26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2022 17:45 | Son Güncelleme: 20.03.2022 18:31

Putin küçülürken Zelenskiy büyüyor

Savaş başladığında Putin kendinden emindi, Vladimir Zelenskiy'i bir hiç olarak düşündü. Ancak Zelenskiy dünyaya itibarın gerçekten ne olduğunu gösterdi. Ukrayna'da ne olursa olsun, Putin hiçbir ahlaki itibara sahip olmayan bir kaybeden, Zelenskiy ise yüksek bir ahlaki itibara sahip lider olacak
Putin küçülürken Zelenskiy büyüyor

Maureen Dowd / The New York Times

 Ünlü sunucu Ed Sullivan döneminde giyim satıcısından popüler bir komedyene dönüşen Myron Cohen, şu fıkrayı anlatmaya bayılırdı: İncecik bir adam düşünün, bir hiç. Keresteci kampına giderek iş ister. Ustabaşı şüpheledir. İncecik adam bunun üzerine, koca bir meşeyi 90 saniyede deviriverir. Ustabaşı “Bunu nereden öğrendin?” diye sorar. Adamdan “Sahara Ormanı’nda” cevabını alır. Ustabaşı onu “Sahara Çölü demek istiyorsun” diye düzeltir. Ve adam “Tabii, artık öyle” der.

Kibir, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı kötü niyetli ve beceriksiz işgaline rehberlik etti. Associated Press'in belirttiği gibi ABD askeri yetkilileri, Rusya'nın Ukrayna hava savunmasını ve iletişimini felç etmek için elektronik ve siber savaş başlatacağını varsayıyordu. Ancak Ruslar, saldırılarını başlattıklarında Ukrayna hava sahasını kontrol etmiyordu. Putin kendinden emindi, Vladimir Zelenskiy'i ince bir adam, bir hiç olarak düşündü ve onu kale almadı. Ancak Zelenskiy dünyaya itibarın gerçekten ne olduğunu gösterdi.

Putin her zaman Napolyon kompleksine sahipti; çıplak göğsünü at sırtında şişiriyor, Sibirya'da gömleksiz balık tutuyor, hileli judo ve hokey gösterileri kazanıyordu. Ancak Zelenskiy, itibarın düzmece maço fotoğraf çekimleriyle ilgili olmadığını farkında. Boy fiziksel bir niteliktir, ama daha da önemlisi insani ve ahlaki bir niteliktir. Şair Keats sadece 1,50 metrenin üzerindeydi ama manevi boyutuna bir düşünün. Askeri liderlerimiz son zamanlarda "Ahlaki, fiziksel olana üçe birdir" diyerek Napolyon’a atıfta bulunuyorlar. Bunu, Ruslara cesurca direnmekle kalmayıp aynı zamanda karşı taarruzlar başlatan Ukraynalılarda gördük.

Kayıplar Rus ordusunun moralini bozdu

The New York Times'ın belgelediği gibi, Rus kayıplarının sayısı ordunun moralini bozdu. İstihbarat raporlarımız Rus askerlerinin tanklarını park edip ormanda dolaştıklarını anlatıyor. Putin dünyanın ne bildiğinin farkında değil: Şehirleri yerle bir ederek; bir doğum hastanesini, görme engelliler için bir yatılı okulu, ekmek kuyruğunu, toplum merkezini, içinde çocukların barındığına dair bir mesajla boyanmış sığınağı bombalayarak kaslarınızı sergileyemezsiniz.

Ne tür bir canavar “ÇOCUKLAR” kelimesini öldürmeye davet olarak görür? Bu, Başkan Joe Biden ve dışişleri bakanının iddia ettiği gibi, Rus diktatörün bir savaş suçlusu olduğunu kanıtlıyor.

Amacınız Avrupa'yı bölmek ve zayıflatmak iken, ordunuzun ne kadar zayıf ve vasat olduğunu ortaya koyup Avrupa’nın bağlarını güçlendiren bir savaş başlatarak gücünüzü gösteremezsiniz. Ukrayna'da ne olursa olsun, Putin hiçbir ahlaki itibara sahip olmayan bir kaybeden olacak. Zelenskiy ise yüksek bir ahlaki itibara sahip olacak. 

