04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2023 14:30 | Son Güncelleme: 03.08.2023 14:48

Peki biz şimdi Twitter'a ne diyeceğiz?

Basit bir isim değişikliğiyle Elon Musk, sosyal medyada kafa karışıklığı yarattı.. Daha önce hiçbir büyük sosyal medya uygulaması, en azından on milyonlarca aktif kullanıcısı varken böyle bir isim değişikliğine uğramamıştı
(Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)
(Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)

Kate Conger / The New York Times

2016'da Snapchat, şirket adından "chat"i çıkardı ve marka ismi Snap oldu. Ancak uygulamanın adını değiştirmedi ve Snapchat olarak kullanıcıların karşısına çıkmaya devam etti. Facebook, 2021'de ana şirket adını Meta olarak değiştirdiğinde, amiral gemisi sosyal ağının adını da tek başına bıraktı.

Yeniden markalaşma, şirketin ikonik mavi-beyaz kuş logosunu benimseyen ve platform hakkında konuşurken kuşlarla ilgili bir sözlük kullanan Twitter hayranları için tüyler ürpertici oldu. Bir gönderiye atıfta bulunan bir tweet; tweet atmak, paylaşım yapmak için kullanılan bir fiildi ve başka bir kişinin gönderisini paylaşmak, retweetleme olarak biliniyordu.

X tekrar Twitter olur mu?

Bazı kullanıcılar, özellikle de sitede tweet kelimesi hala görünüyorken X adının kalıcı olup olmayacağını merak ediyor. Uygulamanın ana sayfa düğmesi de hala bir kuş evi şeklinde ve şirketin web sitesi - en azından şimdilik - Twitter.com olarak kalıyor.

Peki Twitter adı emekli mi oldu? Ve şimdi bir tweet'e "xeet" veya "xcerpt" mi diyeceğiz? Gerçekten, şimdi Twitter'a ne diyoruz? Üzgünüm, fanatik Twitter hayranları. Artık karşımızda X var.

X, uygulamasının ileride kesinlikle X olarak adlandırılacağını söyledi. Pazarlama metninde şirket, "X uygulaması herkes için güvenilir bir dijital şehir merkezidir" dedi. Uygulamanın yeni bir sloganı da var: "İhtişamını alevlendir!" (Twitter'ın sloganı ise "Haydi konuşalım" idi.)

Eski adıyla Twitter olarak bilinen X

Associated Press, birçok kişinin altın standart olarak gördüğü stil kitabını da isim değişikliğini yansıtacak şekilde güncelledi. Medya kuruluşlarının şirketi ve sosyal medya platformunu "eski adıyla Twitter olarak bilinen X" olarak adlandırmasını önerdi.

Musk, bir süredir isim değişikliği için zemin hazırlıyordu. Geçen yıl Twitter'ı satın aldığında, işlem için yeni bir ana şirket olan X Corp.'u kurdu. Başka bir deyişle, insanlar artık X Corp.'un bir uygulaması olan X'i kullanıyor.

Kuş gitti

Musk, Twitter markasını dijital ve fiziksel olarak yavaş yavaş tasfiye ediyor. Twitter.com, kullanıcıları hizmetin tanıdık ana sayfasına göndermeye devam ederken, X.com da web sitesinin yakında değişebileceğini belirterek aynı şeyi yapıyor. Web sitesini ve uygulamayı süsleyen kuş damgası da kaldırıldı.

(Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Times)


Musk ayrıca geçen hafta şirketin San Francisco genel merkezinin tepesine kısaca ışıklı bir X işareti dikti. (Bir izin anlaşmazlığından sonra bu hafta kaldırıldı). Musk ayrıca X'in ofislerindeki konferans odalarının kuş temalı adlarını "eXposure", "eXult" ve "s3Xy" gibi X temalı adlarla değiştirdi ve kuşun kaldırılmasını emretti. 

Tweetlere ne diyoruz?

Tweetler artık gönderiler olarak anılıyor. Kuş logosunu silen aynı uygulama güncellemesinde, şirket klasik mavi "tweet" düğmesini "gönder" yazan düğmeyle değiştirdi. Bazı kullanıcılar gönderiler için başka adlar önerdi. Bir öneri, tweet'lerde X temalı bir oyun olan "xeets" (zeets olarak telaffuz edilir) oldu. Diğerleri "alıntılar" ismini önerdi. Bu terimlerin hiçbiri, en azından şimdiye kadar kitleleri cezbetmedi. Uygulamanın diğer takma adlarından bazıları da değişebilir. Retweet'ler muhtemelen yeniden gönderilere dönüşürken, kişinin kendi yorumunu ekleyen retweet'lere atıfta bulunan alıntı tweet'leri yalnızca yorum veya alıntı gönderileri haline gelebilir.

Bu değişiklik neden oldu?

Musk, uzun süredir X adında bir şirket yaratmaya aşıktı. 1999'da, daha sonra elektronik ödeme hizmeti PayPal ile birleşen bir çevrimiçi banka olan X.com'u kurdu. Yaklaşık 20 sonra, X.com web sitesini PayPal'dan geri satın aldı.

Twitter alımı X için bir başlangıç

Musk, X'i kullanıcıların sosyal medya gönderilerini paylaşmasına, akşam yemeği sipariş etmesine ve para transfer etmesine olanak tanıyan bir "her şey uygulaması" olarak tasavvur ettiğini söyledi. Twitter'ı devralmanın sadece ilk adım olduğunu kaydetti. Şirketin CEO'su Linda Yaccarino geçen ay yaptığı açıklamada, "X, fikirler, ürünler, hizmetler ve fırsatlar için küresel bir pazar yeri yaratan, ses, video, mesajlaşma, ödemeler/bankacılık merkezli, sınırsız etkileşimin gelecekteki halidir" dedi.

Twitter isminden kurtulamazsam ne olur?

Anladık! Halk arasında X'e alışmak zaman alacak. Twitter adı ve kuşlarla ilgili kelime dağarcığı 2006'dan beri kullanılmakta ve popüler kültüre yerleştirilmiş durumda.

Forrester'da başkan yardımcısı ve araştırma direktörü olan Mike Proulx, "Tüketicilerin bir marka etrafında bir sözlük geliştirmesi son derece nadir olduğundan bu değişiklik özellikle zor olabilir. Öte yandan marka-tüketici ilişkisinin derinleştiğini öne sürdüğü için çoğu durumda bir avantaj olarak da görülebilir" Bazı kullanıcılar eski terminolojiye bağlı kalmakta ısrar etse de, şimdi Musk X markasıyla bu ilişkiyi oluşturmak zorunda.

© 2023 The New York Times Company