Melissa Eddy / New York Times
Hassas mühendisliği ile Çin'in yüksek performanslı otomobil pazarına yıllarca hükmettikten sonra Alman otomobil üreticileri, üst düzey otomobil tanımını elektrikli, akıllı ve uygun fiyatlı bir otomobile kaydıran Çinli rakiplerine yeniliyor.
Porsche'nin Taycan'ını taklit eden Xiaomi SU7 de dahil olmak üzere birçok yeni Çin aracı Alman rakiplerine benziyor. SU7, güç ve frenleme konusunda Taycan'a rakip olmakla birlikte, park konusunda yardımcı oluyor ve sürücüleri sevdikleri şarkı ile karşılayan yapay zeka entegrasyonu da içeriyor. Üstelik Taycan'ın yaklaşık yarı fiyatına satılıyor.
Sonuç olarak, onlarca yıldır Çin'in premium otomobil pazarına hakim olan Alman otomobil üreticileri artık satışlarının azaldığını görürken, önde gelen Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi geçen yıl 100.000'den fazla SU7 modeli sattı.
Porsche, Çin'de hüsrana uğradı
Bu durumdan en çok etkilenenlerden biri de geçen ay Çin'deki teslimatlarının 2024 yılında %28 düştüğünü bildiren Porsche oldu. Porsche'nin satışları dünyanın diğer tüm bölgelerinde artmış olsa da, Çin'deki düşüş bu yılki küresel teslimatlarını %3 oranında azaltacak kadar önemliydi.
Alman otomobil üreticileri yıllarca başka yerlerdeki zayıf talebi telafi etmek için Çin pazarına bel bağladılar ve bu da kendi ülkelerindeki daha derin yapısal sorunları görmezden gelmelerine yol açtı. Bunların başında, Çin'deki teknolojiyi benimseme konusundaki isteksizlik geliyordu. Yani sofistike yazılım ve giderek artan bir şekilde yapay zeka ile donatılmış elektrikli araçlar.

Almanya'nın Bergisch Gladbach kentindeki Otomotiv Yönetimi Merkezi'nin direktörü Stefan Bratzel, "Batılı üreticiler, Çinli üreticilerin özellikle elektro-mobilite ve yazılım tanımlı araçlar gibi önemli alanlardaki gelişim dinamiklerini büyük ölçüde hafife aldılar” dedi.
Piyasa uzmanları, otomatik sürüş ve uzaktan kumanda gibi yazılım ve özelliklerdeki ilerlemelerin Çin elektrikli otomobillerinde standart hale geldiğini ve marka isimlerinden para kazanmaya alışkın Avrupalı otomobil üreticilerini hızlanmaya zorladığını söyledi.
Natixis Corporate & Investment Banking'den ekonomist Gary Ng, “Bence Çinli tüketiciler şu anda Çinli şirketlerin kendileri için premium sayılabilecek otomobiller üretebileceğini kabul etmeye hazır" dedi.
Bu ay Porsche, Çin de dahil olmak üzere Porsche'nin kötü performansı nedeniyle baskı altında olan finans şefi ve üst düzey bir satış yöneticisiyle yollarını ayıracağını duyurdu.
Baskı artıyor
Başkan Donald Trump'ın danışmanlarına, Avrupa Birliği de dahil olmak üzere Amerika'nın ticaret ortakları için yeni gümrük tarifeleri belirleme talimatı vermesi de bu baskıyı artırıyor. Bu durum BMW, Mercedes-Benz ve diğer Volkswagen markalarının aksine ABD pazarına sadece Almanya'dan ihracat yapan Porsche'ye zarar verebilir.
Geçtiğimiz hafta Porsche, küresel talepteki düşüş nedeniyle önümüzdeki yıllarda Almanya'da 1.900 kadar kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Elektrikli Taycan'ın satışları geçen yıl neredeyse yarı yarıya azalarak 20.836'ya düşerken, hibrid bir model olan yeni Panamera'nın satışları da kısmen Çinli alıcıların beklendiği kadar ilgi göstermemesi nedeniyle geçen yıl %13 azaldı.
Porsche'nin yaşadığı sorunun boyutları, Çin'in orta kesimindeki Hunan eyaletinin Changsha kentinde yaşayan sosyal medya içerik yaratıcısı Seaky He gibi otomobil alıcılarına da yansıyor. 2017 yılında ilk arabası olan parlak kırmızı bir Mercedes-Benz CLA coupe satın aldı. Ancak geçen yıl onu bir Xiaomi SU7 ile değiştirmeye karar verdi.
Xiaomi, SU7'ye otomatik park etme ve uzaktan etkinleştirilen sıcaklık kontrolü gibi özellikler yüklemiş ki bunlar tam da kendisinin ve diğer genç Çinli sürücülerin bir arabadan istedikleri şeylerdi. He, “Yeni arabamı seçerken başka bir Alman aracı almayı düşünmedim bile” dedi.
SU7 henüz ihracata sunulmadı, ancak birkaç modeli Amerika Birleşik Devletleri'ne ulaştı. Ford Motor CEO'su James D. Farley Jr. altı ay boyunca kullanmak üzere Şanghay'dan Chicago'ya bir tane getirttiğini ve “ondan vazgeçmek istemediğini” söyledi.

Xiaomi ayrıca mart ayında Çin'de piyasaya sürülecek olan SU7 Ultra'nın sadeleştirilmiş versiyonlarını Almanya'nın ünlü yarış pisti Nürburgring'de test ediyor. Ekim ayında otomobil “en hızlı dört kapılı sedan” rekorunu kırdı ve sektör medyası ve otomobil hayranları SU7'nin Porsche'nin Taycan'ını 20 saniye ile geçmesinden heyecan duyarak bu haberi alkışladı.
Ancak yarış pisti yetkilileri sürelerin karşılaştırılabilir olmadığını, çünkü Çin otomobilinin esasen açık bir kategoride yarışan bir ön versiyon olduğunu, Taycan'ın ise showrooma hazır bir model olduğunu ve son derece düzenlenmiş bir kategoride yarıştığını belirttiler. Her şeye rağmen mesaj açıktı. Bratzel, “Alman otomobil üreticileri olarak, en az daha pahalı olduğumuz kadar ya da daha yenilikçi olmalıyız. Ve bu yavaş yavaş kayboldu, çünkü Çinli otomobil üreticileri de artık aynı derecede yenilikçi ve hatta bazıları daha da yenilikçi" dedi.
© 2025 The New York Times Company