Trump ve Putin dünyanın gözünde küçülen bir ikili

Bu kötü adamı meşrulaştırmak için dört yıl harcadıktan sonra, Putin'in barbar stratejisini dahi ve becerikli olarak nitelendiren Donald Trump da kaybedenlerden biri olarak ortaya çıkıyor. Trump; Tucker Carlson, J.D. Vance, Madison Cawthorn ve Marjorie Taylor Greene ile ahlaki bir bölünmenin yanlış tarafını paylaşarak, partisinin ücra köşelerinde sıkışıp kaldı.

Trump ve Putin, dünyanın gözünde küçülen bir ikili. Ne ikili ama! Mini mini Trump ve zalim aptal Putin. Yozlaşmış, paranoyak yabancı sevmezler kendilerini dalkavuklarla çevrelemeyi, yanıltıcı dünyalar yaratmayı ve saçma sapan nutuklar atmayı severler. Putin, gayrimeşru savaşını sorgulayanlara, “Herhangi bir halk ve hatta özellikle Rus halkı, gerçek vatanseverleri pisliklerden ve hainlerden ayırt edip onları yanlışlıkla ağızlarına uçan bir sinekmiş gibi tükürebilir. Kaldırıma tükürün” diyerek sert çıktı.

Kendi yıkımlarının tohumlarını ektiler

Miami ya da Fransız Rivierası'ndaki kaz ciğeri, istiridye ya da sözde toplumsal cinsiyet özgürlükleri olmadan yaşayamayan arkadaşlarının, yani oligarkların bile peşine düştü. Trump ve Putin kendi yıkımlarının tohumlarını ektiler. Tüm ilgiyi ve övgüyü istiyorlardı. Şimdi ise bütün suçu hak ediyorlar.

"Savaş çok kötü kararlardan etkileniyor"

Devlik ve fantezi dünyaları bu zehirli otoriterlere çelme takacak. İki erkeğin vücudunda da demokratik tek bir kemik dahi yok. Ve ikisi de her şeyi herkesten daha iyi bildiklerini düşünüyor. New York Üniversitesi'nde ders veren, tarihçi Ruth Ben-Ghiat, MSNBC’de, "Otokratlar çok uzun süre iktidarda kaldığında insanları dinlemeyi bırakıyorlar. Bu savaş çok kötü kararlardan etkileniyor" diye konuştu.

"Ruslar parçalanmış bir kimliğe sahip"

Ben-Ghiat bu durumun, Putin’i Rus elitleri ve dünya karşısında küçük düşürerek savunmasız bıraktığını belirtti. Tarihçiye göre Putin aynı zamanda, otokratlar pazarlık yapmadığı için çıkmaz bir yola da girdi. Princeton'da tarih ve uluslararası ilişkiler profesörü Stephen Kotkin, The New Yorker'dan David Remnick'e Rusların parçalanmış bir kimliğe sahip olduğunu söyledi. Kotkin’e göre Ruslar kültürel ve bilimsel olarak dünya çapında bir güç ancak ekonomik ve politik açıdan Batı'ya ayak uydurmakta zorlanıyorlar. Bu sebeple de icbar etme yoluna başvuruyorlar.

Devlet hükümdarlarla özdeşleşiyor

Kotkin, “Rus tarihindeki bu dinamiğin en kötü yanı, Rus devletinin bazı hükümdarlarla özdeşleşmesi. Batı ile körfezi yönetmek istedikleri güçlü bir devlet olmak yerine, bireysel bir yönetimin elinde kalıyorlar. Ruslara genellikle despotizme dönüşen bir diktatörlük kalıyor” diye konuştu.

Zelenskiy, çarşamba günü Kongre'nin ortak toplantısında konuştu. Ukrayna göklerindeki terörü, 1941'de Pearl Harbor ile 11 Eylül'de New York ve Washington’da yukarıdan yağan ölümle karşılaştırdı. Ayrıca siyasetçilerin gözlerini yaşartan yıkıcı bir video da gösterdi. Putin'in Goliath'ına karşı David rolünün altını çizen Zelenskiy, "Güçlü olmak büyük olmak demek değildir” dedi. Güçlü olmak demek, insan haklarını ve özgürlüğünü desteklemek; “Zamanınız geldiğinde, başkası veya komşunuz tarafından istenmeden” ölme hakkını talep etmek demektir.

 ©️ 2022 The New York Times Company