05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2024 11:06 | Son Güncelleme: 18.03.2024 13:44

Putin Navalni sessizliğini bozdu: Serbest bırakmayı kabul etmiştim

Vladimir Putin, geçen ay Arktik'teki bir ceza kolonisinde ölen Rus muhalif Navalni'yi mahkum takası yoluyla serbest bırakmayı kabul ettiğini söyledi. New York Times açıklamanın uzun süredir Navalni'nin adını ağzına almayan Putin için nadir bir an olduğunu yazdı
Putin Navalni sessizliğini bozdu: Serbest bırakmayı kabul etmiştim

Anton Troianovski / New York Times

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, muhalif lider Aleksey Navalni'nin hapiste hayatını kaybetmesini 'talihsiz bir olay' olarak niteledi ve Batı'daki Rus mahkumlar karşılığında onu serbest bırakmaya hazır olduğunu iddia etti. Rusya'daki başkanlık seçimlerinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen Putin, Navalni'nin ölümünden önce "bazı kişilerin" kendisine "Navalni'nin Batı ülkelerindeki ıslah evlerinde tutulan bazı kişilerle takas edilmesi yönünde bir teklif olduğunu" söylediğini belirtti. Putin konuşmasında şunları söyledi: Ben de 'Kabul ediyorum' dedim. Takas edeceğiz ama deri dönmeyeceğinden ve orada kalacağından emin olunması şartıyla. Ama böyle şeyler olur. Hayat bu.

"Bu üzücü bir olay"

NBC News'in sorusu üzerinde bu cevapları veren Putin, Navalni'nin Kuzey Kutbu'ndaki bir ceza kolonisinde ölümü hakkında ilk kez yorum yapmış oldu. Rusya Devlet Başkanı'nın Navalni'nin adını kamuoyu önünde telaffuz ettiği ilk olmasa durum olmasa da nadir bir andı. Putin Navalni'nin ölümüyle ilgili olarak "Bu üzücü bir olay. Ancak insanların ıslah evlerinde vefat ettiği başka vakalar da yaşadık. Peki bu ABD'de de yaşanmadı mı?" dedi.

Vadim Krasikov karşılığında takas edilecekti

Navalni'nin yardımcıları ölümünün ardından bir esir takasıyla serbest bırakılmanın eşiğinde olduğunu iddia etti. Batılı bir yetkili o dönemde The New York Times'a yaptığı açıklamada, Rus yetkililer Navalni'nin 16 Şubat'ta öldüğünü bildirdiğinde takas olasılığı üzerinde 'erken görüşmelerin' devam ettiğini söyledi.

Batılı yetkili, görüşmelerin Vadim Krasikov karşılığında Navalni ile birlikte Rusya'da tutuklu bulunan iki Amerikalının (Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve kurumsal güvenlik yöneticisi ve eski bir deniz piyadesi olan Paul Whelan) takas edilmesini içerdiğini söyledi. Halen Almanya'da tutuklu bulunan Krasikov, 2019 yılında Berlin'de eski bir Çeçen ayrılıkçı savaşçıyı öldürmekten hüküm giymişti.

Kremlin'in Putin'in röportaj ve konuşmalarını içeren arşivine göre, Navalni hayattayken Putin'in ona karşı hoşnutsuzluğu o kadar fazlaydı ki Navalni'nin adını kamuoyu önünde hiç anmadı. Navalni 2020 yılında Sibirya'ya yaptığı bir gezi sırasında askeri düzeyde bir sinir gazı ile zehirlendikten sonra neredeyse ölüyordu. Batılı yetkililer zehirlenmeyi Rus devletinin bir suikast girişimi olarak tanımladı.

©️ 2024 The New York Times Company