21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.12.2023 11:36 | Son Güncelleme: 25.12.2023 11:48

Ödenmeyen primler nedeniyle çalışanlar X’e dava açacak

Önceki adı Twitter olan X platformu yeni bir dava ile gündemde. Primleri ödenmediği için hukuki yollara başvuran mevcut ve eski şirket çalışanları sosyal medya devine dava açmaya hak kazandı. NYT, 2 bin çalışanı ilgilendiren davada milyon dolarlık primin söz konusu olduğunu yazdı
Ödenmeyen primler nedeniyle çalışanlar X’e dava açacak

Johnny Diaz / New York Times

Eski adı Twitter olan sosyal medya platformu X yeni bir dava ile karşı karşıya. Çalışanlarına binlerce dolar prim sözü veren şirketin hiçbir ödeme yapmaması karşısında çalışanlar hukuki yollara başvurdu. Yargıç şirket çalışanlarının prim davası açmasına yeşil ışık yaktı. Teksas’ta yaşayan Twitter’ın eski çalışanı Mark Schobinger, haziran ayında şirketin sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesiyle kendi ve hem eski hem de mavcut çalışan olan 2 bin kişi adına dava açtı. Schobinger, Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra şirket çalışanlarına 2023 yılının ilk çeyreğinde şirkette kalmaları halinde 2022 hedefli primlerinin yüzde 50’sin vereceğini sözlü olarak vaat ettiğini söyledi. Ancak hiçbir zaman vaat edilen primler ödenmedi. Mahkeme kayıtlarına göre X’in vermesi gereken prim miktarı 5 milyon dolardan fazla.

Şirket talebi 3 kez reddetti

Şirketin dava talebini 3 kez reddetmesinin ardından California Bölge Mahkemesi Schobinger'in sözleşme ihlali iddiasını makul bir şekilde ifade ettiğine karar verdi. Schobinger, prim planının kapsamında olduğunu ve mümkün olan son ödeme tarihine kadar şirkette kaldığını söyledi. Mahkeme, Twitter’ın iddiaya göre söz verdiği ikramiyeyi ödemeyi reddederek sözleşmeyi ihlal ettiğine karar verdi.

Kararda, şirketin avukatlarının performans prim planının yalnızca isteğe bağlı bir ikramiye sağladığı için uygulanabilir bir sözleşme olmadığını savundukları belirtildi. Mahkemede Schobinger'in prim planını uygulamak için dava açmadığını, Twitter'ın, çalışanların şirkette kalmaları halinde yıllık ikramiyenin bir yüzdesini alacaklarına dair verdiği vaadi uygulaması için dava açtığı belirtildi.

"Twitter'ın düşürmeye çalıştığı davaya devam edebiliriz"

Şirket ise sözlü taahhüdün bir sözleşme olmadığını ve Teksas yasalarının geçerli olması gerektiğini savundu. Ancak yargıç, California yasalarının geçerli olduğunu tespit ederek Twitter’ın tüm iddialarının başarısız olduğunu belirtti. X tarafından konuya dair herhangi bir yorum yapılmadı. Schobinger'in avukatı Shannon Liss-Riordan “Mahkeme, Twitter'ın çalışanlarına söz verdiği ikramiyeleri ödemediği yönündeki iddiamızı reddeden talebini reddetti. Twitter'ın düşürmeye çalıştığı davaya artık devam edebiliriz.

© 2023 The New York Times Company