Emma Bubola / The New York Times
Bir grup insan, pazar gecesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalini protesto etmek için ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde bulunan Rus oligark Oleg Deripaska'nın evine girdi. Kendilerini anarşist olarak tanımlayan grubun hazırladığı girişimin broşüründe “Siz Ukrayna'yı işgal edin, biz de sizi işgal ediyoruz” denildi. Protestocular “Putin'in işgalinin suç ortağı olan bir Rus oligarkına” ait olan konağın Ukraynalı mültecilere ev sahipliği yapacağı belirtti.
7 oligark yaptırım listesinde
İngiltere son zamanlarda oligarklarla ilgili yasaları sıkılaştırma taahhüdünde bulundu. Cuma günü Putin'e yakınlığıyla bilinen Deripaska'yı altı diğer oligarkla birlikte yaptırım listesine ekledi. İngiliz hükümeti Pazar günü ayrıca yaptırım uygulanan kişilerin evlerini insani amaçlar için kullanma olasılığını araştıracağını söyledi.
Tek bir gerçek olmadığını savundu, karara karşı çıktı
Deripaska, Ukrayna'daki savaşa karşı çıkan, barış çağrısı yapan ve savaşı “delilik” olarak nitelendiren birkaç oligarktan biri. Ayrıca Twitter'da İngiliz hükümetinin kendisini yaptırım listesine ekleme kararını destekleyen "tek bir gerçek" olmadığını söyleyerek yaptırımlara karşı çıktı.
2006 tarihli mahkeme belgelerine göre, işgal altındaki evin intifa hakkı Deripaska'ydı, ancak Deripaska'nın sözcüsü evin kendisine değil ailesine ait olduğunu söyledi.
Yaşananlar utanç verici
Sözcü Larisa Belyaeva "Boris Johnson hükümetinin yaptırımları getirirken ve özel mülke baskın yapan insanlarla gizlice işbirliği yaparken ortaya koyduğu adaletsizlik karşısında dehşete düştük" dedi. Belyaeva, 'cadı avı'nın eninde sonunda sona ereceğini, ancak özel mülkiyete ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gereken bir ülkede bunun yaşanmasının utanç verici olduğunu söyledi.
Country Life dergisinin 1938 tarihli bir sayısında malikanenin resimleri, rokoko tarzı gösterişli iç mekanlarının fotoğrafları var. 2002 yılında evin satışta olduğu dönemde büyükelçiliklerin yoğun olarak bulunduğu bir meydandaki son özel evlerden biri olduğu belirtiliyor. Evde yedi salon, yedi yatak odası ve bir Türk hamamı bulunuyor.
Protestocular gazetecilere evde gezerken içinde birçok kez kaybolduklarını anlattılar. Emekli bir öğretmen olan 61 yaşındaki Jochen Lukesch, Londra'nın doğusundaki bir banliyöde radyoda malikanenin işgal edildiğini duyunca yatağından fırladı, kendini bir Ukrayna bayrağına sardı ve Belgrave Meydanı'na koştu.
Evi hayretle seyrederken "Demek gangsterlerin yaşadığı yer burası" dedi. Daha sonra küçük bir destekçi kalabalığına katılarak Slava Ukraini (Ukrayna’ya zafer) sloganları atmaya başladı.
Özel mülkü işgal etmek çözüm değil
Protesto nedeniyle Belgrave Meydanı yakınlarındaki evine ulaşmak için dolambaçlı yollardan gitmek zorunda kalan 59 yaşındaki Rus girişimci Tatiana Golovina aynı fikirde değil. Golovina, Ukrayna’daki savaşı kınadı ama özel mülkü işgal etmenin çözüm olmadığını söyledi. Rus girişimci "Barbarca" dediği işgalin fotoğrafını çekerken "Bana 1917'deki Rus Devrimi'ni hatırlatıyor" ifadelerini kullandı.
©️ 2022 The New York Times Company