25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.05.2022 10:51 | Son Güncelleme: 02.05.2022 11:14

Pelosi: ABD Ukrayna'yı zafer kazanılana kadar destekleyecek

Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi, Ukrayna’yı ziyaret eden en üst düzey ABD’li yetkili oldu. Pelosi, zafer kazanılana kadar Ukrayna’yı destekleyeceklerine söz verdi. Rusya geçtiğimiz gün, mühimmat depoları da dahil olmak üzere Ukrayna genelinde 800 hedefi vurduğunu açıkladı
Pelosi: ABD Ukrayna'yı zafer kazanılana kadar destekleyecek

Marc Santora ve Ivan Nechepurenko / The New York Times

ABD Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik derinleşen bağlılığının bir işareti olarak pazar günü Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi. Pelosi, Ukrayna halkı kendi ülkelerinde ve dünyada demokrasiyi savunurken onlara yardım etme sözü verdiğini açıklayarak Kiev'i ziyaret eden en üst düzey Amerikalı yetkili oldu.

Destek sözü

Pelosi ve birkaç Demokrat milletvekilinin cumartesi günü yaptığı ziyaret, pazar sabahı Polonya’ya dönene kadar gizli tutuldu. Düzenledikleri basın toplantısında zafer kazanılana kadar Ukrayna'yı destekleyeceklerine söz verdiler.

Doğu Ukrayna’da çatışmalar şiddetlendi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'den yaklaşık 480 kilometre uzakta, Rusya'nın Ukrayna'nın endüstriyel merkezine 2 haftalık saldırısı devam ediyor. Rusların topçu ateşi ülkenin doğu cephesinde gürlüyor. Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki Ukraynalı yetkililer, Moskova kuvvetlerinin topçu ateşiyle saldırdığı bölgelere tank kolonlarının girmeye çalıştığını, bu sırada şiddetli çatışmalar yaşandığını açıkladı.

Rusya, Ukrayna kimliğini silmeye çalışıyor

Rusya Savunma Bakanlığı pazar günü yaptığı açıklamada, ABD ile Avrupa’nın Ukrayna'ya gönderdiği silah ve mühimmatın depolandığını iddia ettiği liman kenti Odesa'daki bir hangar da dahil olmak üzere, geçtiğimiz gün Ukrayna genelinde 800 hedefi vurduğunu söyledi.

Rusya kontrolü altındaki topraklarda gücünü pekiştirmeye çalışıyor ve Ukrayna kimliğini ortadan kaldırmak için adımlar atıyor. Pazar günü, Herson'un güney bölgesindeki Rus kuvvetleri, Ukrayna para biriminden Rus rublesine geçişi zorlamaya başladı. Aynı zamanda, hafta sonu bölgedeki neredeyse tüm internet ve telefon hattı servisleri kesildi.

İşte diğer bazı gelişmeler:

  • Rusya'nın Ukrayna'daki akaryakıt depoları ve diğer altyapıyalara yönelik saldırıları benzin kıtlığına yol açtı. Sürücüler benzin istasyonlarında kuyruğa giriyor.
  • Fabrikadaki Ukraynalı komutan ve Rus haber ajansları, Mariupol'da kuşatma altındaki Azovstal çelik fabrikasından yaklaşık 20 kadın ve çocuğun tahliye edildiğini söyledi. Yoğun bombardımanın altında kalan fabrikada kaç sivilin olduğu bilinmiyor.
  • Rusya dışişleri bakanı, gönüllü tahliyeler ile yaklaşık 1 milyon kişinin Ukrayna'dan Rusya'ya taşındığını iddia etti. Tanıklar, Ukraynalı yetkililer ve birçok Ukraynalının zorla sınır dışı edildiğini veya öldürüldüğünü söyleyen Batılı gözlemcilerin ifadelerine karşı şimdiye kadarki en açık Kremlin iddialarından biri oldu.
  • Film yıldızı Angelina Jolie, cumartesi günü Ukrayna'nın batısındaki Lviv’i ziyaret etti. Mülteciler ve Rusların tren istasyonuna gerçekleştirdiği saldırıda yaralananlarla bir araya geldi.

© 2022 The New York Times Company