29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.02.2024 21:06 | Son Güncelleme: 27.02.2024 21:09

Rusya'dan NATO'ya sert tepki: Ukrayna'ya kara müdahalesinin sonuçları ağır olur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Ukrayna'ya asker gönderme olasılığı göz ardı edilmemeli" sözleri Rusya'yı kızdırdı. Kremlin, Ukrayna'ya NATO birliklerinin girmesi halinde sonuçlarının ağır olacağını duyurdu
Rusya'dan NATO'ya sert tepki: Ukrayna'ya kara müdahalesinin sonuçları ağır olur

Paul Sonne / The New York Times

Kremlin Salı günü yaptığı açıklamada NATO birliklerinin Ukrayna'ya müdahalesinin kaçınılmaz olarak Rusya ile Batı askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmaya yol açacağı uyarısında bulundu ve böyle bir olasılığın tartışılmasını "çok önemli yeni bir unsur" olarak nitelendirdi.

Macron'un sözleri fitili ateşledi

Kremlin'in bu uyarısı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Rusya'ya karşı savunmasına yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya Batılı asker gönderme olasılığı sorulduğunda "Hiçbir şey göz ardı edilmemeli" sözlerinden bir gün sonra geldi.

Paris'te Avrupalı liderlerle Ukrayna'ya gelecekteki destek konusunda yapılan bir toplantının ardından konuşan Macron, "Hedefimize ulaşmak için faydalı olacaksa her şey mümkündür" dedi. Hedefin "Rusya'nın bu savaşı kazanamamasını" sağlamak olduğunu söyledi.

NATO ile Rusya arasında savaş çıkar

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov böyle bir müdahalenin NATO birlikleri ile Rus güçleri arasında doğrudan bir çatışmaya yol açacağını söyledi ve ekledi: "Bu durumda, bunun olasılığından değil, kaçınılmazlığından bahsetmemiz gerekir"

Fransız liderin bu önerisi, Washington'da muhtemelen kabul görmeyecek. Başkan Joe Biden, Washington'un Üçüncü Dünya Savaşı'nın başlamasından ve nükleer güçler arasında doğrudan bir çatışmadan kaçınması gerektiğini söyledi.

Batılı ülkeler başlangıçta, çatışmanın Rusya ile Batı askeri ittifakı arasında doğrudan bir çatışmaya dönüşebileceği endişesiyle Ukrayna birliklerine uzun menzilli silahlar, tanklar ve bu tip teçhizatlar vermedi.

Rusya'nın nükleer kozu

Kremlin ise Batı'nın eylemlerine, düşmanlarına düzenli olarak nükleer cephaneliğini hatırlatmak da dahil olmak üzere, sık sık kışkırtıcı çatışma tehditleriyle karşılık verdi.

Çatışmanın ilk günlerindeki sert uyarılara rağmen Kremlin, Ukrayna'nın Batılı müttefiklerine karşı saldırı düzenlemekten kaçındı, üstelik NATO üyesi Polonya'dan Ukrayna kuvvetlerine düzenli olarak malzeme sevkiyatı yapılıyor olmasına rağmen bu durum değişmedi.

Salı günü Peskov, Batı ittifakı içinde "bu konuya ilişkin zengin görüş çeşitliliğine" ve Macron'un da yorumlarında belirttiği gibi bir fikir birliği olmadığına dikkat çekti.

Avrupa'nın çıkarına değil

Peskov, "Paris'teki bu etkinliğe katılanların tamamı, bu tür eylemlerin potansiyel tehlikeleri ve sıcak bir çatışmaya doğrudan müdahil olmanın - savaş alanına müdahil olmanın - potansiyel tehlikeleri konusunda yeterince ölçülü bir değerlendirmeye sahiptir" dedi ve sözlerini şöyle noktaladı:

"Bu elbette bu ülkelerin kesinlikle çıkarına değildir"

Peskov, NATO birliklerinin sahaya doğrudan müdahalesinin tartışılıyor olmasının Kremlin tarafından fark edilen "elbette çok önemli yeni bir unsur" olduğunu söyledi.

Fransız lider Rusya'nın Ukrayna'da yenilgiye uğratılmasını Avrupa'nın güvenliği için "kaçınılmaz" olarak nitelendirdi.

© 2024 The New York Times Company