasında Cumhuriyetçilerden çok daha popüler olan Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekledi. NYT, Philadelphia Inquirer ve Siena College tarafından yapılan yeni ankete göre seçmenler Taylor Swift'i seviyor
NYT'den Taylor Swift anketi: Seçmenler en çok onu seviyor

Rebecca Davis O’Brien, Christine Zhang / New York Times

Taylor Swift (Mart 2023'te başlayan Eras konser turnesinde) neredeyse tipik bir başkan adayı kadar uzun süredir yollarda. Bir düzineden fazla eyalete gitti ve yüz binlerce insanın önünde sahne aldı. Super Bowl'a bile gitti. New York Times, Philadelphia Inquirer ve Siena College tarafından 11-16 Eylül tarihleri arasında -(münazaranın ve Swift'in desteğinin ardından) yapılan bir ankete göre, ulusal çapta seçmenlerin %44'ü yıldız müzisyen hakkında olumlu görüşlere sahipken, %34'ü olumsuz görüşlere sahip.

Swift Instagram'da Harris'i desteklediğini şu sözlerle ifade etti: “Çünkü o, savunmak için bir savaşçıya ihtiyaç duyduğuna inandığım haklar ve davalar için savaşıyor. Onun eli sağlam, yetenekli bir lider olduğunu düşünüyorum ve bu ülkede kaosla değil sükunetle yönetilirsek çok daha fazlasını başarabileceğimize inanıyorum.”

Demokratların yüzde 70'i destekliyor

The Times daha önce Swift hakkında seçmenlerle hiç anket yapmamıştı, ancak görünen o ki Swift'in kararı Amerikalıları hızla partizan kısımlara boyunca bölmüş durumda. Cumhuriyetçilerin %23'üne karşılık Demokratların %70'i Swift'e olumlu bakıyor. Ankete katılanların %22'si Swift hakkında ne hissettiklerini bilmediklerini, Swift hakkında ne hissettiklerini söylemeyi reddettiklerini ya da Swift'in kim olduğunu bilmediklerini ifade etti. Bu seçmenlerin (kimseyi şaşırtmaması gerektiği üzere) özellikle 65 yaş üstü ve erkek olması muhtemel.

Başa baş oranlar

Olumsuz görüşe sahip olanlar arasında elbette hafta sonu Truth Social'da “Taylor Swift'ten nefret ediyorum!” diye yazan eski Başkan Donald Trump da var. Trump'ın iyi seçilmiş bir şarkı sözünün, kalp kırıklığı ve reddedilmeyi yakından tanıyan Swiftie'lerde en azından biraz sempati uyandırıp uyandırmayacağını merak etmeye değer. Times/Inquirer/Siena anketine göre seçmenlerin %47'si Trump'a olumlu bakarken, %51'i olumsuz bakıyor. Harris ise seçmenlerin %48'i tarafından olumlu, %49'u tarafından olumsuz görülüyor.

Swift'in desteğinden önceki haftalarda Trump, yapay zeka tarafından üretilen ve Swift'in kendisini desteklediğini öne süren sahte memleri internette paylaştı. Swift geçen hafta yaptığı destek açıklamasında bu tür yanlış bilgilendirmelere atıfta bulundu: “Bu durum beni, bir seçmen olarak bu seçimle ilgili gerçek planlarım konusunda çok şeffaf olmam gerektiği sonucuna götürdü. Yanlış bilgilerle mücadele etmenin en basit yolu gerçeklerdir."

 © 2024 The New York Times Company