22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2024 13:56 | Son Güncelleme: 21.10.2024 14:11

NYT'nin moda yazarı yazdı: Trump'ın altın kol düğmeleriyle McDonald's deneyimi

ABD'de başkan adayı Donald Trump, hafta sonu kısa bir süre McDonald's'ta çalıştı. New York Times'ın moda yazarlarından Jacob Gallagher, Trump'ın altın kol düğmeleriyle patates kızartması hazırlamasının halktan kopukluğunu nasıl gösterdiğini yazdı
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills/The New York Times

Jacob Gallagher / The New York Times

Pazar günü öğleden sonra eski Başkan Donald Trump mavi spor ceketini sarı çizgili bir önlükle değiştirdi. Pennsylvania'daki bir McDonald's'ta patates kızartmalarını hazırladı ve arabaya servis bölümündeki destekçilerine siparişleri dağıttı. Ketçap kırmızısı kravatını çıkarmadı. Saçına bone takmadı.  Trump, “Bunu bütün gün yapabilirim. McDonald's'ı seviyorum; işleri seviyorum; iyi işler görmeyi seviyorum dedi.

İşleri seviyor olabilir ama bu tür işlerde pek deneyimi yok. Rolüne uygun da giyinmemişti. Önlüğün ötesinde, Trump görünüşe göre hamburger işinde çalışan yurttaşları tarafından giyilen üniformadan muaf tutuldu. McDonald's çalışanlarının geri kalanı gibi koyu renk gömleğini ve kaymaya dayanıklı ayakkabılarını giymedi. Pazar günü hamburgercide Fransız manşetli gömlekle sipariş toplayan tek kişi kesinlikle oydu.

Bilekten kol düğmeleriyle tutturulan Fransız manşetli gömlekler (Trump'ın kol düğmeleri tabii ki altındı) giderek tarihi bir yanılgıya dönüşüyor. Pek çok Amerikalı erkek için bu gömlekler düğünlerde giyilecek (eğer giyilirse) bir şeydir. Dikilmiş düğmeli manşetler, hazır satılan gömleklerde çok daha yaygın. 

Sınıf farklılığının altı çizildi

Pazar günü, Trump ve franchise çalışanları arasındaki görsel farklılıklar çoğunlukla bariz olanın altını çizmeye yaradı: Eski başkan, çalışmak konusunda becerikli olsun ya da olmasın geçinmek için bir hizmet sektöründe çalışan birinden çok farklı bir sınıfta yer alıyor. Bir zamanlar net servetinin 9 milyar dolar olduğunu iddia eden Trump, İtalyan Brioni'den 14 bin dolara kadar çıkabilen takım elbiseler giyiyor. Pennsylvania'da 7.25 dolarlık asgari ücretle çalışan bir fast-food çalışanının bu kadar para kazanması için bin 900 saatten fazla çalışması gerekiyor. 

Günün erken saatlerinde gazetecilere hayatı boyunca McDonald's'ta çalışmak istediğini söylemiş olsa da, hamburgerci işi eski başkanın hiçbir zaman ihtiyaç duyduğu bir şey olmadı. İş hayatına babasının emlak şirketinde çalışarak başlayan Trump, film ve televizyon çalışmaları dışında hiçbir zaman kendi soyadını taşımayan bir şirkette çalışmadı. Ücretsiz kampanya çalışması Trump'ın iyi kurgulanmış zengin adam imajını yeniden teyit etti. Altın spor ayakkabılar satıyor; modadan bağımsız bol takımlar giyiyor; kampanya konuşmalarında küfür ediyor, adını büyük altın harflerle yazdırmayı seviyor ve yağlı patates kızartması yiyor.

Bunlar Trump'ın evindeymiş gibi rahat görünmediği anlamına gelmiyor. McDonald's'a gönülden bağlı olan Trump, uygun tuz miktarını (gazetecilere “tuza bayılırım” diyerek bol bol kullandı), en popüler boyutun hangisi olduğunu (kayıtlara geçmesi için orta boy) ve bir kızartmanın ne kadar sürede kızartıldığını öğrenmekten zevk alıyor gibiydi. Mikrop fobisi olan Trump, elleriyle hiçbir kızartmaya dokunmasını gerektirmeyen metal kepçeye hayran kaldı. 

"Bu deneyimi asla unutmayacağım"

Trump gülümseyerek “Bu deneyimi asla unutmayacağım. Artık bunu nasıl yapacağımı biliyorum" dedi. Bu becerisini bir daha test etmesi pek olası değil. Trump muhtemelen kendisi için yemek yapmıyor. Neredeyse 60 yıldır bir uşağı var ve 2016'da New York Times'a Trump'ın bifteklerini nasıl sevdiğini tam olarak bildiğini söyledi: Tam bir kaya gibi. 2005 yılında yayınlanan Martha dizisinin bir bölümünde Trump köfte pişirirken “Bu çok eğlenceli. Daha önce hiç böyle bir şey yapmamıştım. Hoşuma gitti" dedi.  

Pennsylvania'ya döndüğünde, yaklaşık 25 dakika sonra Trump arabaya servis noktasındaki görevini bıraktı ve Lancaster'daki bir belediye binasına doğru yola çıktı. Konvoy yola çıktıktan sonra kızartma siparişleri durmuyor. Öğleden sonra mitingine vardığında Trump'ın mavi spor ceketi tekrar üzerindeydi. Önlük artık yoktu.

© 2024 The New York Times Company