02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2022 12:50 | Son Güncelleme: 10.04.2022 13:21

Rus askerlerin morali bozuk

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün yayınladığı rapora göre Kiev çevresinden çekilen Rus birliklerin moralleri bozuk ve cepheye dönmek istemiyorlar. Karada istediği sonucu alamayan Rusya, hava saldırılarına gittikçe daha fazla bel bağlıyor
Ukraynalı askerler, Kiev'in batısındaki Dmitrivka'dan çekilen Rus ordusunun yok edilmiş tanklarına ve araçlarına bakıyor. 2 Nisan 2022 (Fotoğraf: İvor Prickett/The New York Times)
Ukraynalı askerler, Kiev'in batısındaki Dmitrivka'dan çekilen Rus ordusunun yok edilmiş tanklarına ve araçlarına bakıyor. 2 Nisan 2022 (Fotoğraf: İvor Prickett/The New York Times)

Cora Engelbrecht / The New York Times

Savaşı izleyen bir Washington araştırma grubuna göre doğuda yeniden konuşlanma için Ukrayna'nın başkenti çevresindeki bölgelerden çekilen Rus birliklerinin moralleri bozuk ve ilerleme sağlamaları pek olası değil. 

Ruslar ilerleme kaydedemedi

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün raporuna göre Moskova, askerlerini yeniden donatmak için stratejik bir mevzi olarak ele geçirdiği doğu kenti İzium aracılığıyla Kırım'daki kuvvetlerini Donbas’ta destekledikleri güçlerle birleştirmeyi amaçlıyor. Ancak son birkaç gündür herhangi bir toprak kazanımı elde edemediler. 

Rus askerler cepheye gitmeyi kabul etmiyor

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın cuma günkü bir gönderisine dayandırılan rapor, savaştan çekilen Rus birliklerindeki askerlerin çoğunluğunun artık cepheye dönmeyi reddettiği belirtti. Hizmet sözleşmeleri sona eren askerler de savaşa devam etmeye zorlanıyor. 

Bu iddiaların hiçbiri bağımsız olarak doğrulanamadı ancak Batılı hükümetlerin son değerlendirmeleri ve savaşın başlangıcından bu yana Rus ordusuyla ilgili diğer raporlar ile uyumlular. 

Ukrayna birlikleri baskıya devam ediyor

Enstitünün raporu, savaşın ilk günlerinden beri kuşatılmış olan güneydeki Mariupol ve Herson kentlerinde Ukrayna birliklerinin Rus saldırılarına karşı baskı yapmaya devam ettiğini yazıyor. 

İngiltere Savunma Bakanlığı cumartesi günü erken saatlerde yaptığı son değerlendirmede, ülke çapındaki taarruzlarının savuşturulması sonrası Rus ordusunun havadan yapılan saldırılara giderek daha bağımlı hale geldiğini vurguladı.

Kramotarsk’ta en az 52 ölü

Ukrayna ve müttefikleri cuma günü Kramatorsk kentindeki bir tren istasyonuna düzenlenen ve en az 52 kişinin ölümüne neden olan füze saldırısından Rusya'yı sorumlu tuttular. Rusya ise aksine herhangi bir kanıt sunmadan iddiaları reddetti.

Tren istasyonuna fırlatılan füze, doğu ve güneyde gece boyunca devam eden hava saldırıları sırasında bölgeyi nelerin beklediğinin bir habercisi oldu. 

Ruslar hava saldırılarını yoğunlaştırdı

Karadeniz'in Odesa kentine iki füze düştü. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi ancak oradaki Ukrayna askeri şefi Maxim Marchenko hafta sonu sokağa çıkma yasağı getirdi.

Ordu cumartesi günü, merkezi Ukrayna’ya yapılan bir füze saldırısının Myrhorod kentindeki altyapıyı hedef aldığını ve iki kişiyi yaraladığını açıkladı. 

Perşembe günü, Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov Rusya'nın cephedeki son "önemli" kayıplarını kabul etti.

Peskov, Rus ordusunun işgalin başlamasından bu yana 1000'den fazla asker kaybettiğini açıkladı. Bu rakam, ABD yetkilileri tarafından sağlanan tahminlerden çok daha az.

© 2022 The New York Times Company