24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.04.2022 15:04 | Son Güncelleme: 29.04.2022 15:13

ABD'li diplomat Rusya'yı sivillere işkence etmekle suçladı

ABD’li diplomat Michael R. Carpenter; Rusya’nın işgal ettiği bölgelerdeki Ukraynalı yerel yetkilileri, gazetecileri, aktivistleri ve sivilleri kamplara toplayarak onlara işkence ettiğini iddia etti.
ABD'li diplomat Rusya'yı sivillere işkence etmekle suçladı

Julian E. Barnes / The New York Times

Üst düzey bir ABD'li diplomat, Rusya'yı işgal altındaki Ukrayna'daki yerel yönetimleri devirmekle suçladı. Şu anda bazılarının kaybolduğu bildirilen yerel yetkilileri, gazetecileri ve aktivistleri işkence ettikleri sözde filtreleme kamplarında gözaltına aldıklarını iddia etti. 

Sivilleri kamplara zorluyorlar

ABD'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) büyükelçisi diplomat Michael R. Carpenter perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya'nın yerel, demokratik olarak seçilmiş hükümetleri feshettiğine ve işgal altındaki bölgelerde çok sayıda sivili sorgulamak için kamplara gitmeye zorladığına dair bilgiye sahip olduğunu söyledi. Carpenter, "Rus güçlerinin bu bölgelerde yerel sivil nüfusu topladığı, onları bu kamplarda alıkoyduğu; ardından Ukrayna hükümeti veya bağımsız medya ile herhangi bir sözde bağlantıları yüzünden vahşice sorguladığına dair güvenilir raporlar görüyoruz" diye konuştu.

Kaybolanlar ve öldürülenler var

Carpenter, hükümetle veya medyayla bağlantıları olduğundan şüphelenilen kişilerin daha sonra Rusya'ya veya Rus işgali altındaki doğu Ukrayna'ya nakledildiğini, birçoğunun kaybolduğu veya öldürüldüğünün raporlandığını söyledi. Dini liderler ve aktivistler de gözaltına alındı. ABD hükümetinin bilgi kaynakları hakkında ayrıntı vermedi.

Kremlin yalanladı

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Ukraynalıların kamplara gönderildiği iddialarının yalan olduğunu belirtti. Ukraynalı yetkililer de son günlerde benzer iddialarda bulunuyor. Başkan Joe Biden'in uzun süre yardımcılığını yapmış olan Carpenter, perşembe günü gazetecilere brifing vermeden önce ABD bulgularını AGİT'e resmi olarak sundu.

Rusya sahte referandumlar düzenleyecek

Ukrayna hükümetinin iddialarını destekleyen Carpenter, Rusya'nın ayrılıkçı yerleşim bölgeleri kurmak için Herson ve işgal ettiği diğer bölgelerde sahte referandumlar düzenlemeye hazırlandığını söyledi. Carpenter “Uluslararası toplum böyle bir referandumun asla meşru olarak tanınmayacağını açıkça ortaya koymalı. Tıpkı Ukrayna halkının bu Rus işgalini asla desteklemeyeceğini açıkça ifade etmesi gibi. Hiç kimse bu tiyatrolara aldanmamalı" diye konuştu. Ruysa işgalden önce merkezi hükümeti devirmeyi planlıyordu. Carpenter, başkent Kiev savaşında Rus ordusunun yenilgisinin bu planları rayından çıkardığını söyledi. Yerel liderleri dışarı devirme planının artık Rus ordusunun Herson da dahil olmak üzere işgal ettiği bölgelere odaklandığını belirtti.“Herson'daki herhangi birinin Rus işgali lehine oy kullanacağı açıkça bir fantezi. Hakikat tam tersi” diyen Carpenter, “Ancak bu yine de Rusya'nın geçmişte gördüğümüz ve yeniden düzenlemek isteyeceklerine inandığımız oyun kitabından bir strateji” diye konuştu.

© 2022 The New York Times Company