20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 03.09.2024 00:02

Rehine ölümleri İsrail'i ayağa kaldırdı: Netanyahu'ya duyulan öfke büyüyor

6 rehinenin ölü bulunması sonrası sokaklara dökülen İsrail halkı Netanyahu ve yönetime karşı tepkisini gösterirken, Netanyahu ise rehinelerin ölü bulunması nedeniyle aile yakınlarından özür diledi, ancak Gazze Şeridi'ndeki İsrail varlığının devamına yönelik tartışma yaratan planlarını yine savundu
Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times
Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times

Patrick Kingsley / The New York Times

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazartesi günü, İsrail'in güvenliği için elzem olduğunu söylediği Gazze Şeridi'ndeki İsrail varlığının devamına yönelik tartışma yaratan planlarını savundu ve müttefiklerinin ricalarını ve derhal ateşkes talep eden İsrailli protestocuların sloganlarını bir kenara itti.

Netanyahu, öldürülen altı rehinenin kurtarılmasından sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, İsrail'in Gazze'den çekilmesini ya da çatışmaların kalıcı olarak durdurulmasını içeren bir ateşkesi kabul etmeyi reddettiğini yineledi.

Netanyahu, daha fazla rehinenin ölümünün ardından baskı altında pes etmenin Hamas'a nasıl bir mesaj vereceğini sordu ve “Rehineleri öldürürseniz taviz mi alacaksınız?” sözlerini kaydetti.

Savaşın sonu Hamas Gazze'den çekilince gelir

Savaşın sonunu nasıl tanımlayacağı sorulduğunda ise Netanyahu “Hamas artık Gazze'yi yönetmediği zaman” dedi.

Gazze Şeridi'ndeki savaşın başlamasından bu yana hükümet karşıtı muhalefetin en geniş ifadesini oluşturan iş bırakma eylemleri ve protestoların ardından Pazartesi günü İsrail genelinde binlerce ilkokul, çok sayıda belediye, ulaşım ağı ve hastane faaliyetlerini yavaşlattı ya da askıya aldı.

İsrail ordusunun Gazze'den altı rehinenin cesedini kurtardığını açıklamasından bir gün sonra, sendika başkanları ve iş dünyası liderleri Netanyahu'ya Hamas'la ateşkesi kabul etmesi için baskı yapmak üzere güçlerini birleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu'nun rehineleri eve getirmek için yeterince çaba göstermediğini söyleyerek baskıyı arttırdı ve İngiltere İsrail'e bazı silah ihracatını askıya alacağını açıkladı.

Sendika liderleri, bir mahkemenin iş bırakma eyleminin devam etmesi için yeterli bildirimde bulunmadıklarını söylemesinin ardından, yerel saatle 14:30'da, başladıktan sekiz saatten fazla bir süre sonra iş bırakma eylemini durdurmayı kabul etti. Grevin etkileri bazı sektörlerde sınırlı kalmış gibi görünse de yaşanan aksaklıklar ülke genelinde hissedildi. Birçok okul ve banka ile bazı belediye daireleri kapandı ya da hizmetlerini kesti.

Ancak yerel yönetimler temsilciliğine göre birçok belediye normal şekilde çalışmaya devam etti ve bazı ulaşım hizmetleri öğleden sonra geri döndü.

İşte son gelişmeler

- Ulusal öfke: İş bırakma eylemi hafta sonu boyunca ülke çapında yaşanan keder, öfke ve protesto gösterilerini yansıttı. Rehineleri savunanlar ve Netanyahu'yu eleştirenler, bir ateşkes anlaşmasının Cumartesi günü Gazze'de ölü bulunan altı rehinenin hayatını kurtarabileceğini savundu. Organizatörlere göre Pazar gecesi İsrail genelinde yüz binlerce göstericinin katıldığı büyük sokak protestoları patlak verdi ve göstericiler rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkes çağrısında bulundu.

- İngiltere'nin baskısı: İngiltere, Gazze'deki savaşa ilişkin tutumunu önemli ölçüde sertleştirerek İsrail'e bazı silahların ihracatını askıya alacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı David Lammy kararın, silahların uluslararası hukuku ihlal edecek şekilde kullanılabileceğine dair “açık bir risk” olduğu sonucuna varan yasal bir incelemeye dayandığını söyledi.

Lammy, askıya alma kararının 350 İngiliz ihracat lisansından 30'unu etkileyeceğini ve bir silah ambargosu olmadığını söyledi. Ancak bu karar İngiltere'yi, İsrail'e silah sevkiyatını askıya alma çağrılarını reddeden ABD'den daha da uzaklaştırıyor. Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris Pazartesi sabahı Beyaz Saray'da görüşmelerde ABD'yi temsil eden ekiple bir araya geldi.

- Rehineler öldürüldü: İsrail ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada Gazze'de bulunan altı cesedin Hamas tarafından “vahşice öldürülen” rehinelere ait olduğunu söyledi. İsrail Sağlık Bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada adli tıp incelemesinin rehinelerin yakın mesafeden vurulduğunu gösterdiğini söyledi. Hamas ise kanıt sunmadan rehinelerin İsrail ordusu tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Rehinelerden biri olan ve ebeveynleri serbest bırakılmaları için en önde gelen kampanyacılar arasında yer alan İsrail-Amerikan çifte vatandaşı Hersh Goldberg-Polin için Kudüs'te bir cenaze töreni düzenlendi.

Fotoğraf: Avishag Shaar-Yashuv/The New York Times

 

- Gazze'de çocuk felci: Gazze Sağlık Bakanlığı'nın Pazar günü bölgenin orta kesiminde 72 bin 600'den fazla çocuğun aşılandığını açıklamasının ardından Gazze'de çocuk felci aşılamaları ikinci gününde de devam etti. (Birleşmiş Milletler kuruluşları daha yüksek bir rakam vererek yaklaşık 87 bin 000 çocuğa aşı yapıldığını söyledi). Geçen ay Gazze'de 25 yıl sonra ilk çocuk felci vakasının görülmesinin ardından İsrail güçleri ve Hamas, üç aşamalı bir aşılama kampanyası için çatışmalara kısa süreli ara verme konusunda anlaştı.

© 2024 The New York Times Company