25 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.09.2024 00:00 | Son Güncelleme: 16.09.2024 00:00

Rusya'nın kalbini vurmak isteyen Ukrayna uzun menzilli silahların peşinde

Ukrayna Rusya'yı daha derinden sarsmak ve barış masasına oturtmak için uzun menzilli füzeleri kullanmak istiyor. İngiltere ve Fransa Ukrayna'nın bu isteğine sıcak bakarken ABD hala yeşil ışık yakmış değil. The New York Times Ukrayna'nın Batı'dan istediği uzun menzilli silahları yazdı
Rusya'nın kalbini vurmak isteyen Ukrayna uzun menzilli silahların peşinde

Eve Sampson - Lara Jake / The New York Times

Ukrayna aylardır Rusya'nın derinliklerine saldırmak için Batı'nın uzun menzilli silahlarını kullanmayı talep ediyor. Ukrayna, Rus savaş uçaklarının bulunduğu ve Ukrayna şehirlerine füze fırlatan askeri bölgeleri vurmak için bu silahlara ihtiyacı olduğunu savunuyor.

Başkan Joe Biden, ABD'yi Ukraynalılara daha fazla tolerans göstermesi için zorlamaya çalışan İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile Cuma günü bir araya geldiğinde bu talepler önemli bir tartışma konusu oldu. Starmer özellikle Biden'ın İngiltere'nin Ukrayna'nın Rusya'ya daha uzağa saldırı düzenlemek için İngiliz Storm Shadow füzelerini kullanmasına izin vermesini desteklemesini istiyor.

Her iki lider de bu görüşmeden sonra herhangi bir politika değişikliği açıklamadı. Starmer Beyaz Saray'dan ayrılırken gazetecilere “Strateji hakkında geniş kapsamlı bir görüşme yaptık” dedi ve Beyaz Saray'ın toplantı özetinde iki ülkenin “Ukrayna'ya olan sarsılmaz desteklerini yeniden teyit ettikleri” belirtildi.

Biden geçmişte Rusya ile gerilimin tırmanmasından korktuğu için Rus topraklarına yapılacak saldırıları onaylama konusunda isteksiz davranmıştı. Ancak Mayıs ayında Ukrayna'nın, birliklerine saldırı düzenleyen Rus askeri üslerini vurması için sınırın hemen ötesinde ABD tarafından tedarik edilen bir dizi silahı kullanmasına izin verdi ve daha sonra bu izni genişletti.

Ukrayna uzun menzilli silahları kullanmak istiyor

Şimdi Ukrayna uzun menzilli silahlar istiyor. Ayrıca Rusya'nın derinliklerindeki hedefleri vurmak için halihazırda sahip olduğu silahları kullanmak için de izin istiyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yaptığı açıklamada ABD ve müttefiklerinin buna izin vermesi halinde ülkesini NATO ile savaşa sokacakları uyarısında bulundu.

ABD yönetimindeki tartışma büyük ölçüde bu silahlar üzerinde yoğunlaşıyor:

Fırtına Gölgeleri ve SCALP'ler

İngiltere ve Fransa Ukrayna'ya havadan fırlatılan seyir füzeleri gönderdi ve bu füzeler şimdiye kadar Kırım ve Karadeniz'deki Rus hedeflerini vurdu. Bu füzeler yaklaşık 155 mil (yaklaşık 250 km) menzile sahip ve Ukrayna'nın Sovyet döneminden kalma ve Rus tasarımı savaş uçaklarından oluşan eskimiş filosundan ateşlendi.

Bu füzeler İngiltere'de Storm Shadow, Fransa'da ise SCALP olarak biliniyor ve hemen hemen ikisi aynı model.

İngiltere, Ukrayna'nın Storm Shadow füzelerini Rusya'nın daha içlerine saldırmak için kullanmasına izin vermeye yakın duruyor. Starmer, müttefiklerin birleşik bir cephe oluşturabilmesi için Biden'ın bu plana onay vermesini umuyor.

Fransa daha önce Ukrayna'nın Rusya'nın içlerine yönelik saldırılarını desteklediğini ifade etmişti ancak bu saldırılar sadece Moskova'nın Ukrayna'daki savaş çabalarıyla doğrudan bağlantılı askeri hedeflere yönelikti.

Bazı analistler ABD'nin Ukrayna'nın Abrams tankları, F-16 savaş uçakları ve Patriot hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere daha önceki silah taleplerinde izlediği yolu izlemesini bekliyor: Uzun müzakerelerden sonra ABD, Ukrayna'ya yeni izinler sağlama konusunda önce müttefiklerinin harekete geçmesine izin veriyor ve bazen de onları takip ediyor.

ATACMS

ATACMS olarak bilinen Ordu Taktik Füze Sistemleri, 375 kilo patlayıcı ile doldurulan ve modeline bağlı olarak 190 mil (yaklaşık 305 km) uzaklıktaki hedefleri vurabilen Amerikan yapımı uzun menzilli füzelerdir. Amerika Birleşik Devletleri geçen yıl Ukrayna'ya ATACMS tedarik etti, ancak Biden yönetimi şimdiye kadar bunların Rusya sınırında kullanılmasına onay vermedi.

ABD'li ve Avrupalı askeri yetkililer, Ukrayna'nın yakında füzeleri sınır ötesine ateşlemesine izin verilebileceği beklentisiyle, Rusya'nın bombardıman uçaklarını barındıran hava üslerinin yüzde 90'ını ATACMS menzilinin dışına taşıdığını söyledi.

Uzmanlar, 1980'lerde düşman hatlarının çok gerisindeki Sovyet hedeflerini imha etmek için geliştirilen ATACMS'lerin Ukrayna'nın yeni donatılan F-16 filosunu hedef alan Rus yer tabanlı hava savunma sistemlerini de vurabileceğini söyledi.

JASSM'ler

JASSM, yaklaşık 230 mil (yaklaşık 370 km) menzile sahip havadan fırlatılan seyir füzeleridir. Bunlar henüz Ukrayna'ya verilmedi ancak ABD'li bir yetkili Biden yönetiminin bunları göndermeyi düşündüğünü söyledi.

Bu silahlar 1000 kiloluk savaş başlıkları taşıyor ve F-16'lardan ateşlenebiliyor. Bu da Ukrayna'nın JASSM'lerle Ukrayna hava sahasından çıkmadan Rusya toprakları içindeki askeri hedefleri vurabileceği anlamına geliyor.

Ukrayna'nın bu yaz yaklaşık bir düzine Amerikan yapımı F-16 teslim aldığına inanılıyor, ancak yetkililer tam olarak kaç tane olduğunu söylemedi.

ABD'li yetkili, ABD Başkanı'nın Ukrayna'ya JASSM'lerin gönderilmesini onaylasa bile teslimatın aylar alabileceğini ve Biden'ın Ukrayna'nın bu füzeleri Rusya'ya ateşlemesine izin verip vermeyeceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company